L’EQUIP DE GOVERN D’ONDARA VA CELEBRAR AHIR LA SEGONA ASSEMBLEA PARTICIPATIVA AMB LA CIUTADANIA

 

Van explicar els pressuposts i les línies estratègiques i polítiques que s’estan seguint, així com les mesures impulsades per cada regidoria

 

Ondara, 15.04.16. Ahir, l’Equip de Govern d’Ondara va celebrar una assemblea informativa oberta a la ciutadania amb l’objectiu d’explicar les línies estratègiques i polítiques que s’estan seguint des de l’Ajuntament; també es va donar compte dels pressuposts i de les actuacions de cadascuna de les regidories, explicades per cadascun dels regidors/es delegats. Aquesta va ser la segona assemblea oberta a la ciutadania celebrada per l’Equip de Govern, després de la que va tenir lloc l’1 de juliol del 2015, a penes dues setmanes després de la constitució de l’Ajuntament després de les passades eleccions municipals (en aquella ocasió, l’assemblea va tenir una major participació veïnal que en la cita d’ahir).

 

L’Alcalde d’Ondara i responsable de les àrees de Participació i Transparència, Zeus Serrano, va argumentar que aquesta primera etapa de diagnòstic de la situació municipals ha comportat, durant aquests mesos,  la realització d’una anàlisi de les diferents àrees municipals, en que han vist aquelles coses que volen solucionar, si bé va demanar a la ciutadania “paciència” perquè queda molt per fer “i no es pot arreglar en un any”. Entre els principals problemes que s’han trobat, va fer especial insistència en la brutícia de carrers i parcs; una cosa al que ja han tractat de posar solució.

 

Zeus Serrano va explicar davant el públic com s’ha elaborat el pressupost municipal d’Ondara per a enguany 2016, i quins són els condicionants que li afecten. Respecte d’això va indicar que un 97% de les despeses se’n va en personal (suposa el 40% de les despeses, i encara hi ha carències de personal); pagament del deute, despeses corrents (el manteniment de les instal·lacions suposa el 24% del pressupost; 1.337.200, tenint en compte que ara s’han millorat les condicions dels contractes de manteniment), subvencions i transferències a PIMON i SINMA. I va indicar que les limitacions del pressupost vénen condicionades pel pagament de préstecs (el deute de l’Ajuntament és de 3.074.436 euros, i en els pressuposts l’amortització de capital més interessos ascendeix a 590.000 euros), els convenis urbanístics (signats per l’anterior Equip de Govern, amb una partida de 30.000 euros en els pressuposts d’enguany), i la sentència per les factures dels anys 2005-2009 de Canal 37 (la sentència del TSJCV és ferm i ascendeix a 65.393 euros més interessos de demora; per a aquest pagament s’han reservat 100.000 euros del pressupost).

 

A pesar del “poc marge que tenim”, Zeus Serrano va argumentar que encara així s’ha aconseguit millorar la neteja dels carrers, amb augment de personal, i s’ha augmentat la brigada municipal. Considerant que “s’està invertint en el que ens sembla més important, i això és millor que fer grans obres”.

 

Respecte a les empreses municipals, Josep Carles Femenia, Regidor d’Urbanisme i delegat de PIMON i SINMA, va explicar que s’han estudiat les despeses reals, s’han adaptat els contractes i s’han creat noves places en neteja i en les brigades, amb el que s’ha millorat el servei de neteja municipal, que era un dels principals problemes que s’havien detectat. A més s’ha realitzat una gran inversió per a posar a punt el camió de recollida de fem. En l’apartat d’urbanisme, s’està atenent les persones que acudeixen a l’Ajuntament pel tema dels convenis urbanístics, i respecte al Pla General (que podria tenir un cost estimat d’uns 300.000 euros, segons va explicar), va avançar la intenció d’iniciar-ho, però va matisar que estan molt condicionats, econòmicament, pel pagament de la sentència de Canal 37.

josep carles femenia

El Regidor de Manteniment, Medi Ambient, i Agricultura, Pere Picornell va explicar que s’estan realitzant les labors necessàries de manteniment; estan impulsant les neteges de parcel·les, i l’arreglament de camins, encara que es disposa de poc pressuposts (ara s’està a l’espera de rebre una subvenció de la Diputació per a arreglar el camí de Vinyals). Des del seu departament s’ha impulsat l’adhesió d’Ondara a la Denominació d’Origen Moscatell de la Marina Alta; s’han realitzat diversos cursos de plaguicides (que tenen molta demanda), i s’han creat dues zones per a gossos, entre altres mesures, com la creació de cases-niu per a mussols en zones rurals. A més promouran que es reunisca el Consell Agrari Local; i es va a realitzar una ordenança per a promoure un banc de terres, entre altres pròximes mesures.

pere picornell

La Regidora d’Educació, Formació i Esports, Mar Chesa, va explicar en l’apartat educatiu l’adhesió de l’Ajuntament d’Ondara al programa XarxaLlibres que ha atès un total de 349 sol·licituds, ingressant 33.180 euros a les famílies, qualificant aquest programa com “una bona mesura”. També va destacar que Ondara serà seu de la Trobada d’Escoles en Valencià, el 21 de maig, que aconseguirà atraure a milers de persones al poble. En educació va avançar que enguany està inclòs en el pressupost realitzar les obres necessàries per a convertir la casa del conserge del Col·legi Sanchis Guarner en una biblioteca per al centre. A més, s’ha regularitzat la situació elèctrica de l’Escoleta després de realitzar les millores en electricitat necessàries.

 

En l’apartat de formació va recalcar les jornades de formació per a la comunitat educativa i les famílies sobre les comunitats d’aprenentatge, i la participació d’Ondara en la “primavera Educativa” el 14 de maig a València, per al que es disposaran dels recursos adequats. D’altra banda, enguany s’ha realitzat una oferta pública per a les escoles i campus d’estiu.

 

En l’àmbit esportiu, s’han regularitzat els contractes dels monitors i s’ha apostat per la formació. També s’ha augmentat el nombre de monitores en gimnàstica rítmica per a atendre la gran demanda d’aquest esport. La quota que paguen els usuaris s’ha incrementat lleugerament per a assumir el material, equipament i regularització de tots els contractes de les escoles. D’altra banda, s’ha realitzat un estudi i anàlisi per a atorgar les subvencions amb criteris objectius als distints clubs. També s’han efectuat millores i adequacions al trinquet municipal (per a regularitzar la instal·lació elèctrica), entre altres actuacions.

mar chesa

La Regidora d’Igualtat i de Cultura, Raquel Mengual, va destacar en l’àmbit de la Igualtat l’elaboració del Pla d’Igualtat, mitjançant l’observatori de la UNED, així com la creació, el passat mes de setembre, de la Comissió d’Igualtat. En Cultura s’han valorat els cursos oferits, s’ha completat l’oferta amb noves propostes; es realitzen presentacions literàries tots els mesos, i s’ha ampliat l’horari de la Casa de Cultura (ara és de 9 a 21 hores, gràcies a l’augment de la plantilla amb una nova plaça de conserge), entre altres iniciatives. A més s’han impulsat noves propostes, com el primer festival de Jazz, la jornada solidària d’octubre o el festival Gegant a Segària (ambdós amb cost zero per a l’Ajuntament, gràcies a les participacions voluntàries). També se li ha donat un nou impuls al Prado com a escenari per a realitzar exposicions. I s’ha creat i obert a la ciutadania el Consell de Cultura.

raquel mengual

La Regidora de Festes i Serveis Socials, Mª Carmen Velázquez, va explicar en l’àmbit dels serveis socials que Ondara torna a estar integrada en la Massma des de l’1 de gener, i va detallar els diferents serveis que s’ofereixen a la ciutadania. En l’apartat de Festes, va destacar que en Sant Jaume els actes taurins es gestionaran per la Comissió de Bous, i va detallar les col·laboracions de l’Ajuntament en els diferents esdeveniments festius que se celebren al poble (Soledat, Crist, festes de Pamis, Sant Antoni, falla de Pamis, etc). També va recalcar la disminució del cost del Mig Any de Sant Jaume respecte a l’any anterior.

mari carmen velazquez

El portaveu de l’Equip de Govern, i Regidor de Promoció Econòmica, Modernització i Comunicació, José Ramiro, va indicar que s’ha ampliat la partida de formació en 2016 i s’ha reubicat l’àrea d’ADL i SERVEF (ara està a la planta baixa de la casa consistorial) per a optimitzar els recursos de l’Ajuntament. En l’apartat comercial, ha recordat la negociació sobre la Zona de Gran Afluència Turística i l’acord arribat amb el Centre Comercial per a l’obertura de festius; acord que serà revisat de nou enguany. També ha avançat que un dels objectius en l’àmbit comercial és enfortir l’Associació de Comerciants i Empresaris d’Ondara (ACO).

jose ramiro

Respecte a la regularització d’empreses i comerços, va avançar que hi ha 80 actuant sense llicència; en la meitat dels casos, a causa de la falta de recursos humans de l’Ajuntament. En aquest sentit, s’ha posat remei a la situació amb la contractació del tècnic, ara en jornada completa. En l’altra meitat dels casos, es va a realitzar una campanya de regularització perquè les empreses aporten la documentació que falta. Quant a la modernització, s’ha treballat per a estalviar en telefonia mòbil i fixa; així com en dominis web en desús, i s’ha millorat i legalitzat el sistema d’Internet. A més s’ha aconseguit estalviar amb l’emissió de plens en directe. José Ramiro ha avançat que l’estalvi amb aquestes i altres mesures serà d’uns 13.000 euros en dos anys. Quant a la comunicació, va detallar que el pla de comunicació municipal està en fase d’elaboració, i va explicar els convenis per a accions publicitàries que s’han signat amb determinats mitjans de comunicació per a la difusió de les iniciatives locals; convenis, va recalcar, realitzats amb total transparència i aprovats per Junta de Govern. També va anunciar la creació d’una nova pàgina web amb la comunicació municipal, i quant a la ràdio, va detallar les inversions de modernització i millora que s’estan realitzant per a poder obrir-la a la participació de la ciutadania.

 

La Regidora d’Hisenda, Personal i Patrimoni, Pepa Gasquet, es va referir a l’àrea de patrimoni per a destacar el trasllat de l’arxiu històric municipal a la casa de Cultura, amb l’objectiu que siga accessible per a la ciutadania i puga comptar pròximament amb personal.

pepa gasquet

Per la seua banda, Zeus Serrano, com a responsable de les àrees de Sanitat i Major, va explicar que tots els mesos s’estan realitzant xerrades i conferències sobre temes relacionats amb la Salut i que es realitzarà una campanya de material ortopèdic. Quant a Majors, s’han augments els tallers d’estimulació cognitiva, així com els materials dels cursos. Respecte a l’àrea de Seguretat Ciutadana, en Protecció Civil s’ha incrementat la dotació per a atendre l’augment de serveis prestats, i en Policia Local, “s’ha reestructurat el cos de Policia Local perquè funcione de forma més eficient” i s’ha creat la borsa d’agents.

 

Zeus Serrano va culminar l’assemblea afirmant que “la temporada no ha sigut fàcil i ens hem trobat moltes sorpreses”, però “hem superat l’etapa més difícil i ara continuarem treballant a posar en marxa les nostres propostes”.

zeus serrano 1

Des de la Regidoria de Modernització s’ha anunciat que el vídeo amb la gravació íntegra de l’assemblea s’emetrà el proper dijous 21 d’abril a les 20:30 hores des del  canal youtube de l’Ajuntament d’Ondara,  a què es podrà accedir directament des de la pàgina web municipal, disponible mitjançant l’enllaç: https://www.youtube.com/c/ondara/live. Una vegada publicat es podrà visualitzar en el canal en qualsevol moment.

 

 

 

Publicado en Actualitat, Política.