EL FESTACARRER 2018 SE CELEBRARÀ A ONDARA DEL 21 AL 23 DE SETEMBRE

presentacio festacarrer (1)

La 23a edició del Festacarrer comptarà amb l’intercanvi de dolçaines i tabals, i l’actuació de muixerangues a la Plaça de Bous; concerts, música, passacarrer, jocs tradicionals, mercat de la terra, danses, tallers, visites guiades, premi de composició i actuacions, amb la novetat de la cordà del divendres

Ondara 29.08.18. Aquest matí s’ha presentat a Ondara la 23a edició del Festacarrer 2018, que està organitzat per l’Ajuntament d’Ondara. En aquesta edició tindrà tres dies de programació: el divendres 21, dissabte 22 i diumenge 23 de setembre de 2018, amb un complet programa carregat d’activitats i actuacions, relacionades amb la cultura popular valenciana: concerts, muixerangues, jocs tradicionals, dolçaines, danses, cordà… La presentació ha comptat amb la presència de l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; la Regidora de Cultura, Raquel Mengual; la Regidora de Patrimoni, Raquel López; el Regidor de l’Ajuntament i membre de la Unió Musical d’Ondara, Francesc Giner; el mestre de la Muixeranga de la Marina Alta, Marc Peris, i el representant de l’Associació de Coeters de La Retoria i coordinador dels concerts, Toni Miralles.

La Regidora de Cultura, Raquel Mengual, ha destacat que es tracta d’una programació molt completa, amb la que es continua amb el camí iniciat l’any passat per a “impulsar aquesta festa i que no es perda, perquè les arrels culturals són importants per a nosaltres”. Segons el programa que ha detallat Raquel Mengual, el Festacarrer Ondara 2018 comptarà amb l’actuació dels “Al·lots de Llevant” de Mallorca i de la Muixeranga de la Marina; i l’intercanvi de dolçaines i tabals Vila d’Ondara amb “Les Raboses d’Alzira” i “d’Ondara Colla de Dolçaines i tabals”; els concerts de Gem i de Roba Estesa; música amb “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”, la Unió Musical d’Ondara, Dani Miquel, i la “Rondalla i Danses El Portitxol” de Xàbia; dansà popular; així com amb passacarrer, tallers (de danses populars amb el Grup de Danses Ocell, i d’iniciació al coet), jocs tradicionals, mercat de la terra, visites guiades al centre històric, sopars i dinar “de cabasset”, actuacions; i el segon premi de composició per a dolçaina i piano “Festacarrer d’Ondara” (amb la interpretació de Josep Alemany i David González, i al que s’han presentat cinc composicions), entre altres actes, que culminaran amb el concert “A toc de vermut” a càrrec de Dani Miquel i la UMO, per a acostar el Festacarrer el públic infantil.

presentacio festacarrer (2)

La principal novetat d’aquesta edició és la incorporació d’una cordà a la programació del Festacarrer 2018 per a la nit del divendres 21 de setembre, que se celebrarà al carrer Pintor Segrelles; prèviament, es realitzarà el taller d’iniciació al coet (per a majors de 7 anys), com ha explicat el representant de l’Associació de Coeters de La Retoria, Toni Miralles. Es tracta d’una cordà que es realitzarà amb un tipus de coet, el “coet gelat” que no té “tro” i pot ser llançat per persones a partir de 7 anys (les parades del coet tenen poca intensitat; no sol cremar i no s’alça molt, sent d’aquesta manera una cordà “light” perquè s’entén com “l’única forma de poder recuperar la cordà”). *Per a la cordà es delimitaran les zones per nivell de perillositat, i es recomana a les persones participants portar roba adequada (millor tela vaquera, monos, o semblant), ulleres protectores i gorra . *

Miralles també ha destacat, en l’apartat musical, que els dos grups que actuen al concert del dissabte 22 de setembre a la nit en la Plaça de Bous, Gem i Roba Estesa, tenen un 90 % de components que són dones, aconseguint així el foment de la igualtat (com es pretén per l’organització).

Segons ha ressaltat Marc Peris, per a la Muixeranga de la Marina, el Festacarrer “és una diada important”, en la que apostaran, el dissabte a la vesprada, per l’intercanvi amb “Els Al·lots de Llevant” de Mallorca, per a reforçar vincles històrics de la Marina Alta i les Balears. Ha agraït el suport i aposta de l’Ajuntament d’Ondara, i també ha agraït a la Fundació Baleària per ajudar-los a portar a la colla de Mallorca.

Per la seua banda, la Regidora de Patrimoni, Raquel López, ha explicat que es realitzaran dues visites guiades (una pel casc històric i l’altra recorrent la plaça de bous i el Llavador); seran el dissabte 22 de setembre a les 11:30 i a les 17:30 hores amb eixida des del Prado, i estaran guiades per l’arquitecte Josep Ahuir. A més, s’aprofitarà l’ocasió per a inaugurar al Llavador una exposició permanent de fotos antigues del Llavador.

En representació de la Unió Musical d’Ondara, Francesc Giner ha anunciat que el concert “A toc de Vermut” serà el diumenge 23 de setembre a les 12:30 a la Plaça Major, a càrrec de Dani Miquel i la Unió Musical d’Ondara, i estarà dirigit a públic infantil; s’oferirà el repertori de Dani Miquel adaptat per a banda de música, oferint una proposta molt interactiva perquè els més menuts també gaudisquen del Festacarrer.

El Festacarrer Ondara 2018 oferirà «una gran mostra d’activitats de la nostra cultura popular», que se celebrarà a Ondara des de la vesprada del divendres (el programa comença el divendres amb la presentació, el premi de composició i la cordà nocturna) fins al migdia del diumenge (quan culminarà amb el concert “A Toc de Vermut”), sent el dissabte el dia amb una programació més àmplia (mercat de la terra coordinat per ACO, visites guiades, jocs tradicionals, taller de danses, actuació de la rondalla, dolçaines i muixerangues, dansà popular i concert nocturn), com ha recalcat l’Alcalde, José Ramiro, el qual ha volgut expressar la seua satisfacció “pel treball realitzat per a recuperar a Ondara l’essència de la cultura valenciana”, i ha agraït a la Regidoria de Cultura tota la tasca realitzada. José Ramiro ha volgut agrair a tots els col·laboradors que han fet possible la celebració d’aquest gran esdeveniment; l’Associació Ocell, d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, la Unió Musical d’Ondara, el grup de Danses Ocell, la Muixeranga de la Marina Alta, l’Associació de Coeters de La Retoria, i tots els altres participants, destacant així mateix la col·laboració (mitjançant patrocini) de la Fundació Baleària, per a possibilitar la participació del l’agrupació de Mallorca “Els Al·lots de Llevant”, i de l’Institut Valencià de Cultura. L’Alcalde hi ha convidat a tota la ciutadania a què participe aquest cap de setmana, assegurant que “l’oferta del Festacarrer és nodrida i d’alta qualitat”.

PROGRAMACIÓ FESTACARRER 2018

FESTACARRER FINAL

PROGRAMACIÓ FESTACARRER 2018

DIVENDRES 21 SETEMBRE

20.30h – Casa de Cultura

PRESENTACIÓ DEL FESTACARRER

A continuació LLIURAMENT DEL II PREMI DE COMPOSICIÓ PER A DOLÇAINA I PIANO “FESTACARRER D’ONDARA” amb la interpretació, per part de Josep Alemany i David González, de l’obra presentada Festacarrer 2017 i les obres que el jurat estime oportunes d’aquelles que s´han presentat aquest any.

22.00h – Prado

Sopar de cabasset

23.00h – Carrer Vicent Andrés Estellés

TALLER D’INICIACIÓ AL “COET”

Per a públic de més de 7 anys.

24.00h – Carrer Pintor Segrelles

CORDÀ

DISSABTE 22 SETEMBRE

11 a 14h. Al Moll del Prado JOCS INFANTILS

De 11 a 21.30h al voltant del Prado MERCAT DE LA TERRA

11.30h – Prado

VISITA GUIADA per Josep Ahuir Domínguez pel Centre històric d’Ondara.

12.30 h – Carrer Vicent Andrés Estellés

Actuació del Grup “RONDALLA I DANSES EL PORTITXOL”

14.00h – Prado

Dinar de cabasset

17.30h al carrer Vicent Andrés Estellés

TALLER DE DANSES POPULARS a càrrec del Grup de Danses OCELL

17.30h – Prado

VISITA GUIADA per Josep Ahuir Domínguez pel Centre històric d’Ondara.

18.30h. A la Plaça de Bous: II INTERCANVI DE DOLÇAINES I TABALS VILA D’ONDARA amb la participació “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals” i “Les Raboses d’Alzira”

19.30h. A la Plaça de Bous: ACTUACIÓ dels Castellers “ELS AL·LOTS DE LLEVANT” de Mallorca i la Muixeranga de “LA MARINA”, acompanyats per “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”

21.00h Sopar de cabasset al Prado

22.30h DANSÀ POPULAR des de l’Ajuntament fins a l’acabament del carrer General Bosch, dirigida per Isabel Gisbert, acompanyats per “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”

23.00h CONCERTS a la Plaça de Bous

GEM i ROBA ESTESA

DIUMENGE 23 SETEMBRE

12.00h PASSACARRER de la Unió Musical d’Ondara des de l’Aulari de la Música fins arribar a la Plaça Major.

12.30h – Plaça Major

A TOC DE VERMUT”

CONCERT UNIÓ MUSICAL D’ONDARA & DANI MIQUEL

Amb la col·laboració de totes i tots els que vullgueu ballar i acompanyar-nos.

Publicado en Actualitat, Cultura.