EL 25 N, ONDARA VA SUMAR CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Suma’t va ser el lema de la campanya impulsada per la Comissió d’Igualtat

25 N Ondara (3)25 N Ondara (4)25 N Ondara (5) 25 N Ondara (6)25 N Ondara (7)25 N Ondara (8)25 N Ondara (9) 25 N Ondara (10)25 N Ondara (11)25 N Ondara (12) 25 N Ondara (13)25 N Ondara (14)25 N Ondara (15) 25 N Ondara (16)btyIMG-20171125-WA0137

Ondara, 28.11.17. La Comissió d’Igualtat d’Ondara va muntar el dissabte 25 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, un photocall al Prado perquè les persones assistents als esdeveniments que es van celebrar el cap de setmana pogueren escriure el seu missatge contra la violència masclista i compartir les seues fotos amb ell.

Junt amb la pancarta contra la violència masclista, es va col·locar el mural amb el llaç violeta amb els noms de les dones que han mort enguany 2017 per la violència masclista, que s’havia elaborat per la Comissió d’Igualtat. La Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual, va animar a totes les persones a què escrigueren en pissarres el seu missatge contra la violència masclista, que també es va col·locar en adhesius sobre el gran llaç violeta, per a commemorar i recordar a les víctimes d’enguany amb el lema “Suma’t”.

El dissabte 25 a la vesprada es va llegir, a l’escenari al costat del Prado, el manifest contra la violència masclista. Totes les persones que van voler van poder pujar a llegir; entre elles, van participar els membres de l’Equip de Govern d’Ondara, de la Comissió d’Igualtat i voluntaris i voluntàries.

25 N Ondara (1)25 N Ondara (2)

El manifest va ser el següent:

25 NOVEMBRE DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

En el que portem de 2017, han estat assassinades 47 dones i 5 menors, i encara hi ha més assassinats de dones en investigació. Els assassinats conformen la màxima representació de les formes de violència masclista que continuen sotmetent a les dones en tots els àmbits de la seua vida, i que representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de més de la meitat de la població a la nostra societat. Aquestes violències tenen el seu origen i nucli en la pervivència d’un sistema heteropatriarcal, present a totes les estructures de la societat, que tolera la desigualtat i resta credibilitat i autoritat a les dones, mentre cosifica el seu cos i consolida pautes culturals que transmeten i reprodueixen comportaments discriminatoris i sexistes.

El 17 de desembre de 1999, a través de la resolució 54/134, l’Assemblea General de l’ONU va declarar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Una data que ha de servir, no sòls per a la reflexió per part de tota la societat, sinó també per a la renovació dels esforços per part de totes les institucions polítiques i socials, per lluitar contra aquesta xacra.

Any rere any venim denunciant les dramàtiques conseqüències de la violència de gènere, fruit de les desigualtats socials que situen les dones en una situació de vulnerabilitat per patir múltiples agressions, i que malgrat aquestes reiterades declaracions, lluny de minvar, va augmentant amb xifres que necessiten molt més que una reflexió puntual i una adhesió nominal quan s’apropa aquesta data.

Tot i que manca molta feina, tant ciutadana com institucional, en aquest any hem de celebrar el naixement primer del Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere així com del Pacte Estatal.

El Pacte Valencià contra la Violència de Gènere ha nascut per donar solució al conflicte polític i social que suposa en l’actualitat el terrorisme masclista. Les línies estratègiques desenvolupades per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, són: garantir una societat lliure i segura contra la violència de gènere, feminitzar la societat, coordinar el treball en xarxa per a l’atenció de dones víctimes de violència masclista i de les seues filles i fills així com la sociabilització per tal que aquest tipus de violència siga concebut com un conflicte polític i tinga una dotació de pressupost estable en les mesures per poder desenvolupar i implementar els objectius consensuats per partits polítics, agents econòmics i socials, associacions feministes, institucions públiques, universitats, poder judicial valencià, forces de seguretat i tercer sector.

El pacte estatal contempla 200 mesures amb 1000 milions d’euros per als primers cinc anys. Una de les mesures més remarcable és la de creació de protocols en l’atenció primària sanitària i en les urgències per tal que els metges puguen contribuir a detectar possibles víctimes de violència en els primer abusos tal com ja es fa a la Comunitat Valenciana. Una altra mesura a celebrar és el reforçament i ampliació en tots els nivells educatius del foment dels valors igualitaris i la prevenció del masclisme i conductes violentes, treballant de forma especial amb menors, i donar formació específica al professorat.

L’Ajuntament d’Ondara ja s’ha adherit al Manifest del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i s’ha compromés a difondre’l entre la seua ciutadania per tal d’aconseguir el major nombre possible d’adhesions a aquest document.

Però, tal com hem dit, encara queda molt per fer a tots els nivells. Els Ajuntaments i les Diputacions provincials en ser les Administracions més properes a la ciutadania, són els governs que han de donar una resposta més ràpida i eficaç a aquesta xacra social.

Des de la Comissió d’Igualtat volem reafirmar el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista i les desigualtats que la legitimen i perpetuen.

Volem dedica un sentit i dolorós record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere i expressem les nostres condolences a les seues famílies i amistats, al temps que expressa el seu rebuig a totes les manifestacions d’aquesta violència, redobla el seu compromís amb les víctimes i declara la tolerància zero amb els maltractadors.

Demanem a totes les administracions que reafirmen la seua voluntat de fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política prioritària i transversal, que impregne totes les polítiques desenvolupades a través de les seues regidories. Per això, Instem al govern d’Espanya a modificar la Llei de Règim Local per tal que els ajuntaments recuperen les competències en promoció de la igualtat entre dones i homes i en matèria de violència de gènere.

Així mateix els demanem que es comprometen a facilitar, a través dels mitjans públics dels quals disposa, tot tipus de campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre dones i homes i de la violència masclista. I en tant que entitat subvencionadora, que l’ Ajuntament es comprometa a no subvencionar actes en les quals l’entitat organitzadora utilitze el cos de la dona de forma sexista com a reclam publicitari.

Totes i tots contra la violència masclista!

Publicado en Actualitat, Ajuntament.