LA REGIDORIA DE FESTES I TRADICIONS INFORMA ALS REPRESENTANTS DE LES PENYES LES NOVETATS EN LA PROGRAMACIÓ, L’ORGANITZACIÓ DE MUNTATGE DE “GARITOS” I L’ORDENANÇA DE FESTES

  • Es facilitarà el pagament fraccionat de la taxa (juliol i novembre) pel muntatge de “garitos”
  • La Regidoria de Festes i les Penyes s’emplacen a setembre per a incloure millores en l’ordenança per a Sant Jaume 2025
  • Es demana responsabilitat amb l’ús de l’aigua per la sequera

Ondara, 12.07.24. Ondara encara la recta final per a les Festes Populars de Sant Jaume 2024, que se celebren des del divendres 19 de juliol, fins al dissabte 27 de juliol. El Regidor de Festes i Tradicions de l’Ajuntament d’Ondara, Jordi Ruiz, va convocar ahir als representats de penyes i quintades a una reunió prèvia organitzativa que es va realitzar a la Casa de Cultura d’Ondara amb una alta participació; de fet, va comptar amb representants d’unes 80 penyes de Sant Jaume. En la reunió, Jordi Ruiz va informar als assistents de totes les novetats d’enguany i va donar resposta als seus dubtes. En finalitzar la reunió, l’Alcalde d’Ondara, va agrair al Regidor, Jordi Ruiz, «per tot el treball que ha fet per a preparar una magnífica programació de festes i atendre a totes les demandes que l’ha fet arribar la ciutadania i intentar encaixar-les», i a les penyes en general, els va agrair especialment «el seu talant propositiu a l’hora de traslladar el descontent i buscar solucions a l’aplicació de la nova Ordenança de Festes, sense temps de maniobra per reaccionar en aquest Sant Jaume, però amb bona voluntat d’arribar a acords per un futur millor per a la festa».

El Regidor de Festes va aprofitar per remarcar que la sequera que estem patint també a la comarca no es pot obviar i va demanar responsabilitat i col·laboració de tots els participants en les festes de Sant Jaume amb l’ús de l’aigua. Pel que fa al muntatge de garitos, va explicar que per a la zona Riu i O30 es pot muntar a partir de migdia del dilluns 15, la zona Carlos Arniches a partir de migdia del dimarts 16, i zona Prado a partir de migdia del dimecres 17.

El punt de la reunió que més esperaven les penyes i que més intervencions va suscitar va ser la taxa de 180 euros que es pagarà enguany per muntar el garito en la via pública, quedant excloses les penyes que s’ubiquen en cases particulars. Aquesta taxa s’ha modificat en entrar en vigor (el passat 1 de maig 2024) la nova ordenança municipal de festes, que es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics municipals en el ple del dia 28 de febrer 2024, després d’un procés participatiu i de consulta prèvia a la ciutadania, i que es va publicar durant 30 dies per rebre reclamacions, sense que es presentara cap al·legació en contra. L’entrada en vigor d’aquesta ordenança implica que el seu compliment és obligatori per a la ciutadania, i que l’Ajuntament d’Ondara ha de vetlar pel seu efectiu compliment, no podent incomplir una normativa municipal aprovada i publicada en el BOP.

Segons s’especifica en la normativa, en el seu article 13: “El preu públic anual vindrà marcat per les despeses generades de l’any anterior en concepte de; connexió elèctrica, habilitació de zona de garitos, aigua potable, servei de neteja, manteniment i seguretat ciutadana”. Segons va detallar Jordi Ruiz, les despeses totals de l’any 2023 ascendeixen a 15.958 euros, que, dividit per les 85 penyes del poble que munten garito, determinen la quantia de 180 euros per garito, que és la taxa que s’ha d’abonar enguany 2024. Les despeses han sigut determinades per l’informe dels tècnics i inclouen la connexió elèctrica, els serveis extraordinaris de neteja de la zona de garitos, els reforços en matèria de seguretat; l’habilitació i adequació de la zona de garitos. Cal recalcar que no s’inclou la despesa de l’aigua que es consumeix, ni tampoc el lloguer dels banys per a zones de garitos.

El pagament de la taxa de 180 euros s’haurà de fer abans del dia 19 de juliol; però, segons va anunciar Jordi Ruiz, atenent a les dificultats que poden tindre algunes penyes, es facilitarà el pagament fraccionat, podent-se fer un primer pagament de 90 euros abans del 19 de juliol, i un segon pagament dels 90 euros restants fins al 30 de novembre. En qualsevol cas, el pagament del preu públic segons determina l’ordenança és obligatori per a cadascuna de les penyes que munten garito.

Fruit del debat suscitat, tant el Regidor, com l’Alcalde, José Ramiro, es van comprometre «a estudiar i incorporar aportacions interessants» que es van realitzar en la mateixa reunió; així, es van emplaçar amb les penyes a una reunió al pròxim mes de setembre. Entre les diferents propostes estaven, per exemple, que cada penya pague pel consum efectiu que fa, instal·lant-se un comptador o valorant l’equipament elèctric que té; fer distinció de pagament segons la grandària dels garitos; que es puga bonificar part de la taxa a aquelles penyes que participen més activament en la preparació de les festes, fomentant així la participació durant tot l’any de les penyes; articular algun reconeixement de les penyes com a part singular de la festa i així tindre una regulació i atenció específica com es té amb la comissió de Bous; que les despeses generades per les penyes no siguen de l’any anterior, sinó d’una liquidació posterior al Sant Jaume realitzat, sent així el consum a pagar més real i just; o que l’increment de taxa d’aquest any siga compensat amb l’exempció en la taxa de l’any que ve, entre altres propostes realitzades pels presents a la reunió.

REGIDORIA DE FESTES I TRADICIONS * AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Ajuntament.