ONDARA POSA EN MARXA EL SEU “TRINQUET DE PILOTA GROSSA” DESPRÉS DE LES OBRES DE REFORMA INTEGRAL

  • El dissabte va ser inaugurada la instal·lació esportiva, coneguda com “trinquetet” i la rehabilitació de la qual havia sigut sol·licitada per l’Escola Municipal de Pilota

  • Els autors de l’estudi en què es parla de la pràctica de la “pilota grossa” a Ondara van explicar els detalls i característiques d’aquesta modalitat, que ja es pot tornar a practicar a Ondara

Ondara 12.02.18. El dissabte va ser inaugurada la instal·lació esportiva “Trinquet de Pilota Grossa” de l’Ajuntament d’Ondara, després de les obres de reforma integral d’aquesta infraestructura que ha impulsat i executat el propi consistori. El “Trinquet de Pilota Grossa” és conegut popularment com “trinquetet” o “minitrinquet”, i està ubicat al costat del Trinquet Municipal. La inauguració va comptar amb la presència de l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; la Regidora d’Esports, Mar Chesa; membres de la corporació municipal; el vicepresident de Fedpival, Vicent Molines, el coordinador de l’Escola Municipal de Pilota, Juanma Garrido; aficionats a la pilota en general, així com també va comptar amb la presència de Victor Agulló i Josep Maria Congost, (autors de l’estudi sobre pilota grossa en què es parla del trinquet d’Ondara), els quals van explicar els detalls i característiques d’aquesta modalitat de pilota valenciana, tant de la instal·lació en què es juga com del joc en si, que té similituds amb la galotxa i les llargues.

inauguracio trinquet pilota grossa (1)inauguracio trinquet pilota grossa (4)

L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va destacar que quan es va plantejar la reforma en 2017, es va decidir donar a aquest espai més joc, i per això s’ha “tractat d’habilitar aquest trinquetet per al màxim nombre de modalitats”. En ser de l’any 1872, en aquest minitrinquet es jugava antigament a la modalitat de pilota grossa. Així, s’ha habilitat per a aquesta pràctica, però també, en lluir la paret i marcar les línies, es pot jugar al rebot, galotxetes, iniciació al raspall, etc. Segons va confirmar l’Alcalde, el cost de la intervenció ha sigut de 15.000 euros, a càrrec del pressupost municipal de l’Ajuntament d’Ondara, i les obres (que van començar al novembre de 2017) han sigut executades per la pròpia brigada municipal. Els treballs han consistit en la demolició de les parts dels murs que estaven en mal estat; la seua reconstrucció, i la pintura del minitrinquet, així com la instal·lació d’una tela metàl·lica lateral, d’una coberta de policarbonat i d’il·luminació.

Per la seua banda, la Regidora d’Esports, Mar Chesa, va indicar que amb aquesta intervenció en aquesta instal·lació esportiva “es pretén donar qualitat al joc de la pilota”, recalcant que “a Ondara tenim una escola de pilota molt consolidada, i aquesta reforma era una demanda; primer va ser la rehabilitació del trinquet gran en 2015, i ara aquest minitrinquet, el que permetrà continuar practicant aquest esport en les millors condicions possibles”. Cal destacar que reforma del “minitrinquet” havia sigut sol·licitada per l’Escola Municipal de Pilota, atès que es tracta d’una instal·lació a què s’atorga molt ús per part dels pilotaris de l’escola.

inauguracio trinquet pilota grossa (5)inauguracio trinquet pilota grossa (6)

Segons es menciona a l’estudi conjunt sobre la “pilota grossa” i els seus trinquets realitzat pel sociòleg Victor Agulló i per l’arquitecte Josep María Congost, el trinquet de “pilota grossa” d’Ondara és un dels més antics de tota la Comunitat Valenciana en què es practicava aquesta modalitat de joc, que actualment només es practica en dos trinquets: el de Parcent i el d’Abdet (que data de 1772). Ara, amb les obres de reforma, s’ha aconseguit dotar al trinquetet d’Ondara de les característiques adequades per a jugar a “pilota grossa” (corda, ratlles, sella, mola, etc), si bé el seu principal ús continuarà sent per a jugar al rebot, com fins ara.

Victor Agulló, en la seua intervenció, va agrair a l’IECMA el premi al projecte realitzat sobre pilota grossa, i a l’Ajuntament el seu suport a l’esport i la recuperació d’aquest recinte esportiu “dels més antics de tota Espanya”. Va explicar que “els grans pilotaris de la història de la Marina, es van formar en trinquet de pilota grossa”, i que la modalitat de pilota grossa “és un esport per a tots”; a més, va qualificar “d’encert” que després de la reforma realitzada, es puga jugar a diverses modalitats al trinquetet. Josep María Congost, per la seua banda, va realitzar una explicació a nivell arquitectònic sobre com es construïen els trinquets de pilota grossa, i també de les característiques de joc, com la mola, la sella o les ratlles, indicant que la “pilota grossa” pesava entre 100 150 grams, i estava feta de draps enrotllats i pell cosida.

inauguracio trinquet pilota grossa (7)

Després de la inauguració, es va realitzar una partida d’exhibició de “pilota grossa” a càrrec del Club de Pilota de Parcent, i els aficionats presents van poder practicar per a conèixer millor aquesta modalitat.

inauguracio trinquet pilota grossa (2)inauguracio trinquet pilota grossa (3)

Publicado en Actualitat, Ajuntament.