PREMIS OCELL ONDARA 2018: COMARCAL A L’ESCRIPTORA Mª DOLORS PELLICER, I LOCAL AL DOCTOR I COSMÈTIC PERE CATALÀ

premis ocell 2018 (10)

Ondara, 18.04.18. Diumenge passat 15 d’abril l’Auditori Municipal d’Ondara va acollir la dihuitena edició dels Premis Ocell-Ondara 2018, fonamentats en el reconeixement de les personalitats que els membres de l’Associació Cultural Ocell han triat per mitjà de les seues votacions. El premi comarcal va ser enguany per a l’escriptora Mª Dolors Pellicer i pel que fa al premi local, aquest ha estat concedit al doctor i cosmètic Pere Català. Amb els Premis Ocell es tracta de fer un reconeixement públic a persones o col·lectius que, en el camp professional, en el de la cultura, en el de l’esport, per la transcendència en la societat civil, etc. han sobreeixit de la mitjana de la població. És per tant, un premi on tenen cabuda totes les activitats i posicionaments personals o col·lectius. Els Premis Ocell compten, indiquen des d’Ocell, «amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara per tal de refermar el simbolisme i la significació institucional d’aquesta iniciativa».

Els Premis Ocell-Ondara 2018, presentats per Rubén Almiñana, van ser lliurats per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual.

premis ocell 2018 (1)premis ocell 2018 (6)

L’espectacle teatral, amb que va acabar l’acte, va ser «Pels pèls» (la comèdia més vista de la història); una producció d’Olympia Metropolitana i L’Om Imprebis. La representació va ser tot un èxit i el públic assistent (el teatre estava pràcticament ple) s’ho va passar d’allò més bé.

Premi comarcal Ocell 2018: Mª Dolors Pellicer

premis ocell 2018 (9)premis ocell 2018 (8)

premis ocell 2018 (5)  premis ocell 2018 (7)

Nascuda a Oliva (la Safor) el 1956, la podem considerar una escriptora de Pego per tots els anys que hi ha viscut i viu. Va estudiar Magisteri i Filologia i ha treballat de mestra a diverses poblacions del País Valencià i també a Catalunya. Compromesa activament amb els Moviments de Renovació Pedagògica a casa nostra, va formar part del Col·lectiu de Mestres de la Safor i de l’ Escola d’Estiu Marina-Safor, de la qual en va ser cofundadora l’any 1986.

Per aquell temps s’iniciava en l’escriptura de narracions per a infants i va començar a publicar en diverses editorials (Bullent, Camacuc, Bromera, Tàndem…) on aparegueren títols com “Cul, culot”, “Fil que penja”, “Rondalles de la Marjal”, i un llarg etcètera.

Més tard vingueren les publicacions de poesia, amb títols com ara, “Versos diversos”, “Rimes i rialles”, “Versos de tres sabors”, “Qui la rima l’endevina” i “La selva en vers”, entre d’altres. Aquest darrer va rebre el Premi de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana 2010.

Ha estat antologada en el volum “Poesies amb suc. Antologia de poesia per a infants” de Miquel Desclot i la seu obra també ha estat musicalitzada en sis enregistraments en CD com ara El disc “Una cançoneta i a dormir”, de Rubén Suárez i Tinna Pla.

Traduïda al castellà i a l’euskera, la nostra guardonada té més de 55 publicacions. Actualment continua conreant la literatura infantil i juvenil, amb especial interés per mostrar al lector possibilitats diverses de l’expressió poètica, amb incursions en el món del haiku, el tanka o les cançons de bressol. El premi comarcal de 2018 ha estat per a l’escriptora Maria Dolors Pellicer.

Premi d’àmbit local corresponent al 2018: Pere Català Moncho

premis ocell 2018 (3) premis ocell 2018 (4)

premis ocell 2018 (2)

Tot va començar el dia en que després d’uns anys de treball d’investigació a la Universitat i al Jardí Botànic de València, el nostre guardonat ondarenc va decidir que volia donar una sortida pràctica als coneixements adquirits. Tenia una afició innata a les plantes amb les que va créixer en els camps i muntanyes de la Marina. Aquest interès pels productes de la naturalesa és el que el porta, anys després, a estudiar Farmàcia a València.

Uns anys després, no massa, ha estat enaltit per la premsa internacional com a gurú de la bellesa natural (així l’ha denominat, per exemple, l’edició italiana de Marie Claire). Només la relació de premsa especialitzada de la qual és articulista assidu dóna una idea de fins a quin punt la seua opinió en matèria de salut i bellesa naturals és tinguda en compte. La Vanguardia, El País, Vogue, Vanity Fair Itàlia, Vogue Itàlia o Get the Gloss, considerada la referent a la premsa de salut i bellesa.

Però… Com ha arribat este ondarenc a escalar tan alts cims? Ara treballa amb models i actrius de primera línia, que li han encomanat la cura de la seua pell. Emma Watson, per exemple, se l’emporta darrere cada dia de rodatge. En el rodatge de La Bella i la Bèstia, va recórrer amb ella mig món.

El que distingeix en nostre premiat en el món de la cosmètica és, principalment, que elabora els seus productes a partir d’ingredients exclusivament naturals. Per este motiu la seua és una tasca d’investigació i laboratori. No només Emma Watson ha confiat en ell. Són clientes seues altres conegudes actrius com Glenn Close o Kate Hudson, per citar-ne algunes. Però esta és només una cara de les aportacions de la seua investigació amb productes naturals a la cura dermatològica i la cosmètica. L’altra, la que realment va provocar tot això, és que va ser autor d’un descobriment que ha ajudat als pacients oncològics a portar millor la malaltia. Encara en l’actualitat, segueix simultaniejant este treball d’ajuda als malalts de càncer amb esta altra part més, diguem, glamurosa.

Amic i influenciat pel cèlebre botànic Joan Pellicer, a qui venerava i del que es confessa deixeble, el nostre guardonat ha desenvolupat la seua carrera a Londres. I és que als mesos de començar a treballar a la farmàcia londinenca va ser reclamat per un hospital. I no per un qualsevol, sinó per la més prestigiosa clínica de la ciutat: la Harley Street Clinic, aquella en què, per exemple, es va rodar la pel·lícula El discurs del rei. És enmig d’aquells estudis, i estant treballant en la popular clínica, quan reflexiona sobre el fet que els pacients oncològics, després de la radioteràpia, no podien vestir-se, ja que la roba els provocava dolors al contacte amb la pell. Així que planteja als oncòlegs de la clínica que alguna cosa calia fer. Mesos d’investigació van desembocar en un producte, una crema que, en provar-la els pacients, resulta tot un èxit. La va anomenar Rewarding Body Balm i realment calmava les molèsties dels malalts.

Este va ser només el primer pas, però l’èxit el va animar a seguir amb les seues investigacions. El resultat arribaria després de cinc anys de treballs amb una altra crema, ara per a la cara, elaborada després d’aconseguir identificar 12 substàncies naturals. Per este motiu la va batejar com Twelve Beauty, la marca que l’ha fet famós i el trampolí que el va catapultar a la fama. Cinc anys després, els seus productes es venen als Estats Units, Sud-àfrica, Austràlia, Itàlia, Alemanya, Andorra, Espanya o el Regne Unit, entre d’altres.

Mentrestant, la crema amb la qual segueix ajudant els malalts oncològics s’empra en nombrosos hospitals del Regne Unit. Fa pocs dies, algunes de les principals clíniques espanyoles han estat a Ondara per tancar acords amb ell. I és que a Ondara està una altra vegada el nostre premiat des de què trasllada al seu poble la seua base d’operacions. En un local del nucli urbà hi ha la nova seu de Twelve Beauty, des d’on fabricarà ara els productes i els comercialitzarà.

Així que este ondarenc torna a casa. Tot el que a casa es pot estar en el seu cas, ja que continua treballant un dia a la setmana a la Harley Street Clinic de Londres assistint als pacients oncològics, i donant classes, ara com a doctor, a la Universitat de Siena a Itàlia. I viatjant, molt i molt, a tota mena de compromisos professionals.

Publicado en Actualitat, Cultura.