COMMEMORACIÓ DEL 9 d’OCTUBRE A ONDARA

Ondara va commemorar el dia dels valencians amb activitats representatives de la cultura valenciana i amb l’acte institucional a l’Ajuntament

IMG_9337 IMG_9362

Ondara, 10.10.17. L’Ajuntament d’Ondara va commemorar ahir la festa del 9 d’Octubre amb activitats representatives de la cultura valenciana, així com amb l’acte institucional celebrat al Claustre de l’Ajuntament. La jornada va començar amb la vistosa actuació del Grup de Danses Ocell i “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”, a la Plaça 9 d‘Octubre, interpretant i ballant diverses peces populars. A continuació es va realitzar una cercavila fins l’Ajuntament.

IMG_9278IMG_9312 IMG_9314IMG_9327

IMG_9373IMG_9367

Al Claustre de l’Ajuntament, membres de la corporació municipal van realitzar l’ofrena d’una corona de llorer al Rei Jaume I, representat en l’escultura que presideix el claustre. L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va pronunciar el seu discurs institucional, en el que va reivindicar l’exigència d’un model de finançament just per a la nostra comunitat, una major autonomia dels nostres òrgans institucionals, així com unes inversions i infraestructures necessàries que vertebren el nostre territori i ens connecten amb la resta de territoris.

IMG_9390IMG_9377

DISCURS DE L’ALCALDE D’ONDARA

«Autoritats municipals, regidors i regidores de l’Ajuntament, senyor Jutge de Pau, veïns i veïnes. Bon dia a tots i a totes.

Ens trobem un any més en la commemoració del 9 d’octubre, la festivitat que evoca la conquesta de València, el 9 d’octubre de 1238, per les tropes del rei Jaume I. Una data molt més que simbòlica, ja que eixa conquesta de València, marcaria un abans i un després en la història de tots els valencians i valencianes que ens fa sentir orgullosos de qui som, com som i d’on som.

D’aquell temps fins ara s’ha aconseguit, al llarg de molts anys, una cultura i un caràcter propi que ens diferencia d’altres territoris, amb la nostra llengua, referents culturals reconeguts arreu del món, òrgans institucionals propis com la Generalitat o lleis pròpies com els Furs o l’Estatut d’autonomia. Però, de res serveix mirar al passat si no ens plantegem una perspectiva de futur: cal saber on volem anar i quin model de poble volem ser.

Per tant, avui és un dia de festa, però també ha de ser-ho de reivindicació. Hem de ser inconformistes, exigint a les institucions pertinents un model de finançament just i una quita del deute històric de la nostra comunitat, que ens situa en la cua, com una de les comunitats pitjor finançades. No volem ser ni més, ni menys que altres.

També cal reivindicar una major autonomia dels nostres òrgans institucionals, així com unes inversions i infraestructures necessàries que vertebren el nostre territori i ens connecten amb la resta de territoris.

I deixant de banda les reivindicacions, només em queda agrair la participació de tots i totes als actes que s’han dut a terme aquesta setmana per a commemorar la nostra festa.

Com han sigut el contacontes i el teatre de carrer on els nostres xiquets i xiquetes han pogut endinsar-se en la tradició oral. També hem gaudit de música valenciana als concerts de Dolz Tab Jazz i de l’Unió Musical d’Ondara, i aquest acte institucional i la dansà d’aquest matí amb el Grup de Danses d’Ocell i d’Ondara Colla de dolçaines i tabals que amb els seus balls i cançons han omplert de tradició els nostres carrers.

Moltes gràcies a tots i a totes i a gaudir del nostre dia. Feliç diada del 9 d’Octubre.»

Cal indicar que prèviament al discurs, els dos regidors del grup municipal popular que havien assistit van decidir abandonar l’acte institucional per, segons van indicar, “posar en l’acte institucional la bandera de Catalunya; una decisió irresponsable i de provocació a tots els ciutadans, amb la situació que viu en aquests moments Espanya”.

Al que des de l’Equip de Govern es va respondre que era el “Penó de la Conquesta”, la “Senyera Real” del Regne de València; el símbol més antic dels valencians i símbol de Jaume I, i que el seu ús va ser aprovat en el ple de l’Ajuntament d’Ondara del 25 de febrer de 2016.

En finalitzar el discurs institucional, va actuar el Grup de Danses Ocell i “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”, a la Plaça del Convent, davant molts veïns i veïnes d’Ondara que es van sumar a aquesta celebració. Unes magnífiques actuacions musicals i de balls tradicionals que van delectar el públic. L’acte va culminar amb el dispar de tronadors.

IMG_9405IMG_9398

Dins de les activitats commemoratives del 9 d’Octubre, el diumenge va tindre lloc al Parc de l’Era el concert de música valenciana a càrrec de la Unió Musical d’Ondara. El dissabte, el grup Dolç Tab Jazz va presentar el seu últim disc (Revisited) a l’Auditori Municipal. I el divendres a la vesprada, es va oferir un teatre de carrer per a públic familiar, amb l’aventura medieval pels carrers del centre històric i la plaça Major.

Més fotos: https://www.facebook.com/pg/laveudondara/photos/?tab=album&album_id=1629520393734729

Publicado en Actualitat, Ajuntament.