ONDARA ES CONVERTEIX EN L’EPICENTRE DE LA CULTURA POPULAR AMB EL FESTACARRER 2017

muixerangues (72)lliuraments (45)lliuraments (37)

Més de 2.000 persones es van congregar el dissabte en els Aplecs de Colles de Dolçaines i Tabals i de Muixerangues

Ondara, 18.09.17. El Festacarrer Ondara 2017, en el seu nou format de tres dies d’actes, va aconseguir una gran assistència de participants i de públic, oferint un complet programa d’activitats relacionades amb la cultura popular valenciana. L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual, han valorat l’organització de l’esdeveniment com un gran èxit donada la repercussió i la participació registrada, i han agraït la seua presència a totes les agrupacions i persones que han col·laborat en el Festacarrer, destacant a d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, l’Associació Ocell, la Federació Valenciana de Dolçaines i Tabals, el grup de Danses Ocell, la Unió Musical d’Ondara, i les Muixerangues de les comarques centrals, amb menció especial per al músic Josep Alemany, director de la colla d’Ondara.

.

muixerangues (3)muixerangues (41)

El Festacarrer Ondara 2017 va comptar aquest cap de setmana amb els Aplecs de colles de dolçaines i tabals de la Federacio Valenciana, i de Muixerangues de les comarques centrals; l’intercanvi comarcal de dolçaines i tabals; música amb Dolç Tab Jazz, La Romàntica del Saladar, Rascanya, Pep Gimeno “el Botifarra”, Reacció, Seguirem; d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, Xirimitabs, Unió Musical d’Ondara; així com amb cercaviles, fira de lutiers, danses, tallers, mercat de la terra, actuacions i el concurs de composició per a dolçaina i piano.

colles (7)

El plat fort de la programació del Festacarrer 2017 va arribar el dissabte a la vesprada, amb la participació de més de 2.000 persones en els Aplecs de colles de dolçaines i tabals de la Federacio Valenciana, i de Muixerangues de les comarques centrals; que va comptar amb 37 colles de dolçainers participants, i 6 muixerangues (Muixeranga de la Safor, Muixeranga de Cocentaina, Ball dels Locos de l’Olleria, Muixeranga de Xàtiva, Muixeranga de la Marina Alta i com convidada la Muixeranga Sant Antoni d’Alacant (patrocinada per la Diputació d’Alacant). Els voltants del Prado van vibrar al so de la música tradicional interpretada per les colles, mentre les muixerangues realitzaven les seues impressionants figures demostrant moltes hores d’entrenament i dedicació, amb una mescla de força, equilibri, i compenetració entre els seus integrants, que van aconseguir arrancar els aplaudiments del nombrós públic present.

muixerangues (71)muixerangues (14)muixerangues (22)muixerangues (50)

muixerangues (98)muixerangues (109)

El 18é Aplec de Colles de Dolçaines i Tabals de la Federació Valenciana va comptar amb la participació de les colles següents: Les Colla de Dolçaina i Tabalet Sant Antoni d’Alacant; Dolçainers i Tabaleters «La Degollà» Alcoi; A. Cultural de Dolçainers i Tabaleters de La Safor-UPG Gandia; Dolçainers i Tabaleters de Benirredrà (A.C. Contrabanda); Colla de Dolçaines i Tabals Els Traginer Pedreguer; La Colla d’Algemesí; Colla Les Raboses Alzira; Colla de Dolçainers i Tabaleters El Tossal de Sant Vicent de Raspeig; Colla Els Ous i El Sarnatxo La Romana; Colla de Xirimiters Pere Bigot Benissa; Colla l’Algar de l’Associació d’Amics de la Música Callosa d’En Sarrià; Colla de Xirimiters del Carallot de Calp; Associació Cultural El Rebrot Rafelcofer; Grup de Dolçaines i Percussió El Raval Ontinyent; Colla de Dolçainers i Tabaleters Honorat Gil Alfarb- Ribera Alta Xúquer; Colla d’Al-mansaf Almussafes; Colla Dolçainers i Tabaleters La Burra Parda de Gavarda; Colla El Palleter de Dolçaines i Tabals de Paiporta; D’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals; Colla de Dolçainers i Tabaleters el Terròs Petrer; Grup de Dolçaines i Tabals El Barxell Alcoi; Colla de Xirimiters de la Marina L’Alfaz del Pí; Colla de Dolçaines i Tabals d’Almassora; Associació Cultural Colla de Dolçainers i Tabaleters El Trull Vila-real; Colla L’Esclat El Verger; Colla de Dolçainers i Tabaleters El Pinyol Callosa d’en Sarrià; Xirimitab’s (Colla de Dolçainers i Tabaleters de Xàbia); Colla La Llebetja Benitatxell; Colla de Dolçaines i Tabals la Bassa la Vila Biar; Colla de Dolçainers i Tabaleters de Bellreguard-La Safor; Associació de Dolçainers i Tabaleters Colla El Falçó Teulada; Espai de Música Jove del Verger – Colleta López Cabrera El Verger; Associació Canyes i Baquetes de Moixent; i Colla Sarabanda d’Oliva.

muixerangues (83)muixerangues (60)

Per a finalitzar l’Aplec, totes les colles van interpretar la Muixeranga sota la direcció del mestre Josep Alemany, i a continuació, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora d’Educació i Esports, Mar Chesa, van lliurar els detalls i plaques commemoratives als participants en l’esdeveniment.

lliuraments (42)lliuraments (48)

lliuraments (40)lliuraments (36)

lliuraments (38)

Quant al divendres, cal recalcar respecte al 1er Premi de composició per a dolçaina i piano “Festacarrer d’Ondara” que Antoni Josep Catalá Buigues, de Poble Nou de Benitatxell, va ser l’únic que es va presentar i se li va atorgar una menció d’Honor per la seua obra “Aïna Dolça”.

acte divendres premi composicio (8)acte divendres premi composicio (3)

El jurat va estar format per David González (piano), Josep Alemany (dolçaina), Víctor Vallés (Compositor) i José Ramiro (Alcalde). L’acte de presentació del Festacarrer, celebrat el divendres a la Casa de Cultura d’Ondara, va comptar així mateix amb la participació de Marga Landete (membre de la Comissió de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura); el president de la Federació Valenciana de Dolçaines i Tabals, Juanjo Trilles, i membres de la FVDiT; Josep Alemany (director d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals), l’Alcalde, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual, entre altres.

acte divendres premi composicio (1)

Després de la presentació de l’acte, el públic va poder gaudir de l’actuació de Dolç Tab Jazz a la Casa de Cultura, i posteriorment del concert de La Romàntica del Saladar a la carpa annexa al Prado.

El dissabte al matí, als voltants del Prado, es va muntar la Fira de Lutiers (amb la participació de Paco Bessó, Paco Escudero, Aliaga, Samis Dolç, Morell Drums, i Domingo Llopis) i el Mercat de la Terra, amb diverses parades de menjar (coques tradicionals, verdura, formatges, cervesa artesana, oli, minerals), així com de negocis d’Ondara (Ca Paquitina, Mami que xulo, Larouch art de carrer, Gala’s i Passicos).

dissabte mati fira lutiers i actes (32)dissabte mati fira lutiers i actes (3)

També es van oferir jocs tradicionals per als més menuts. Van assistir 240 persones al dinar, i en el sopar van participar 915 persones al Prado. Al matí va haver-hi presentacions, xerrades, tallers, i concert a càrrec de Rascanya.

dissabte mati fira lutiers i actes (6) dissabte mati fira lutiers i actes (36)

A la nit, després del sopar, van ser centenars les persones que van presenciar el concert de Pep Gimeno “El Botifarra”, i dels grups Reacció i Seguirem, a la carpa annexa al Prado. Els actes del dissabte es van completar amb el taller de danses i la dansà popular.

concert botifarra

Per a posar el passador final al Festacarrer, ahir diumenge es va celebrar el 1er Intercanvi Comarcal de Dolçaines i Tabals Vila d’Ondara, amb la participació de “Xirimitabs de Xàbia” i “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”, i de la Unió Musical d’Ondara, amb música i ball en la Plaça Major.

Més fotos:

https://www.facebook.com/pg/laveudondara/photos/?tab=album&album_id=1609608762392559

Publicado en Actualitat, Cultura.