CARLES TORRES VA PRESENTAR EL SEU LLIBRE SOBRE LA MESTRA D’ONDARA JOAQUINA GAVILÀ

presentacio llibre carles torres presentacio 2 (2)

Ondara, 15.06.17. El professor ondarenc Carles Torres Garcia (doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació i exdirector de la Uned de Dénia), va presentar divendres passat a la Casa de Cultura d’Ondara el seu llibre “Joaquina Gavilà, la mestra”. La presentació de l’obra, englobada en la programació de la Regidoria de Cultura d’Ondara per a aquest mes de juny, va incloure una exposició sobre material escolar de les classes de Joaquina Gavilà a la Casa de Cultura d’Ondara. La presentació va comptar amb una alta assistència de públic a la sala d’actes de la Casa de Cultura.

La introducció va anar a càrrec de l’escriptor i filòleg Paco Reus Boyd-Swan (qui va estar molts anys com a mestre a Ondara), i va comptar amb la participació de Carme Agulló, professora de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València, la qual va destacar que Joaquina Gavilà va ser una de les moltes represaliades pel franquisme no sols per la seua possible participació en un partit polític, sinó perquè era una pedagoga progressista que potenciava l’ensenyança de les xiquetes.

En la introducció de l’acte, la Regidora de Cultura, Raquel Mengual, va aprofitar per a agrair públicament a la neboda-néta de Joaquina Gavilà, Asunción Vives, la donació realitzada del llibre de visites personal, i la cessió de la medalla de filla adoptiva d’Alboratge.

“Joaquina Gavilà, la mestra” és un llibre editat per l’Associació Ocell amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ondara, i inclòs en la sèrie “Personatges i fets d’Ondara” que impulsa l’Associació Ocell. En l’obra, Carles Torres (que va agrair la implicació de dos professors de la Marina Alta, Javier Calvo i Teresa Ballester) aborda la figura de Joaquina Gavilà (1876-1951), una de les grans renovadores de l’educació, obstinada en que les dones adquirissin coneixements i saberen un poc més que brodar, i depurada per la dictadura en 1940: primer amb la separació definitiva de l’ensenyament, després amb el desterrament.

Publicado en Actualitat, Cultura.