ÈXIT D’ASSISTÈNCIA A LA III FIRA MARINA ALTA AMB ELS 5 SENTITS. L’AROMA, ELS NOSTRES VINS

  • El Prado d’Ondara va acollir la “III Fira Marina Alta en els 5 Sentits. L’aroma, els nostres vins”; amb la participació de productors de la Marina, municipis, institucions, i associacions del gremi

  • L’espai de fórum, coordinat per la Macma, va comptar amb 8 tasts de vins de la Marina Alta

Ondara, 13.11.17. La XXXII Fira de Fires d’Ondara, organitzada per la Regidoria de Turisme i Promoció Econòmica d’Ondara, va arrancar amb força aquest passat cap de setmana, amb la celebració de la “III Fira Marina Alta en els 5 Sentits. l’aroma, els nostres vins”, coordinada per la Macma; la Fira d’Atraccions; la Fira Gastronòmica, i ahir diumenge, el Concurs Caní i VI Gran Fons d’Ondara.

La “III Fira Marina Alta en els 5 Sentits. L’aroma, els nostres vins ha aconseguit reunir aquest cap de setmana al Prado d’Ondara a tots els vins que es produeixen en la Marina Alta, sota la coordinació de la Macma, amb el seu gerent, Jovi Lozano-Seser, com a amfitrió i alma mater del projecte. La part central de Prado va oferir un aparador dels productors de la Marina: Bodegas Fondarium, Joan de la Casa, Bodega Teulada-Cooperativa Agrícola San Vicente Ferrer, Briga de Xoc, Essèncias de Muscat, Les Freses de Jesús Pobre, Gutiérrez de la Vega, Bodegas Parcent, Bodegas Xaló, Bodega Aguilar, i Biomoscatel. Tots ells van mostrar al públic els seus productes, i van oferir degustacions. A més van participar amb estand al Prado els següents municipis, institucions, i associacions del gremi: Els Poblets, el Poble Nou de Benitatxell, Dénia, Beniarbeig, Pedreguer, Ondara, Teulada Moraira, Pego i les Valls, Gata de Gorgos, Xàbia, El Verger, Castell de Castells, Vall de Pop, Retoria; Cedma, Aehtma, Jovempa, Associació de defensors del moscatell de la Marina Alta, Bancals de Vi i Iecma.

visita institucional (8)visita institucional (9)

visita institucional fira (2)visita institucional fira (3)visita institucional fira (4)visita institucional fira (7)

visita institucional fira (5)  visita institucional fira (6)

Una nombrosa representació d’alcaldes i regidors de la comarca, així com de representants d’institucions comarcals i d’associacions van participar el dissabte en la inauguració de la “III Fira Marina Alta en els 5 Sentits. L’aroma, els nostres vins”; un esdeveniment que durant tot el cap de setmana ha aconseguit congregar milers de persones de tota la comarca per a descobrir, conèixer, apreciar i també provar els vins que es produeixen a la Marina Alta.

visita institucional fira (1)

L’Alcalde i responsable de l’àrea de Turisme i Promoció Econòmica d’Ondara, José Ramiro, ha realitzat una valoració molt positiva de la III Fira Marina Alta; “una experiència més que se suma a la proposta dels cinc sentits iniciada l’any passat amb el gust, i que ara ha tingut continuïtat amb l’aroma”. Per a aquest sentit, ha destacat, “la Macma immediatament va pensar en el vi que es produeix a la nostra comarca; a més, els estands dels municipis i col·lectius que han participat, han portat a la Fira evocacions d’aromes de la comarca; embotit, gastronomia, plantes aromàtiques, les muntanyes…”. També ha recalcat la signatura del “Manifest pel Vi”, que serveix “per a valorar el que és nostre; el nostre vi és molt bo, i hem de creure’ns-ho per a poder projectar-ho. És un primer pas per a posar mesures a fi d’explotar aquesta qualitat”.

productors comarcaforum macma

Quant al fórum coordinat per la MACMA, va començar el dissabte, després de la inauguració de la Fira, amb les intervencions del President de la Macma, Vicent Grimalt, i del gerent de la Macma, Jovi Lozano-Seser; la introducció a càrrec del reconegut enòleg valencià Joan C. Martí (autor de la guia “Súper Vinos”); les presentacions dels cellers i productors participants (van pujar a l’escenari, en representació de cellers i productors: Paqui Oller de Bodega Teulada-Cooperativa Agrícola San Vicente Ferrer; Tonet Puig de Briga de Xoc; Pura Bolufer de  Biomoscatell; Armando Francés de Bodegas Parcent; Jordi Femenia de Gutiérrez de la Vega; Javier Doménech de Fondarium; Ximo Gayà de Bodega Xaló; Joan Pastor de Joan de Casa i Mara Bañó de Les Freses) i la projecció d’un audiovisual.

manifest pel viproductors comarca amb C macma

Per a culminar, es va procedir a la signatura del Manifest pel Vi, que va ser llegit per Jovi Lozano-Seser, i signat per Vicent Grimalt (President de la Macma, en representació dels 33 municipis de la Marina Alta); Sonja Dietz (Presidenta del Cedma); Rosario Donderis (Gerent de Creama); Pepa Font (Regidora de Dénia-Ciutat Creativa de la Gastronomia); Joan C. Martí (enòleg) i Emili Sentí (representant del col·lectiu Fórum Esperit Marina Alta). El manifest pel vi és un document en què es reivindiquen els 3.000 anys de verema a la Marina Alta, i que serveix com una declaració d’intencions per a captar l’atenció i demanda dels consumidors i sobretot dels restauradors, aplicant una sèrie de mesures per a incrementar el consum de vi produït en la comarca; per a això es difondrà també el catàleg editat “Tasta els vins de la Marina”.

Quant als tasts dels vins comarcals, el dissabte a la vesprada i el diumenge en horari de matí i vesprada, es van celebrar fins a huit tasts de vins de la comarca (moscatell, negres, dolços, rosats, espumosos, i vermuts), a la carpa instal·lada al Prado.

gent a la firatast vi

Els festers de la Soledat 2018 també van participar amb el seu estand a l’exterior d’El Prado. La promoció de la III Fira Marina Alta va comptar a més amb el programa en directe des de la pròpia fira, emès per les emissores de la Cadena SER a la comarca, Ràdio Dénia i Ràdio Litoral.

Aquest primer cap de setmana de la XXXII Fira de Fires d’Ondara ha comptat a més amb la Fira d’Atraccions, convertint a Ondara en l’epicentre de l’oci de la comarca. Cal recordar que el primer dia del xiquet de la fira d’atraccions serà aquest dimecres 15 de novembre (l’obertura de les atraccions serà a les 17 hores , i les atraccions tindran el preu de 1,5 euros).

Quant a la Fira Gastronòmica 2017, va començar el dissabte i es desenvoluparà fins al 26 de novembre en els 9 establiments participants (Hotel Ramis; Alfatares; Cafè Sendra; El Gallego; L’Euro; Tasta’m; Valero; Plaça de Bous i Taurino) que estan connectats els caps de setmana mitjançant un “trenet”, i els menús dels quals ofereixen com a element en comú la “pansa” o la taronja, acompanyat per vi de la Marina Alta.

Més fotos:

https://www.facebook.com/pg/laveudondara/photos/?tab=album&album_id=1660900430596725

Manifest pel vi de la Marina Alta (Text confegit per la MACMA i tots els cellers i productors de vi de la comarca):

Diuen a la Provença que un dia sense vi és un dia sense sol. Alguna cosa semblant podríem dir de la nostra comarca, un territori assolellat on els dies de llum il·luminen els nostres camps amb assídua joia. Vinyes que no només acullen el pes de la memòria, sinó el fruit que li dóna sentit a tota una conjuntura d’essències i potències del territori. El nostre és un raïm ancestral. Des del segle sisé abans de Crist, el jaciment íber de l’Alt de Benimaquia és la producció de vi documentada més antiga de la Península Ibèrica. Àmfores que contenien el suc de tota una demarcació geogràfica que amb el pas dels segles no ha deixat d’experimentar sinergies i metamorfosis que ens condueixen fins al dia de hui. Servisca aquest manifest de brindis per vora tres mil anys de verema a la Marina Alta. Un cant per la consciènciació de la importància del vi com a fenomen definitori d’allò que som. Una cançó com la que acompanya el mateix ritus de la collita. L’oració d’aquells que s’estimen el vi de la Marina Alta i volen que també se l’estimen aquells que no el coneixen. És per això que aquest document és una declaració de bones intencions destinades a captivar l’atenció dels consumidors que encara no han assaborit les virtuts d’un producte tan vertebrador com el nostre vi. Cal que donem suport als nostres cellers i productors de vi per mitjà d’una sèrie de mesures que ens ajuden en la promoció, divulgació i reivindicació del nostre producte:
–Des de l’administració i des dels consorcis i mancomunitats, des de l’empresariat i les entitats i associacions locals i comarcals, difondre el catàleg editat amb motiu de la III Fira Marina Alta sota el lema Tasta els Vins de la Marina: un catàleg de l’ampli ventall de vins amb què disposem a la comarca.
–Des de la llibertat i l’activisme del consumidor intern i individual, contribuir igualment a la difusió dels vins de la comarca atesos els criteris de proximitat, sostenibilitat del territori i al caràcter genuí i únic del producte
–Que des de la confluència de les iniciatives de les regidories de promoció econòmica, afegides a la sensibilitat del consumidor de la comarca, es contribuïsca a incrementar la demanda dels vins de la Marina al sector de l’hostaleria: segment clau per a la millora de la distribució i disponibilitat del producte, i al qual se li ha de suggerir i transmetre la informació escaient per tal de poder accedir a les referències que produeixen els cellers de la Marina Alta.
I que aquestes pràctiques, aquest recolzament pràctic i quotidià, quede reflectit en el suport a aquest manifest mitjançant la signatura i aprovació a allò que descriu. Brindem pels nostres vins, brindem per la Marina Alta.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.