ONDARA CELEBRARÀ LES SEUES FESTES POPULARS DE SANT JAUME DEL 20 AL 28 DE JULIOL 2018

Aquest matí han sigut presentats els festejos que comptaran amb la Nit de Rock, els concerts del Rock&Moll, la Nit de Germanor, i en els que es consoliden les activitats diürnes i familiars, i els actes taurins amb diverses novetats

Ondara, 31.05.18. Ondara viurà les seues Festes Populars de Sant Jaume del 20 al 28 de juliol de 2018. Uns festejos organitzats per la Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament d’Ondara que han sigut presentats aquest matí a l’Ajuntament en una participativa roda de premsa; acte que ha comptat amb la presència de l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; la Regidora de Festes i Tradicions, Mª Carmen Velázquez; la Regidora de Cultura i Igualtat, Raquel Mengual; el Regidor delegat de SINMA, Francesc Giner; el representant de la Comissió de Bous d’Ondara, Javi Gómez; la dissenyadora de la portada del llibre, Mª del Mar Puigcerver; les representants de la Comissió de Sant Jaume, Sandra Pérez i Helena Pérez; les representants de la Quintà 2018 “Els Pregonats”, Sheida Castro i Neus Ibáñez; l’organitzador de la Nit de Rock, Toni Miralles; i representants d’alguns dels grups musicals que actuaran en les festes d’enguany; de Smoking Souls han participat Josep Bolufer i Carles Caselles; i del grup local Deshora, Pau Soler i Jovi Fernández.

presentacio sant jaume 2018 (2)

Les Festes de Sant Jaume 2018 s’han organitzat amb la col·laboració de la Comissió de Sant Jaume (en la que estan representades penyes i quintades) i de la Comissió de Bous (que ha gestionat, de nou i per tercer any consecutiu, el programa d’actes taurins). Des de l’Ajuntament d’Ondara s’ha volgut agrair el treball realitzat per la Comissió de Sant Jaume, per la Comissió de Bous, i pels Quintos 2018 en l’organització dels festejos, perquè Ondara tinga unes festes dignes i per al gaudi del públic de totes les edats; així com també s’ha agraït l’aportació de totes les empreses que col·laboren publicitàriament o patrocinen actes dels festejos.

L’Alcalde, José Ramiro, després de l’explicació detallada del programa, ha aprofitat per a recalcar que mesures com la desaparició del garito institucional de l’Ajuntament amb la nova corporació, o l’increment de la recaptació durant les festes (que ha passat de 19.000 als 45.000 euros actuals), entre altres mesures impulsades per l’actual corporació (primer amb l’anterior regidor de Festes, Jaume Blasco, i després amb Mª Carmen Velázquez), permeten dur a terme la gran quantitat d’actes i activitats noves que se celebren en Sant Jaume (música a la vesprada; més activitats familiars i en horari matutí; l’obertura del recinte del Prado a les nits perquè puguen sopar allí els veïns i veïnes que no tenen penyes, entre altres). Segons ha argumentat José Ramiro, amb la mateixa inversió en festes que anteriorment, “fem més coses o de major qualitat, gràcies a Mª Carmen i a Jaume”; “la programació és més rica, mantenint l’essència popular del poble”. Això es deu, considera, als “tres pilars que tenim: transparència, participació i eficiència” Una cosa que ha traslladat també a “qüestions de vital importància, com que la programació de bous la gestione directament la comissió taurina, que sap explotar molt bé aquesta partida pressupostària”

jose ramiro

PORTADA DE SANT JAUME 2018

Cartell sant jaume 2018

La nova imatge de portada de Sant Jaume 2018 ha sigut creada per la dissenyadora local Mª del Mar Puigcerver, i en ella s’intueix un gran cor en roig amb les astes d’un bou, i dins del cor es contenen diversos conceptes de les festes de Sant Jaume (música, bous, plaça de bous, penyes, barreres…); unint d’aquesta manera els elements festius populars amb l’emocional. Per a realitzar el cartell, Mª del Mar Puigcerver ha explicat que ha utilitzat la tècnica de gravat amb sostracció, i ha volgut agrair a l’Ajuntament l’oportunitat que li ha brindat de realitzar la portada del llibre d’enguany.

dissenyadora cartell

NOVETAT: CONCURS D’ENGALANAMENT DE GARITOS

La Regidora de Festes i Tradicions, Mª Carmen Velázquez, ha avançat que a les Festes Populars Sant Jaume 2018 s’impulsarà per primera vegada la celebració del concurs d’engalanament de garitos, com a al·licient perquè les penyes i quintades milloren la imatge exterior dels seus llocs de reunió i els facen més atractius. Per a aconseguir una major implicació, hi haurà premis en metàl·lic als 3 garitos millor guarnits (300, 200 i 100 euros, per al primer, segon i tercer classificat). A més, també ha recordat que el dissabte 30 de juny tindrà lloc la “Festa Sant Jaume Compte Arrere”, que, a manera de preludi de les Festes Populars, es durà a terme durant tot el dia, organitzada per la Comissió de Sant Jaume, amb actuació musical, activitats infantils, carretons, “la gran cagà” i servei de barra.

maricarmen velazquez

Una novetat de les festes d’enguany serà l’espectacle musical per a gent major el divendres 27 de juliol a la nit al carrer Sant Jaume, amb Magdalena Romero, Carlos Luna i Antonio Rascón. A més, Mª Carmen Velázquez ha ressaltat la commemoració especial que es realitzarà la nit del xupinàs, per a celebrar el 25è aniversari del primer pregó de festes des de l’Ajuntament. Es llegirà el primer pregó per la Quintà 93 i a continuació el pregó de la Quintà 2018 “Els Pregonats”.

quintas 2018

NOVA EDICIÓ DE LA NIT DE GERMANOR, LES PISTES LLISCANTS I EL GRAN PRIX

En les Festes de Sant Jaume 2018 se celebrarà novament (després de l’èxit de la primera edició) la Nit de Germanor, que tindrà lloc el dilluns 23 de juliol a partir de les 22 hores en l’Avinguda Doctor Fleming, i que comptarà amb dos tipus de revetla; l’actuació del grup “La Terrasseta de Preixens” i DJ Montaner a l’escenari de la zona central al costat de la Plaça de Bous, i amb Rosana a l’escenari de la zona sènior (Plaça País Valencià). L’Avinguda Doctor Fleming es tancarà al trànsit per a l’ocasió, i estarà oberta a la participació de totes les veïnes i veïns d’Ondara. Hi haurà música en directe, animació infantil, i servei de barra. La Regidoria de Festes posarà les taules i cadires. Fins al 18 de juliol es podrà reservar a la Casa de Cultura el menú Germanor2018, o arreplegar els dos tiquets gratuïts de beguda per a aquelles persones que es queden a sopar, demanen o no el menú.

Una altra de les novetats de l’any passat que es tornarà a repetir en 2018, donat el seu èxit, seran les pistes lliscants. En aquesta ocasió s’instal·laran dues pistes (en compte d’una com en 2017); una de 90 metres, i una altra de 30 metres per als més menuts. S’instal·laran el dimecres 25 de juliol, Dia de Sant Jaume, al matí a la Baixada de la Puríssima, per a dotar de més animació al tradicional Dia de les Quintades (els participants hauran de portar flotador o matalafet unflable).

També el Gran Prix iniciat l’any passat per a penyes i quintades tindrà continuïtat enguany, i se celebrarà el diumenge 22 de juliol a la nit.

MUSICALS: ROCK&MOLL, NIT DE ROCK I REVETLES

ROCK AND MOLL

Novament, i després d’haver-se celebrat amb gran èxit en 2016 i 2017, en aquesta edició de les festes populars 2018 es torna a apostar per oferir concerts al Moll del Prado, en set dies de les festes, de forma prèvia als sopars populars (tots són a les 20:30 hores), segons ha informat la Regidora de Cultura, Raquel Mengual. Els concerts de Rock&Moll comptaran amb les actuacions d’Insígnia (dissabte 21 de juliol), Sïana Soul (diumenge 22 de juliol), Loli Pop (dilluns 23 juliol), Dirty Fingers (dimarts 24 juliol), Error Humano (dimecres 25 juliol), Perversions (divendres 27 juliol), i The Cabriolets (dissabte 28 juliol). Es tracta d’un estil de música variat, amb grups de la comarca, i que va dirigit a tots els públics. D’altra banda, s’introdueix un concert en horari matutí; La Mocha actuarà el diumenge 22 de juliol a les 12:30 hores al Prado.

raquel mengual

nit de rock

NIT DE ROCK (1)

La Nit del Rock de Sant Jaume 2018 serà el divendres 27 de juliol a partir de les 23:30 hores, i prendrà com a emplaçament l’aparcament del carrer Nacions Sense Estat. Segons ha detallat l’organitzador, Toni Miralles, el cartell de la Nit de Rock és molt complet i variat i ho componen el grup asturià “Desakato”; “Smoking Souls” (grup de referència del rock alternatiu en valencià, que oferirà a les Festes de Sant Jaume d’Ondara el seu últim concert d’enguany a la Marina, com han confirmat els seus integrants, Josep Bolufer i Carles Caselles), i el grup local Deshora, que ha estat representat per Pau Soler i Jovi Fernández. DJ Macondo animarà els canvis de grups.

smoking soulsdeshora

També en l’apartat musical, les revetles de Sant Jaume 2018 aniran a càrrec de “La Canalla” el divendres 20 de juliol (després del pregó); el dissabte 21 de juliol actuarà la Seven Crasher (carrer Sant Jaume); el dimecres de juliol, dia de Sant Jaume, serà el torn de l’orquestra La Pato (carrer Sant Jaume); el dijous 26, dia de les paelles (hi haurà concurs de paelles a la nit), actuarà “La Fiesta” (al Prado), i el 28 de juliol, últim dissabte de festes, tocarà “La tribu” (carrer Sant Jaume), segons ha detallat Mª Carmen Velázquez.

I s’oferiran també dos disc mòbils en la Ronda Generalitat; la festa Holy Party el diumenge 22 de juliol amb els Dj’s Alex Femenia i Saimon Mas (després del Gran Prix), i el dimarts 24 de juliol amb els DJ’s locals D&D, John Oliver i VZSZ.

ACTIVITATS INFANTILS I “BOUS AMB CARRETONS”

En el programa festiu destaquen les activitats dirigides per al públic infantil i familiar. En aquest apartat hi ha diverses iniciatives que es realitzaran tots els dies en horari de matí, en la contornada del Prado: el dissabte 21 de juliol, parc infantil aquàtic; el diumenge 22, jocs moters i carrera de cintes (amb casc obligatori per als menors d’edat); dilluns 23, bous amb carretons; dimarts 24, Acuajocs infantils; dimecres 25 (Dia de Sant Jaume), dues súper pistes lliscants; dijous 26, jocs infantils amb la col·laboració dels Júniors MD; divendres 27, jocs aquàtics a la piscina municipal, i també Ginkana a la Plaça de Bous i contornada del Prado; i el dissabte 28 de juliol, parc infantil aquàtic. D’aquesta manera, es dota d’activitat a cada matí durant la setmana de festes de Sant Jaume. A més hi haurà un taller d’oci saludable amb la col·laboració de Creu Roja el dijous 26 de juliol a les 18 hores, al recinte del Prado.

També dirigides als més menuts i menudes destaquen les actuacions dels “bous en carretons” que se celebraran diversos dies, gestionades per la Comissió de Bous. Hi haurà quatre actuacions de bous en carretons: el dissabte 21 de juliol a les 19 hores; dilluns 23 de juliol a les 12 hores; dijous 26 de juliol a les 00:15 hores; i dissabte 28 de juliol a les 19 hores. A més, s’introdueix com a novetat «l’Entrà de bous gegants per a la gent menuda» el dimarts 24 de juliol a les 19:30 hores, amb una divertida entrada de bous unflables gegants.

PROGRAMA TAURÍ

Quant al programa taurí de les Festes Populars de Sant Jaume 2018, la comissió taurina ha presentat una actuació especial: “Exhibició de bravura” de la Ramaderia de Saragossa “Hnos Ozcoz” per al divendres 27 de juliol a les 20 hores, en la que es cobrarà 3 euros de l’entrada. Es tracta de l’única exhibició d’aquestes característiques a la província d’Alacant, amb una selecció dels animals (12 en total) més forts del panorama espanyol.

comissio bous

Com ja és tradicional a les Festes Populars de Sant Jaume, els actes taurins seran un dels principals centres d’atenció de la programació. El programa està organitzat per la Comissió de Bous, mantenint els actes que més funcionen. Segons ha explicat el representant de la Comissió de Bous, Javi Gómez, hi haurà entrades de bous i solta de vaquetes tots els dies a la Plaça de Bous (en horaris de vesprada i/o nit); concurs de retalladors el diumenge 22 de juliol; jònecs el dia de Sant Jaume (perquè puguen participar tots els majors de 16 anys); exhibició de quatre entrades de bous el dimarts 24; i a més, haurà entrada i eixida de bous de la plaça en tres ocasions (el dissabte 21, el dimarts 24 i el dissabte 28) en horari de nit.

AF_CartellsBous'18-03 AF_CartellsBous'18-01

PARTIDES DE FESTES AL TRINQUET MUNICIPAL

En l’apartat esportiu, destacaran les partides de professionals de pilota valenciana a Trinquet Municipal d’Ondara per als dies 21, 27 i 28 de juliol, a més de les partides del Torneig de Pilota de Sant Jaume. Les partides d’escala i corda professionals se celebraran a les 18:30 hores. El divendres 27 de juliol, després de la final del torneig local, s’oferirà la partida de festes (amb entrada gratuïta) entre Puchol II i Tomàs II contra Soro III i Félix.

IGUALTAT EN LES FESTES DE SANT JAUME

La Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual, ha avançat que durant les festes es durà a terme una campanya contra les agressions sexistes amb l’objectiu de sensibilitzar a la ciutadania. Per a això es repartiran ventalls de color violeta amb missatges pel foment de la igualtat i en contra de la violència masclista. A més, enguany, en el concurs d’engalanament, demanen que s’introduïsca algun element en pro de la igualtat. També es llançarà com a novetat una campanya en els tovallons dels bars “la verdadera diversió no fa mal”; i s’instal·laran “Punts Violeta” fixos i mòbils.

CAMPANYA DE SINMA DURANT LES FESTES

El Regidor delegat de SINMA, Francesc Giner, ha donat a conèixer les accions que es duran a terme des de SINMA (empresa municipal encarregada de la recollida de residus) en Sant Jaume, perquè “mentre nosaltres estem de festa, hi ha gent que treballa perquè es puga continuar amb l’activitat”. La intenció que es persegueix des de les empreses municipals és fer visibles, en aquestes dates de les festes populars, aspectes com la sostenibilitat, l’estima al medi ambient i el foment del reciclatge, i per aquests motius, d’una banda, estan planificant la millora de dotació de contenidors en alguns dels espais i la seua senyalització; cada zona de penyes disposarà d’una dotació completa de contenidors aeris (orgànica, vidre, plàstics i envasos, paper i cartó). La seua ubicació serà definida segons distints criteris (accessibilitat dels usuaris, facilitat del servei de recollida, evitar en la mesura que siga possible les molèsties veïnals), i estarà degudament senyalitzada. També l’esdeveniment de la Nit de Germanor comptarà amb una zona definida de contenidors de diverses fraccions, que estaran degudament senyalitzats. A més, des de SINMA volen aconseguir la implicació i conscienciació de totes les persones que participen en aquesta Festa, i per això es facilitarà, en cada penya, un kit de material vinculat amb el reciclatge, per a afavorir la conscienciació amb la correcta gestió dels residus generats (es facilitarà: bosses de ràfia de recollida selectiva (grogues i blaves); material informatiu sobre bones pràctiques de reciclatge, i un mapa amb la ubicació dels contenidors, els horaris establits per a la recollida, i altra informació rellevant). Així mateix, segons ha indicat Francesc Giner, es dissenyarà una acció en xarxa vinculada a les bones pràctiques del reciclatge al voltant de les festes de Sant Jaume 2018, on qualsevol persona podrà participar mitjançant el hashtag #SantJaumeSostenible.

francesc giner

VENDA DE PRODUCTES DE SANT JAUME

Els elements de “merchandising” (samarretes, xapes, gots, polsera per a gots, mocadors, etc) de les festes de Sant Jaume 2018, es posaran a la venda el mes de juliol a la Casa de Cultura. També es podran adquirir a la Casa de Cultura les entrades per al concurs de retalladors (anticipada 6 euros, en taquilla 8 euros). A més, s’obrirà fins al 18 de juliol el termini d’inscripció per a la Nit de Germanor (es podrà reservar menú per 10 euros o bé emportar-se el sopar; en ambdós casos, cal inscriure’s a fi de disposar de les taules i cadires necessàries, així com per a arreplegar els tiquets de dos begudes gratuïtes).

Publicado en Actualitat, Ajuntament.