La setena edició del Festival de Música de Cinema Marina Alta se celebrarà de l’1 al 23 d’agost a Ondara, Dénia, Calp, Teulada-Moraira, Beniarbeig, Xàbia i Pego i tindrà com a convidat principal al compositor estatunidenc Vince DiCola
Ondara, 28.5.25. La setena edició del Sonafilm celebrarà un any més a Ondara i a la comarca la màgia del seté art. I és que el Sonafilm, el Festival de Música de Cinema Marina Alta, va presentar divendres passat a la seu de la SGAE a Madrid els continguts de la setena edició, la qual se celebrarà de l’1 al 23 d’agost de 2025 amb convidats internacionals com el nord-americà Vince DiCola, compositor de Rocky IV (1985) i Transformers: The Movie, entre d’altres grans films. Hi haurà huit concerts repartits a les localitats d’Ondara, Dénia, Calp, l’Auditori Teulada Moraira, Beniarbeig, Xàbia i Pego.

A l’acte de presentació, inaugurat per Antonio Onetti, president de la SGAE, hi van assistir Javier Gil Pérez, director del Sonafilm i gerent de la Universal Symphony Orchestra, orquestra resident del festival; Pedro Mérida, productor de Sonafilm; Isabel Royán, compositora; Raúl García de la Reina, regidor de Cultura de Dénia; Raquel Mengual Bisquert, regidora de Turisme d’Ondara; Guillem Sendra Guardiola, regidor de Cultura de Calp; Mario Ortiz Fuentes, regidor de Festes de Beniarbeig en representació d’Ana Gallart, regidora de Cultura; Mavi Pérez Font, regidora de Cultura de Xàbia, i Ricardo Sendra García, regidor de Turisme de Pego.
No debades, el cinema dels 80 serà la temàtica principal d’aquesta edició, i comptarà amb un convidat d’excepció, el nord-americà Vince DiCola. El concert principal tindrà lloc a Ondara, el 23 d’agost, a les 20:00 hores. Es titula 80 i Acció! i serà a càrrec de la Universal Symphony Orchestra, l’orquestra resident de Sonafilm. El repertori inclourà música de clàssics com Retorn al futur, Rambo, Conan el Bàrbar, Depredador o Memòries d’Àfrica.

Javier Gil, director del Sonafilm, va destacar en la presentació a Madrid la importància de la música cinematogràfica dels anys 80. “Aquella dècada va convertir les bandes sonores en autèntics himnes generacionals. Al VII Sonafilm volem reviure aquesta energia inconfusible, portar-la al present i fer que el públic torne a sentir un Retorn al futur o un combat en Rocky IV».
L’esdeveniment acollirà fins a set concerts, cadascun de diversa índole i amb un estil musical únic relacionat amb l’audiovisual, a més de diverses activitats didàctiques. A més, al festival acudiran destacats compositors espanyols com Josué Vergara (Superherois), Iván Palomares (Les xiquetes de vidre), Óscar Araujo (Castlevània: Lords of Shadow), Isabel Royán (Oblit) i Arturo Cardelús (Buñudo). Tots ells seran els protagonistes de Música de Cinema: Made in Spain 3, el 16 d’agost a l’Auditori de Calp a les 20:00 hores. Es tracta de la tercera part d’un dels espectacles més celebrats a la història recent de Sonafilm, un concert simfònic de música de cinema únic al nostre país, ja que està dedicat íntegrament a les composicions creades per a l’audiovisual espanyol.

Divendres 1 d’agost – 20:00 – Teulada
Auditori de Teulada Moraira
Tele Simfònica – interpretat per la Universal Symphony Orchestra, dirigida per José Martínez Colomina.
Entrades: 10 euros
El concert d’obertura de la setena edició de SONAFILM és una carta nostàlgica cap a aquelles sintonies musicals que obrien la porta a experiències catòdiques irrepetibles que van formar part de la programació televisiva durant els anys 80. Inoblidables entrades com David el Gnomo, Curro Jiménez o Hi havia una vegada… l’home. Obres sonores que formen part de l’imaginari col·lectiu de tota una generació.
Tele Simfònica, interpretat per la Universal Symphony Orchestra, inclou en el seu repertori un sentit homenatge a autors com Jacinto Guerrero, creador de la música del primer llarg d’animació espanyol, Garbancito de la Mancha, gràcies al treball conjunt amb la Fundació Guerrero, l’animador de Tenerife Carlos Miranda i l’arranjador J. Manuel Encinos. Aquest programa de concert serà coronat per la interpretació de la música de qui va ser el pare de les més grans sintonies de la televisió pública, Antón García Abril.
Properament a la venda en els enllaços habilitats a www.sonafilm.es
Diumenge 3 d’agost- 22:00 – Pego
Pati de la Casa de Cultura de Pego
Top Secret – Interpretat per Spanish Brass
Entrada gratuïta fins a completar aforament.
El quintet de vent metall Spanish Brass, Premi Nacional de Música 2020 en la modalitat d’interpretació, presenta un recorregut musical pel món del cinema i l’espionatge amb els temes més reconeguts de les pel·lícules d’espies de referència a través de les bandes sonores, títols protagonitzats per l’agent 007, James Bond o dirigits per Alfred Hitchcock. Un concert de pel·lícula per endinsar-se en les relacions entre el cinema i els espies.
Amb 35 anys de trajectòria en el món de la música, Spanish Brass és un dels grups de cambra més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional. L’any 1996 va obtindre el primer premi del 6è Concurs Internacional per a Quintets de Metalls Ville de Narbonne (França), considerat el més prestigiós per a aquesta formació. El 2017 va rebre el I Premi Bankia al Talent Musical a la Comunitat Valenciana i, el 2019, el Premi Espai Ter de Música de Torroella de Montgrí pel projecte Mira si hem corregut terres…. L’any 2020 va rebre el Premi Nacional de Música en la modalitat d’Interpretació que atorga el Ministeri de Cultura d’Espanya.
Dimarts 5 d’agost – 21:00 – Xàbia
Plaça de la Constitució de Xàbia
Almodóvar a la vira d’un atac de nervis– interpretat per Esther Ovejero & The Bad Education Band.
Entrada lliure.
Un dels trets distintius de la filmografia de Pedro Almodóvar, especialment durant la dècada dels 80, va ser l’ús de la música, i molt concretament de les cançons que van conformar l’univers audiovisual del cineasta manxec.
El Sonafilm vol reivindicar en Almodóvar a la vora d’un atac de nervis aquesta estètica musical que va definir una de les filmografies pàtries més aclamades per crítica i públic internacional a través de la interpretació de la cantant canària Esther Ovejero i el director musical David Quevedo, juntament amb la Bad Education Band. El concert comptarà a més amb una selecció de peces instrumentals de qui va ser durant els primers compassos de la seua carrera el compositor de confiança d’Almodóvar, Bernardo Bonezzi, amb qui va treballar en l’arc de títols que comprenen des de Laberint de passions fins a Átame.
Divendres 8 d’agost – 20:30 – Beniarbeig
Teatre-Auditori de Beniarbeig
Film Music Live – Concert de cinema mut interpretat por The Silent Entertainers Band
Entrades: 8 euros.
Per segona edició consecutiva, el pianista i compositor Jorge Gil Zulueta torna qal festival acompanyat de la seua assemblea The Silent Entertainers Band, per oferir una vetllada que ret homenatge al llegat del cinema mut a través d’una experiència audiovisual única. Amb el títol Film Music Live, el programa inclou la projecció amb música en directe de tres joies cinematogràfiques del període silent: El piano irresistible (Alice Guy,1907), There It Is (Charley Bowers, 1928) i Sherlock Jr. (Buster Keaton, 1924).
Aquestes obres pioneres, que van marcar un abans i un després en la història del setè art, seran revitalitzades mitjançant la interpretació musical sincronitzada amb la imatge, respectant el seu esperit original i traslladant el públic al moment de la seva estrena. Un exercici d’arqueologia fílmica en clau musical que reforça la vocació patrimonial de SONAFILM.
Dissabte 9 d’agost – 21:00 – Beniarbeig
Jardins de la Casa Santonja (Beniarbeig)
Interstellar Night – Concert amb narrador, a càrrec del Quartet de Corda València i Conrado Xalabarder
Entrades: 8 euros
La influència de Hans Zimmer a la música de cinema contemporània serà l’eix central d’aquesta vetlada baix les estrelles. En el marc dels jardins de la històrica Casa Santonja de Beniarbeig, tindrà lloc Interstellar Night, un concert narrat en què el Quartet de Corda València interpretarà algunes de les peces més memorables del compositor alemany, acompanyades per l’anàlisi i el relat en directe de Conrado Xalabarder, un dels màxims experts.
Autor del primer llibre en castellà dedicat a Zimmer i creador de la influent plataforma MundoBSO, Xalabarder oferirà al públic una perspectiva divulgativa i emotiva del fenomen sonor que ha redefinit el cinema del segle XXI.
Aquest esdeveniment, que se celebra en col·laboració amb el Celler Aguilar i inclou tast de vins, no està organitzat per un ajuntament, sinó que ha sigut possible gràcies a la iniciativa privada, ja que la Casa Santonja ha patrocinat íntegrament el concert i ha cedit les seues instal·lacions de manera altruista perquè el festival puga continuar ampliant els horitzons.
Dissabte 16 d’agost – 20:00 – Calp
Auditori de Calp
Música de Cinema: Made in Spain 3 – interpretat per la Universal Symphony Orchestra, dirigida per José Martínez Colomina.
Entrada lliure fins a completar aforament.
Un dels espectacles més reeixits i aplaudits a la història recent de SONAFILM torna per tercer any consecutiu. Made in Spain 3 suposa un homenatge simfònic a la música composta per a cinema, sèries i videojocs dins del panorama nacional. En aquesta edició, el protagonisme recaurà en cinc dels creadors més destacats de l’audiovisual espanyol actual: Arturo Cardelús, Isabel Royán, Iván Palomares, Josué Vergara i Óscar Araujo. Tots estaran presents en l’esdeveniment.
Interpretat per la Universal Symphony Orchestra i presentat per Gorka Oteiza (SoundTrack Fest), aquest concert exclusiu ofereix la possibilitat de descobrir en directe com sona el present i el futur de la música de pantalla al nostre país.
Diumenge 17 d’aost – 11:30 a 13:30 – Dénia
Sala Multiespai l’Androna de Baleària – Dénia
Parlem de Música de Cinema – Masterclass amb compositors convidats
Entrada lliure fins a completar l’aforament.
Sota el subtítol El procés d’enregistrament de música de cinema i plataformes de TV, els compositors convidats debatran sobre l’evolució tecnològica i artística del procés d’enregistrament per a l’audiovisual contemporani, incloent-hi cinema, sèries de plataformes i videojocs.
Amb la participació d’Arturo Cardelús, Isabel Royán, Iván Palomares, Josué Vergara i Óscar Araujo, cinc noms essencials del panorama nacional. Araujo, a més, aportarà la seua visió com a referent a la música de videojocs a nivell internacional. La xerrada estarà moderada pel periodista Gorka Oteiza (SoundTrack Fest) i comptarà amb un tast de vins cortesia de Bodega Aguilar.
Com en el cas del concert del dia 9, aquesta activitat no està organitzada per un ajuntament, sinó que és fruit de la col·laboració amb l’empresa privada Baleària, que ha cedit i finançat íntegrament l’esdeveniment.
Divendres 22 d’agost – 20:00 Dénia
Teatre Auditori del Centre Social de Dénia
Nits de Foc: 80s – La Dècada del Neó – Interpretat per Moanin Project
Artista convidat: Vince DiCola
Entrades:10 euros
La banda Moanin Project torna a SONAFILM amb un concert temàtic electritzant que convertirà l’Auditori de Dénia en una autèntica festa sonora inspirada en les grans cançons del cinema dels anys 80. Nits de Foc pren com a punt de partida l’univers musical de Carrers de Foc (Walter Hill, 1984), del mític compositor ho amplia amb temes icònics de pel·lícules com Top Secret Purple Rain, El color dels diners, Staying Alive o Retorn al futur.
El colofó el posarà la participació estel·lar de Vince DiCola, compositor de bandes sonores tan emblemàtiques com Rocky IV (1985) i Transformers: The Movie (1986), la presència de les quals en aquesta edició de SONAFILM és un dels grans esdeveniments musicals de l’any.
Dissabte 23 d’agost – 23:00 – Ondara

Plaça de bous d’Ondara
80 i Acció! – interpretat per la Universal Symphony Orchestra, dirigida per José Martínez Colomina. Entrades a partir de 20 euros.
La setena edició de SONAFILM culmina amb un espectacle simfònic de gran format que farà les delícies dels fans del cinema d’acció i aventures dels anys 80. 80 i Acció! proposa un recorregut musical per alguns dels títols més mítics de la dècada, amb partitures que ja formen part de la memòria col·lectiva. El programa inclou peces de Rocky IV, Rambo, Conan el Bàrbar, Retorn al futur, Depredador o Memòries d’Àfrica, entre d’altres.
La gala comptarà amb la participació del cèlebre compositor Vince DiCola, l’obra del qual serà interpretada en el marc del 40è aniversari de Rocky IV, celebrant així un dels himnes musicals més enèrgics i recordats del cinema esportiu i d’acció. Una volta més, la Universal Symphony Orchestra, dirigida per José Martínez Colomina, serà l’encarregada de donar vida a aquesta clausura potent. Properament a la venda als enllaços habilitats en www.sonafilm.es