Ondara, 30.05.25. L’Ajuntament d’Ondara informa que durant aquest mes de juny, la Biblioteca Municipal d’Ondara oferirà un nou horari d’obertura ampliat, per a donar servei a l’augment de la demanda d’usuaris que, en aquestes dates d’exàmens, fan ús de les instal·lacions de la Biblioteca.
Així, aquest mes de juny 2025, l’horari de la Biblioteca Municipal d’Ondara serà el següent:
– Diumenge 1 de juny: de 9.30 a 13.30 i de 17 a 19 hores.
– Dies 2, 3 i 4 de juny: de 9.30 a 20:30 hores.
– Del 5 al 30 de juny: de 9.30 a 13.30 i de 16.30 a 19.30 hores (excepte caps de setmana)
L’Ajuntament d’Ondara impartirà l’Escola Multiesportiva a la piscina i pavelló, i l’Escola Educativa a l’IES Xebic (en estar el CEIP Sanchis Guarner en obres aquest estiu)
SINMA impartirà l’Escoleta Infantil d’Estiu i el Taller de Rítmica
Les inscripcions s’obriran el dilluns 2 de juny
Ondara, 30.05.25. L’Ajuntament d’Ondara i SINMA tornaran a oferir enguany durant els mesos de juliol i d’agost (de l’1 de juliol al 29 d’agost) les Escoles d’Estiu 2025 amb diferents propostes esportives, lúdiques i educatives. L’Ajuntament d’Ondara i SINMA impulsen aquestes escoles d’estiu amb la finalitat de proposar un projecte lúdic, educatiu i esportiu de qualitat per als xiquets i xiquetes d’1 a 12 anys, sent una proposta d’oci sa, diferent i en un entorn segur i familiar que facilita la conciliació familiar i laboral en època estiuenca. Les escoles estiuenques han sigut presentades hui en l’Ajuntament per la Regidora d’Educació, Rosa Ana Marí; el Regidor d’Esports i Joventut, Jordi Ruiz; la tècnica d’Educació, Xelo Castellano, i la d’Esports, Ana Ribes; així com Alba Duran en representació de la direcció de l’Escoleta.
L’Ajuntament d’Ondara impartirà l’Escola Multiesportiva a la piscina i pavelló, i l’Escola Educativa a l’IES Xebic (en estar aquest estiu en obres el Col·legi Sanchis Guarner, on habitualment s’impartia l’escola educativa). Cal esmentar que l’accés a l’IES per als participants de l’escola educativa es realitzarà a través del pavelló. D’altra banda, l’empresa municipal SINMA impartirà l’Escoleta Infantil d’Estiu a l’escoleta infantil municipal, i el Taller de Rítmica al pavelló. A més, des de l’Ajuntament s’ha avançat ja que durant el pròxim mes d’agost s’oferiran també activitats d’estiu (dirigides a xiquets i xiquetes d’11 a 13 anys) a l’Espai Jove, per promoure activitats d’oci educatiu, amb l’objectiu de gaudir del temps lliure mentre es fomenta el creixement intel·lectual o habilitats específiques (més informació a la web https://joventut.ondara.org/ o a l’Espai Jove Ondara).
L’Escola Multiesportiva s’oferirà a la piscina i pavelló (preu 70 euros la quinzena, 130 euros el mes complet i 220 euros dos mesos, per a edats nascuts de 2013 a 2018), i l’Escola Educativa a l’IES Xebic (preu 65 euros la quinzena, 120 euros un mes, i 200 euros dos mesos, per a edats nascuts de 2015 a 2021). El servei es prestarà des de l’1 de juliol fins al 29 d’agost, excepte festius, i l’horari serà de dilluns a divendres de 9 a 14 hores, amb opció d’escola matinera de 8 a 9 hores. Places limitades a 20 persones de ràtio per grup. Les inscripcions i pagament de les escoles multiesportiva i educativa es realitzaran a partir del dilluns 2 de juny i fins al 14 de juny online en: https://www.esportsondara.com/ per a empadronats. A partir del 15 de juny s’ofereix la oportunitat d’inscripció a no empadronats, sempre que existisquen places vacants. Els telèfons d’informació són 677997293 – 662323325.
El Taller de Rítmica Estiu 2025 s’oferirà juliol i mig agost, organitzat per SINMA. Estarà molt vinculat a l’Escola Multiesportiva, amb preus especials per participar en ambdues activitats. El taller va dirigit a nascudes/ts des de 2021 fins al 2007 (categories des de mini-babies fins juvenils) en dos grups i tres dies per setmana (entrenament de 4 hores diàries) en horari de matí de 9 a 13 hores tots els nivells, excepte les integrants del Grup 2 (aleví, infantil, cadet i juvenil) que el dilluns tindran l’horari de 10 a 14:00 hores. Els preus són per quinzena, per mes, o complet, amb la possibilitat de cursar també l’Escola Multiesportiva: quinzena rítmica 55 euros, quinzena multiesportiva + rítmica 90 euros; mes complet de rítmica 90 euros, mes multiesportiva + rítmica 150 euros; tot complet rítmica 145 euros, i tot complet multiesportiva + rítmica 240 euros. (Inscripcions i pagament del taller de rítmica des del dilluns 2 de juny i fins esgotar les places, online en: https://www.esportsondara.com/ . Telèfons d’informació 677997293 – 662323325).
Quant a l’Escoleta Infantil d’Estiu 2025, organitzada per l’empresa municipal SINMA, del dilluns 2 fins al divendres 6 de juny es podran realitzar les preinscripcions al correu sinma@ondara.org o al telèfon 677 997 208 en horari de 8 a 14.00 hores. El procés de matriculació tindrà lloc de l’11 al 18 de juny de 2025. L’Escoleta Infantil d’Estiu està dirigida a alumnat d’1 a 3 anys, en horari de 9 a 14.00 hores (o des de les 7.30 hores en la versió matinera). El preu per quinzena és 60 euros; 1 mes 110 euros i 2 mesos 200 euros. Es tracta d’una iniciativa per proveir a pares, mares i tutors d’un recolzament lúdic i pedagògic suplementari coordinat per l’empresa municipal SINMA.
Ondara, 30.05.25. L’Ajuntament d’Ondara va aprovar ahir en el ple ordinari de maig, per unanimitat de tots els grups polítics (PSPV, PP i Compromís) l’adjudicació del servei de bar-restaurant de la plaça de Bous a l’empresa Lápices y Fogones S. L. per un cànon anual de 18.600€ + IVA. L’adjudicació en aquesta data permetrà disposar del servei de bar-restaurant de la plaça de Bous a temps per a les Festes d’aquest estiu. Aquesta primera concessió abraça tant la primera instal·lació de l’equipament necessari, com la posterior explotació en règim de concessió administrativa de serveis del Bar-Restaurant de la Plaça de Bous. L’adjudicatari del contracte assumirà la instal·lació de la cuina i de l’equipament que es precise perquè el local quede completament enllestit per al seu funcionament. En la proposta destacava la intenció de l’empresa adjudicatària de crear una instal·lació fixa de Dj per a fer «tardeos» en la terrassa; però no s’ha autoritzat aquesta zona fixa; en canvi es podrà valorar actuacions musicals puntuals, segons va indicar l’Alcalde, José Ramiro.
En els punts de l’ordre del dia del ple de maig, es va rebutjar un reconeixement extrajudicial de crèdits amb els vots en contra del PP (5), l’abstenció de Compromís (3) i els únics vots a favor de l’Equip de Govern del PSPV (només 3 en eixe moment). Des de la oposició es va alertar, en el cas del portaveu del PP, Àlex Hernández, que eren factures que es passaven ara per falta de previsió; mentre que per part de Compromís, Lluís Fornés, va indicar que aquestes factures haurien d’haver seguit el corresponent procediment de contractació, i va avisar que ara el seu vot era abstenció, però la pròxima vegada votarien en contra.
EN BUSCA D’UNA SOLUCIÓ PER A LA SOBRE-INSCRIPCIÓ DE L’ESCOLETA
Fora de l’ordre del dia, en la sessió plenària d’ahir, la Regidora d’Educació, Rosa Ana Marí, va informar que una vegada tancat el termini de preinscripció en l’Escolta Infantil Municipal, 20 xiquets/tes s’han quedat sense plaça per al pròxim curs 2025-26, i que des del seu departament s’està treballant per donar solució. El cens dels darrers anys no s’ha alterat i ha sigut una sorpresa que hi haja hagut tantes inscripcions i que s’hagen quedat en llista d’espera, segons va afirmar l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro. Des de l’Ajuntament es va assegurar que «compartim la preocupació de les famílies i estem buscant la fórmula perquè la Conselleria d’Educació, que és qui té la competència, done una solució». Alguns representants de les famílies afectades, assistens al ple, van proposar posar un «barracó», però des de l’Ajuntament no ho considerem una bona solució, perquè no compliria la normativa. També es va plantejar com a opció que l’edat 2-3 anys es trasllade al col·legi Marjals. Segons va confirmat Rosa Ana Marí, «estem treballant, aquest divendes 30 de maig es farà Consell Escolar Municipal d’urgència per exigir a Conselleria que autoritze possibles solucions; que podrien passar per fer una modificació en l’arranjament de les aules; però per això cal tindre l’autorització de Conselleria (per exemple, es podria autoritzar un aula mixta d’1-3 anys per optimitzar les aules disponibles al centre, segons va explicar la Regidora d’Educació, sent aquesta la mesura més ràpida i efectiva que es pot prendre ara). Encara així, per aquest curs no hauria plaça per als 20 que s’han quedat fora (només per a 9); per aquest motiu cal buscar fórmules i s’està treballant per trobar una solució.
DENUNCIEN LA SUPLANTACIÓ DE L’AJUNTAMENT D’ONDARA PER PROMOCIONAR CORREGUDES A LA PLAÇA DE BOUS
En el ple d’ahir, el grup municipal Compromís va presentar una moció d’urgència que va ser votada a favor per PSPV i Compromís, mentre que el PP es va abstindre. La moció feia referència al posicionament de l’Ajuntament com a institució que no comparteix ni promou espectacles que promoguen crueltat cap als animals; que no vol que la imatge institucional de la Plaça de Bous d’Ondara siga utilitzada per promocionar aquest tipus d’acte sense control ni autorització; i que no és acceptable normalitzar la violència davant de menors, segons va exposar la Regidora de Compromís, Àngels Grimalt.
Prèviament, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va explicar que l’Ajuntament d’Ondara ha detectat que han aparegut perfils fals en xarxes socials i notícies suplantat la identitat de l’Ajuntament d’Ondara; perfils de Plaça de Bous d’Ondara com si fóra la pròpia plaça la que promociona les corregudes de bous que van a fer en ella aquest estiu una empresa (corregudes que l’Ajuntament va haver d’autoritzar per imperatiu legal, segons va recordar l’Alcalde). L’Ajuntament d’Ondara ha denunciat en Facebook i Instagram la suplantació d’identitat, perquè «la plaça de bous és del poble i no es pot utilitzar com si fora pròpia per cap empresa». Per això, s’ha realitzat el corresponent informe de Policia Local i del departament informàtic per fer una denúncia, i, a més, segons va informar també l’Alcalde, des de la Policia Local es va detectar que havien realitzar accessos indeguts en la plaça (persones no autoritzades) i els va fer fora.
José Ramiro va insistir en que «no es pot utilitzar el nom de la Plaça de Bous en nom particular, com si fóra l’Ajuntament»; i va denunciar «les notícies falses que s’han generat al voltant d’això, fent creure que Ondara reobri la plaça de bous per fer corregudes de bous; perquè això no és veritat; Ondara cedix la plaça per imperatiu legal per fer una correguda, però el poble no vol fer-la ni l’Ajuntament vol». Va afirmar que «s’ha fet un ús indegut del nom i logotip de l’Ajuntament d’Ondara i de la Plaça de Bous»; assegurant que l’Ajuntament d’Ondara va a interposar els interessos del poble; i la plaça de bous és patrimoni del poble i de tots els ondarencs. Amb tot això, l’Ajuntament d’Ondara es va posicionar en contra del maltractament animal i en contra de l’ús indegut de la Plaça de Bous en perfils falsos, en la moció presentada per Compromís i recolzada per PSPV. El PP es va abstindre. L’argument del PP segons va matisar Àlex Hernández, era que «el PP està a favor de les corregudes de bous, i respecta la cultura taurina»; però es van abstindre perquè estaven d’acord en la part de la moció referida a l´ús indegut de la imatge de la plaça de bous en perfils falsos.
MOCIÓ PER AL RECONEIXEMENT INSTITUCIONAL DE JOVI LOZANO-SESER COM A REFERENT LITERARI VALENCIÀ
Compromís va presentar una altra moció d’urgència, en aquest cas referida al reconeixent institucional al guardonat escriptor ondarenc Jovi Lozano Seser com a referent literari valencià, en no estar ell present en el mural literari amb figures de referents de la literatura valenciana que va impulsar l’Ajuntament d’Ondara a finals d’abril. La moció va ser aprovada per unanimitat i es van adoptar com acords: reconèixer institucionalment la trajectòria literària de Jovi Lozano-Seser, com a escriptor nascut a Ondara, amb projecció cultural nacional i internacional, i amb una aportació destacada al foment de la cultura i la llengua valenciana; incorporar la figura de Jovi Lozano-Seser en qualsevol acció o projecte municipal de caràcter cultural o literari on es represente a escriptors valencians rellevants, incloent-hi la revisió del mural actual; i impulsar una iniciativa institucional que homenatge la seua figura, com ara posar el seu nom a un espai cultural, promoure una exposició sobre la seua obra, o organitzar una trobada literària a Ondara vinculada a la seua producció. La Regidora de Cultura, Rosa Ana Marí, va argumentar que Jovi Lozano estaria en el nou mural que ja tenien previst fer amb els escriptors locals.
L’Auditori d’Ondara va acollir el passat dissabte 24 de maig el concert de presentació del VII Sonafilm: una original convocatòria musical on l’orquestra valenciana reinterpretà grans bandes sonores
Ondara, 29.05.25. Precedit per la presentació oficial a Madrid de la setena edició del Sonafilm, el dissabte passat l’Auditori d’Ondara acollí el concert de l’Orquestra València de Pols i Pua CIM Benimaclet, la qual oferí un repertori de cine amb el repàs de les grans bandes sonores de la història de la cinematografia. I és que aquesta original avantsala del VII Sonafilm abordà temes referencials com Indiana Jones, Jurassic Park, Els Pirates del Carib o Star Wars, però concebuts i interpretats amb la instrumentació típica de les rondalles. Una aproximació a bandes sonores fonamentals que, en declaracions de Miguel Martí a la Veu d’Ondara, membre de l’orquestra i veí d’Ondara, «suposaren tot un viatge fílmic des de la selva amazònica a les planures mítiques de la Terra Mitjana». Tota una experiència de tonades populars que els assistents al concert gaudiren en identificar el ritme de cada banda sonora.
Cal recordar que els orígens de l’actual orquestra es remunten a 1918, quan naix la Rondalla València sota la direcció d’Estanislao Marco. No és fins a 1950, que assumeix la direcció Patricio Galindo, quan es comença a assajar en el Centre Instructiu Musical (CIM) de Benimaclet, canviant així el nom a Rondalla València del CIM Benimaclet: època d’or d’una rondalla que deixaria l’activitat fins a 1999, any en què assumeix la direcció Carmen Montañana i es canvia el nom a Orquestra València de Pols i Pua CIM Benimaclet. Actualment, des de desembre de 2022, assumeix la direcció Cristina Boj Peris, titulada superior en Instruments de Plectre pel Conservatori Liceu de Barcelona i professora titular del Conservatori de Meliana. Sota la seua batuta, ondarencs i ondarenques gaudiren de l’essència del cine a través de la sonoritat única dels instruments de plectre.
L’adjudicació permetrà disposar del servei de bar-restaurant de la plaça de Bous a temps per a les Festes d’aquest estiu
Ondara, 28.05.25. A la segona va la vençuda. L’Ajuntament d’Ondara té previst elevar a ple l’adjudicació del servei de bar-restaurant de la plaça de Bous aquesta setmana. Cal recordar que aquesta primera concessió abraça tant la primera instal·lació de l’equipament necessari com la posterior explotació en règim de concessió administrativa de serveis del Bar-Restaurant de la Plaça de Bous. L’adjudicatari del contracte assumirà la instal·lació de la cuina i de l’equipament que es precise perquè el local quede completament enllestit per al seu funcionament.
Després de que la licitació quedara deserta en la sessió plenària del passat 27 de març, perquè no es va presentar cap licitador interessat, i que en el ple del 17 d’abril es tornara a elevar el procediment obert per a la contractació de la concessió del servei de la instal·lació i explotació del Bar de la Plaça de Bous d’Ondara convocant la seua licitació per urgència degut a la necessitat d’iniciar l’obertura durant l’estiu, de cara a les festes populars, serà ara, en la sessió d’aquest dijous 29 de maig, quan passarà pel ple ordinari l’adjudicació del contracte. En concret, es proposa l’adjudicació a l’empresa que s’ha presentat a la convocatòria: Lápices y Fogones S. L. per un cànon anual de 18.600€ + IVA. L’adjudicació en aquesta data permetrà disposar del servei de bar-restaurant de la plaça de Bous a temps per a les Festes d’estiu, segons ha avançat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro.
Entre les característiques de l’oferta presentada per Lápices y Fogones S. L., es troba una reducció del 30% del cànon anual els dos primers anys, incrementant-se un 30% els últims dos anys (5º i 6º de la concessió); carència en l’abonament de les 6 primeres mensualitats. Sent un ingrés plurianual projectat per als exercicis 2025-2031, l’execució seguirà el següent règim financer: de 0 a 6 mesos: Cànon mensual de 0€; 7 a 24 mesos: Cànon mensual de 1.085€+IVA; 3º i 4º anys: Cànon mensual de 1.550€+IVA i 5º i 6º anys: Cànon mensual de 2.015€+IVA. Quant al personal de cada ofici, l’equip serà de 6 persones amb contracte fixe indefinit més un gerent, un equip addicional amb jornada parcial i un equip de neteja per als esdeveniments de la plaça de bous. Quant a l’horari previst, no inclou l’obertura dilluns ni dimarts, excepte en festius i vespres de festius. No es tancarà per vacances cap més de l’any.
La setena edició del Festival de Música de Cinema Marina Alta se celebrarà de l’1 al 23 d’agost a Ondara, Dénia, Calp, Teulada-Moraira, Beniarbeig, Xàbia i Pego i tindrà com a convidat principal al compositor estatunidenc Vince DiCola
Ondara, 28.5.25. La setena edició del Sonafilm celebrarà un any més a Ondara i a la comarca la màgia del seté art. I és que el Sonafilm, el Festival de Música de Cinema Marina Alta, va presentar divendres passat a la seu de la SGAE a Madrid els continguts de la setena edició, la qual se celebrarà de l’1 al 23 d’agost de 2025 amb convidats internacionals com el nord-americà Vince DiCola, compositor de Rocky IV (1985) i Transformers: The Movie, entre d’altres grans films. Hi haurà huit concerts repartits a les localitats d’Ondara, Dénia, Calp, l’Auditori Teulada Moraira, Beniarbeig, Xàbia i Pego.
A l’acte de presentació, inaugurat per Antonio Onetti, president de la SGAE, hi van assistir Javier Gil Pérez, director del Sonafilm i gerent de la Universal Symphony Orchestra, orquestra resident del festival; Pedro Mérida, productor de Sonafilm; Isabel Royán, compositora; Raúl García de la Reina, regidor de Cultura de Dénia; Raquel Mengual Bisquert, regidora de Turisme d’Ondara; Guillem Sendra Guardiola, regidor de Cultura de Calp; Mario Ortiz Fuentes, regidor de Festes de Beniarbeig en representació d’Ana Gallart, regidora de Cultura; Mavi Pérez Font, regidora de Cultura de Xàbia, i Ricardo Sendra García, regidor de Turisme de Pego.
No debades, el cinema dels 80 serà la temàtica principal d’aquesta edició, i comptarà amb un convidat d’excepció, el nord-americà Vince DiCola. El concert principal tindrà lloc a Ondara, el 23 d’agost, a les 20:00 hores. Es titula 80 i Acció! i serà a càrrec de la Universal Symphony Orchestra, l’orquestra resident de Sonafilm. El repertori inclourà música de clàssics com Retorn al futur, Rambo, Conan el Bàrbar, Depredador o Memòries d’Àfrica.
Javier Gil, director del Sonafilm, va destacar en la presentació a Madrid la importància de la música cinematogràfica dels anys 80. “Aquella dècada va convertir les bandes sonores en autèntics himnes generacionals. Al VII Sonafilm volem reviure aquesta energia inconfusible, portar-la al present i fer que el públic torne a sentir un Retorn al futur o un combat en Rocky IV».
L’esdeveniment acollirà fins a set concerts, cadascun de diversa índole i amb un estil musical únic relacionat amb l’audiovisual, a més de diverses activitats didàctiques. A més, al festival acudiran destacats compositors espanyols com Josué Vergara (Superherois), Iván Palomares (Les xiquetes de vidre), Óscar Araujo (Castlevània: Lords of Shadow), Isabel Royán (Oblit) i Arturo Cardelús (Buñudo). Tots ells seran els protagonistes de Música de Cinema: Made in Spain 3, el 16 d’agost a l’Auditori de Calp a les 20:00 hores. Es tracta de la tercera part d’un dels espectacles més celebrats a la història recent de Sonafilm, un concert simfònic de música de cinema únic al nostre país, ja que està dedicat íntegrament a les composicions creades per a l’audiovisual espanyol.
Programació completa:
Divendres 1 d’agost – 20:00 – Teulada
Auditori de Teulada Moraira
Tele Simfònica – interpretat per la Universal Symphony Orchestra, dirigida per José Martínez Colomina.
Entrades: 10 euros
El concert d’obertura de la setena edició de SONAFILM és una carta nostàlgica cap a aquelles sintonies musicals que obrien la porta a experiències catòdiques irrepetibles que van formar part de la programació televisiva durant els anys 80. Inoblidables entrades com David el Gnomo, Curro Jiménez o Hi havia una vegada… l’home. Obres sonores que formen part de l’imaginari col·lectiu de tota una generació.
Tele Simfònica, interpretat per la Universal Symphony Orchestra, inclou en el seu repertori un sentit homenatge a autors com Jacinto Guerrero, creador de la música del primer llarg d’animació espanyol, Garbancito de la Mancha, gràcies al treball conjunt amb la Fundació Guerrero, l’animador de Tenerife Carlos Miranda i l’arranjador J. Manuel Encinos. Aquest programa de concert serà coronat per la interpretació de la música de qui va ser el pare de les més grans sintonies de la televisió pública, Antón García Abril.
Properament a la venda en els enllaços habilitats a www.sonafilm.es
Diumenge 3 d’agost- 22:00 – Pego
Pati de la Casa de Cultura de Pego
Top Secret– Interpretat per Spanish Brass
Entrada gratuïta fins a completar aforament.
El quintet de vent metall Spanish Brass, Premi Nacional de Música 2020 en la modalitat d’interpretació, presenta un recorregut musical pel món del cinema i l’espionatge amb els temes més reconeguts de les pel·lícules d’espies de referència a través de les bandes sonores, títols protagonitzats per l’agent 007, James Bond o dirigits per Alfred Hitchcock. Un concert de pel·lícula per endinsar-se en les relacions entre el cinema i els espies.
Amb 35 anys de trajectòria en el món de la música, Spanish Brass és un dels grups de cambra més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional. L’any 1996 va obtindre el primer premi del 6è Concurs Internacional per a Quintets de Metalls Ville de Narbonne (França), considerat el més prestigiós per a aquesta formació. El 2017 va rebre el I Premi Bankia al Talent Musical a la Comunitat Valenciana i, el 2019, el Premi Espai Ter de Música de Torroella de Montgrí pel projecte Mira si hem corregut terres…. L’any 2020 va rebre el Premi Nacional de Música en la modalitat d’Interpretació que atorga el Ministeri de Cultura d’Espanya.
Dimarts 5 d’agost – 21:00 – Xàbia
Plaça de la Constitució de Xàbia
Almodóvar a la vira d’un atac de nervis– interpretat per Esther Ovejero & The Bad Education Band.
Entrada lliure.
Un dels trets distintius de la filmografia de Pedro Almodóvar, especialment durant la dècada dels 80, va ser l’ús de la música, i molt concretament de les cançons que van conformar l’univers audiovisual del cineasta manxec.
El Sonafilm vol reivindicar en Almodóvar a la vora d’un atac de nervis aquesta estètica musical que va definir una de les filmografies pàtries més aclamades per crítica i públic internacional a través de la interpretació de la cantant canària Esther Ovejero i el director musical David Quevedo, juntament amb la Bad Education Band. El concert comptarà a més amb una selecció de peces instrumentals de qui va ser durant els primers compassos de la seua carrera el compositor de confiança d’Almodóvar, Bernardo Bonezzi, amb qui va treballar en l’arc de títols que comprenen des de Laberint de passions fins a Átame.
Divendres 8 d’agost – 20:30 – Beniarbeig
Teatre-Auditori de Beniarbeig
Film Music Live – Concert de cinema mut interpretat por The Silent Entertainers Band
Entrades: 8 euros.
Per segona edició consecutiva, el pianista i compositor Jorge Gil Zulueta torna qal festival acompanyat de la seua assemblea The Silent Entertainers Band, per oferir una vetllada que ret homenatge al llegat del cinema mut a través d’una experiència audiovisual única. Amb el títol Film Music Live, el programa inclou la projecció amb música en directe de tres joies cinematogràfiques del període silent: El piano irresistible (Alice Guy,1907), There It Is (Charley Bowers, 1928) i Sherlock Jr. (Buster Keaton, 1924).
Aquestes obres pioneres, que van marcar un abans i un després en la història del setè art, seran revitalitzades mitjançant la interpretació musical sincronitzada amb la imatge, respectant el seu esperit original i traslladant el públic al moment de la seva estrena. Un exercici d’arqueologia fílmica en clau musical que reforça la vocació patrimonial de SONAFILM.
Dissabte 9 d’agost – 21:00 – Beniarbeig
Jardins de la Casa Santonja (Beniarbeig)
Interstellar Night – Concert amb narrador, a càrrec del Quartet de Corda València i Conrado Xalabarder
Entrades: 8 euros
La influència de Hans Zimmer a la música de cinema contemporània serà l’eix central d’aquesta vetlada baix les estrelles. En el marc dels jardins de la històrica Casa Santonja de Beniarbeig, tindrà lloc Interstellar Night, un concert narrat en què el Quartet de Corda València interpretarà algunes de les peces més memorables del compositor alemany, acompanyades per l’anàlisi i el relat en directe de Conrado Xalabarder, un dels màxims experts.
Autor del primer llibre en castellà dedicat a Zimmer i creador de la influent plataforma MundoBSO, Xalabarder oferirà al públic una perspectiva divulgativa i emotiva del fenomen sonor que ha redefinit el cinema del segle XXI.
Aquest esdeveniment, que se celebra en col·laboració amb el Celler Aguilar i inclou tast de vins, no està organitzat per un ajuntament, sinó que ha sigut possible gràcies a la iniciativa privada, ja que la Casa Santonja ha patrocinat íntegrament el concert i ha cedit les seues instal·lacions de manera altruista perquè el festival puga continuar ampliant els horitzons.
Dissabte 16 d’agost – 20:00 – Calp
Auditori de Calp
Música de Cinema: Made in Spain 3 – interpretat per la Universal Symphony Orchestra, dirigida per José Martínez Colomina.
Entrada lliure fins a completar aforament.
Un dels espectacles més reeixits i aplaudits a la història recent de SONAFILM torna per tercer any consecutiu. Made in Spain 3 suposa un homenatge simfònic a la música composta per a cinema, sèries i videojocs dins del panorama nacional. En aquesta edició, el protagonisme recaurà en cinc dels creadors més destacats de l’audiovisual espanyol actual: Arturo Cardelús, Isabel Royán, Iván Palomares, Josué Vergara i Óscar Araujo. Tots estaran presents en l’esdeveniment.
Interpretat per la Universal Symphony Orchestra i presentat per Gorka Oteiza (SoundTrack Fest), aquest concert exclusiu ofereix la possibilitat de descobrir en directe com sona el present i el futur de la música de pantalla al nostre país.
Diumenge 17 d’aost – 11:30 a 13:30 – Dénia
Sala Multiespai l’Androna de Baleària – Dénia
Parlem de Música de Cinema – Masterclass amb compositors convidats
Entrada lliure fins a completar l’aforament.
Sota el subtítol El procés d’enregistrament de música de cinema i plataformes de TV, els compositors convidats debatran sobre l’evolució tecnològica i artística del procés d’enregistrament per a l’audiovisual contemporani, incloent-hi cinema, sèries de plataformes i videojocs.
Amb la participació d’Arturo Cardelús, Isabel Royán, Iván Palomares, Josué Vergara i Óscar Araujo, cinc noms essencials del panorama nacional. Araujo, a més, aportarà la seua visió com a referent a la música de videojocs a nivell internacional. La xerrada estarà moderada pel periodista Gorka Oteiza (SoundTrack Fest) i comptarà amb un tast de vins cortesia de Bodega Aguilar.
Com en el cas del concert del dia 9, aquesta activitat no està organitzada per un ajuntament, sinó que és fruit de la col·laboració amb l’empresa privada Baleària, que ha cedit i finançat íntegrament l’esdeveniment.
Divendres 22 d’agost – 20:00 Dénia
Teatre Auditori del Centre Social de Dénia
Nits de Foc: 80s – La Dècada del Neó – Interpretat per Moanin Project
Artista convidat: Vince DiCola
Entrades:10 euros
La banda Moanin Project torna a SONAFILM amb un concert temàtic electritzant que convertirà l’Auditori de Dénia en una autèntica festa sonora inspirada en les grans cançons del cinema dels anys 80. Nits de Foc pren com a punt de partida l’univers musical de Carrers de Foc (Walter Hill, 1984), del mític compositor ho amplia amb temes icònics de pel·lícules com Top Secret Purple Rain, El color dels diners, Staying Alive o Retorn al futur.
El colofó el posarà la participació estel·lar de Vince DiCola, compositor de bandes sonores tan emblemàtiques com Rocky IV (1985) i Transformers: The Movie (1986), la presència de les quals en aquesta edició de SONAFILM és un dels grans esdeveniments musicals de l’any.
Dissabte 23 d’agost – 23:00 – Ondara
Plaça de bous d’Ondara
80 i Acció!– interpretat per la Universal Symphony Orchestra, dirigida per José Martínez Colomina. Entrades a partir de 20 euros.
La setena edició de SONAFILM culmina amb un espectacle simfònic de gran format que farà les delícies dels fans del cinema d’acció i aventures dels anys 80. 80 i Acció! proposa un recorregut musical per alguns dels títols més mítics de la dècada, amb partitures que ja formen part de la memòria col·lectiva. El programa inclou peces de Rocky IV, Rambo, Conan el Bàrbar, Retorn al futur, Depredador o Memòries d’Àfrica, entre d’altres.
La gala comptarà amb la participació del cèlebre compositor Vince DiCola, l’obra del qual serà interpretada en el marc del 40è aniversari de Rocky IV, celebrant així un dels himnes musicals més enèrgics i recordats del cinema esportiu i d’acció. Una volta més, la Universal Symphony Orchestra, dirigida per José Martínez Colomina, serà l’encarregada de donar vida a aquesta clausura potent. Properament a la venda als enllaços habilitats en www.sonafilm.es
El conveni ha sigut ratificat després per unanimitat al Consell d’Administració de SINMA on estan representants tots els grups municipals
Ondara, 27.05.25. Aquest matí s’ha signat en la Mesa de Negociació celebrada a l’Ajuntament d’Ondara el I Conveni Col·lectiu de l’empresa municipal SINMA Ondara, per part dels representants dels treballadors integrats en el Comitè d’Empresa i de la Gerència de SINMA. S’ha arribat així a un acord sobre les condicions de treball de l’empresa, que serà aplicable a tots els empleats de SINMA. Aquest conveni serà beneficiós per a tota l’empresa en el seu conjunt i suposarà especialment millores retributives, i també millores en les condicions laborals no retributives, segons han explicat, en la signatura del conveni, les parts signants.
El conveni col·lectiu regula les relacions de treball de tot el personal contractat per a prestar els serveis que s’arrepleguen en les encomandes de gestió de l’Ajuntament d’Ondara a l’empresa municipal SINMA, com són la Recollida de residus sòlids urbans, neteja viària, neteja d’edificis, brigada d’obres, consergeria d’edificis municipals, Piscina municipal, Escola Infantil Municipal, comunicació institucional i emissora de ràdio municipal. Fins ara, cadascun dels encàrrecs disposava del seu propi conveni sectorial, i amb la negociació, s’han unificat els convenis i s’han aconseguit millores de manera col·lectiva tant salarials com laborals, a la mateixa vegada que la pròpia empresa municipal SINMA aconsegueix millorar la seua productivitat, competitivitat i retenció de talent.
En la Mesa de Negociació celebrada hui han estat presents el Gerent de SINMA, Juan Femenia; l’Alcalde d’Ondara i president de SINMA, José Ramiro; el representant del Partit Popular, Àlex Hernández; i el representant de Compromís, Lluís Fornés. Per part del Comitè de personal de SINMA han estat els seus 4 representants electes i el seu assessor i delegat del sindicat CCOO, Xavier Tro. El conveni signat ha sigut ratificat a continuació, per unanimitat, al Consell d’Administració de SINMA, on estan representants tots els grups polítics municipals (PSPV, PP, i Compromís), i que s’ha celebrat de forma extraordinària i posteriorment a la Mesa de Negociació.
Entre els punts econòmics a destacar en el nou conveni laboral de SINMA cal indicar que es crearan 4 grups professionals i s’establirà el mateix salari base per a tots els treballadors/es d’un mateix grup professional, amb la intenció que el salari siga el més just i equitatiu possible per a totes les persones englobades en un mateix grup. S’ha tractar de reduir la bretxa salarial dins de la mateixa empresa, i això afavorirà especialment a les persones que tenien un salari més precari i als col·lectius més infra-remunerats. Així, els col·lectius que més notaran la pujada salarial serà els de recollida de brossa, la neteja i l’escoleta. Però tots i totes els empleats de l’empresa veuran pujat el seu salari. S’han empleat per això els 206.000 euros que es van aprovar, per unanimitat, pel ple de l’Ajuntament d’Ondara, destinats a aquesta finalitat. Aquesta és la quantia que es transferirà a l’empresa SINMA fruit de l’acord arribat en el Pressupost Municipal de l’Ajuntament d’Ondara de 2025 per incloure millores en les condicions laborals del personal de l’empresa municipal SINMA, dins del marc de la negociació del conveni col·lectiu. L’Ajuntament d’Ondara transferirà aquesta quantia a SINMA en el mes de juny per fer efectives les noves condicions retributives, segons ha avançat hui l’Alcalde, José Ramiro. Cal esmentar que tot el contingut del conveni pactat està conforme amb l’advocat de l’empresa, l’assessor, i també amb el propi Ajuntament d’Ondara, que demanava la realització d’aquest conveni col·lectiu per posar a la disposició de SINMA eixa quantia de diners, ja que s’havia de determinar la seua aplicació específicament a través d’un conveni col·lectiu perquè aquesta dotació de fons estiguera motivada, justificada i estudiada, tal com està efectivament al conveni.
Respecte als aspectes retributius, segons s’especifica al conveni, al salari base se li afegiran diferents complements: per transport (que cobraran tots els empleats de l’empresa per dia treballat); per antiguitat (es cobraran uns plusos per triennis, de forma que cada 3 anys en l’empresa correspondrà una quantia mensual que s’anirà incrementant segons el nº de triennis); per objectius (fins 85 euros bruts al mes, que es cobraran per part de tots sempre que no es tinguen sancions ni s’haja faltat a la faena més d’un dia injustificadament); per responsabilitat; per disponibilitat; per nocturnitat; per treball en dia festiu, etc. O siga, el salari base tindrà complements per a tots els treballadors/es, cadascú en el grau que li corresponga. A més, tots els treballadors de l’empresa cobraran 2 pagues extra a l’any; una a juny i l’altra a desembre. Les pagues extra es cobraran els primers 20 dies del mes.
Cal destacar que el pagament del nou salari serà retroactiu des de gener de 2025. La forma de pagament, segons consta al conveni, serà des de juliol fins desembre d’enguany. O siga, com durant 6 mesos no s’ha aplicat la pujada (fins que s’aprove ara en maig), això significarà que durant els altres 6 mesos següents de l’any, els empleats cobraran el doble de la pujada prevista cada mes. (Exemple: si la pujada en brut d’una persona mensualment era 150 euros, des de juliol a desembre es cobrarà 300 euros). Ja a gener de 2026 es tornarà a cobrar la pujada mensual.
Tot i que millorar les condicions retributives era el més important per als representants dels treballadors, el conveni inclou també una sèrie de millores extra-retributives que beneficiaran a tots, referides per exemple a que tots disposaran de 4 dies d’assumptes propis a l’any (+ 1 dia més cada 15 anys en l’empresa); les millores en baixes laborals, o en permisos retribuïts; i la jornada de 37.5 hores; entre altres. El conveni inclou un reglament de règim intern de compliment per a tota la plantilla de l’empresa municipal. Tant per part de l’empresa com per part dels treballadors consideren que aquest conveni beneficia al conjunt de la plantilla de l’empresa. Afirmen que ha costat mesos de negociacions intenses i molta faena, però «creiem que és un conveni just, equitatiu i empàtic amb tota la plantilla de SINMA en el seu conjunt». Ara, la plantilla en el seu conjunt podrà comprovar en la nòmina del mes de juliol les millores.
José Ramiro, Alcalde i alhora president de SINMA, ha expressat la seua satisfacció i orgull del treball realitzat, tant per la part social com per la gerència, i ha recolzat aquesta tasca per aconseguir millores substancials tan laborals com salarials. Ha donat l’enhorabona tant a la gerència de l’empresa com als representants dels treballadors per la tasca realitzada, ressaltant que s’ha treballat intensament per aconseguir negociar i tindre enllestit en un temps rècord un conveni col·lectiu que abasta sectors molt diversos, el que suposava una dificultat afegida que s’ha pogut solucionar amb èxit. Per la seua banda, tant el representant del Partit Popular, Àlex Hernàndez; com el representant de Compromís, Lluís Fornés, han donat l’enhorabona i felicitat a la Gerència i al Comitè d’Empresa per l’acord arribat per millorar les condicions laborals de tota la plantilla.
Per part dels representats dels treballadors de SINMA s’ha volgut manifestar que signaven aquest conveni col·lectiu «per responsabilitat i coherència, després de mesos de molta faena invisible, en entendre que és just, equilibrat i empàtic amb tota la plantilla en el seu conjunt, que s’ha elaborat amb l’objectiu de reduir la bretxa salarial existent entre els sectors de la plantilla i sempre beneficiant més als col·lectius més infraremunerats», i que consideren que «si bé aquest conveni és un bon punt de partida per a equilibrar l’organització de personal de l’empresa, no ha de ser el punt final atès que és necessari realitzar de manera correcta i de manera externa una VPT (Valoració de Llocs de treball) per a aconseguir la normalització de l’estructura organitzativa de l’empresa quant a llocs de treball i salaris».
Ondara, 27.05.25. L’Ajuntament celebra ple ordinari de la Corporació Municipal aquest dijous 29 de maig de 2025 a les 19:30 hores. L’ordre del dia és el següent
1. EXP. PLENS/2025/04.APROVACIÓ DE L’ACTA DE LA SESSIÓ ANTERIOR (17/ABRIL/2025)
2. EXP. PLENS/2025/5. DECRETS DE L’ALCALDIA PRESIDÈNCIA I REGIDORIA DE CONTRACTACIÓ. DONAR COMPTE.
6. EXP. 719/2025. JUSTIFICACIÓ ASSIGNACIONS ECONÒMIQUES GRUPS POLÍTICS MUNICIPALS. APROVACIÓ DE LA JUSTIFICACIÓ DE LA DOTACIÓ ECONÒMICA ASSIGNADA ALS GRUPS POLÍTICS MUNICIPALS CORRESPONENT A L’EXERCICI 2023 (PERÍODE COMPRÉS DEL 17 DE JUNY AL 31 DE DESEMBRE DE 2023) I A L’EXERCICI 2024 (PERÍODE COMPRÉS DE L’1 DE GENER AL 31 DE DESEMBRE DE 2024).
7. EXP. 632/2025. MATÈRIA 2400. CONTRACTACIÓ. CONCESSIÓ SERVEI INSTAL·LACIÓ I EXPLOTACIÓ BAR-RESTAURANT PLAÇA DE BOUS D’ONDARA. ADJUDICACIÓ.
8. EXP. PLENS/2025/5. INFORMES DE L’ALCALDIA PRESIDÈNCIA.
Ondara, 26.05.25. L’Ajuntament d’Ondara ha tornat a demostrar el seu ferm compromís amb la igualtat, la diversitat i el benestar emocional de la ciutadania jove, col·laborant activament en el III Concurs Literari sobre Igualtat de Gènere, Diversitat Sexoafectiva i Familiar, i Benestar Emocional, organitzat per l’IES Xebic a través dels seus departaments de llengües. L’Ajuntament d’Ondara ha patrocinat els premis atorgats a l’alumnat guanyador i finalista; ha assumit la impressió dels llibrets que recullen els relats seleccionats i, a més, ha organitzat l’acte de lliurament de premis, celebrat dijous passat a la Casa de Cultura d’Ondara. Aquest esdeveniment va comptar amb la participació de l’actriu Mònica Palacios, qui, després del lliurament dels guardons, va oferir una teatralització dels textos guanyadors, implicant tant el públic com l’alumnat premiat, en una posada en escena emotiva i participativa.
Durant l’acte, les Regidores Raquel Mengual, responsable de la Regidoria d’Igualtat, i Rosa Ana Marí, Regidora d’Educació, van expressar el seu agraïment a tota la comunitat educativa de l’IES Xebic per impulsar un projecte tan necessari que contribueix a formar persones conscients, empàtiques i compromeses amb una societat més justa i diversa.
Els relats guanyadors aborden amb una gran maduresa temàtiques com l’assetjament per motius d’orientació sexual, la identitat de gènere, la llibertat afectiva o la salut emocional en l’adolescència. Entre els noms premiats es troben Iván Marín Mud, Sara Sofía Bentacourt Esteves, Oriana Salazar Mayans, Vicent Doménech, Milena Petrosyan, Mireia Ribes Castellanos, Emma Cardinaels i Estela De Dios, a més d’altres que van arribar a la selecció final, que, amb els seus textos, han emocionat i fet reflexionar el jurat i el públic assistent.
Des de l’Ajuntament d’Ondara es vol expressar el més sincer agraïment a l’IES Xebic «per dur a terme iniciatives com aquesta, que dignifiquen l’educació, donen veu a l’alumnat i contribueixen a la construcció d’un futur més igualitari i inclusiu»; reiterant «la nostra aposta per aquest tipus d’iniciatives, que no sols fomenten la creativitat i l’expressió literària, sinó que també ajuden a construir una societat més igualitària, inclusiva i saludable».
Els llibrets que recullen els textos seleccionats estan disponibles de manera gratuïta a la Casa de Cultura d’Ondara per a totes aquelles persones que vulguen emportat-se’n un exemplar.
Entre les novetats d’enguany hi haurà dos dies dedicats a les quintades; un de xiquets (fins nascut en 2009), i l’habitual dia de les quintades per a adults del 25 de juliol
Ondara, 22.05.25. El Regidor de Festes i Tradicions de l’Ajuntament d’Ondara, Miguel Gomis, ha avançat hui algunes de les novetats de les Festes Populars de Sant Jaume 2025, que se celebraran del 18 al 26 de juliol. La Nit de Rock, que es tornarà a celebrar a l’aparcament de la piscina i pavelló (com en les dues últimes edicions), serà el dimarts 22 de juliol i estarà protagonitzada enguany pel grup rock de la Marina Alta Diàspora; dos grups valencians que es van veure afectats per la DANA, Sujeto K i l’Espurna, i Va de Rock DJ.
«Diàspora» és una banda de la Marina Alta que va començar en 2019, i les seues lletres aborden temes socials i reflexius, com en «Silenci Suïcida». El concert d’Ondara suposa el seu comiat musical. «Sujeto K» i «l’Espurna», són dos grups de la província de València que es van veure afectats per la DANA d’octubre de 2024, perdent els locals d’assaig, instruments i materials, a causa de la riuada. La Nit de Rock d’Ondara els oferirà una nova oportunitat per a tornar a connectar amb el públic en directe, convertint-se també d’aquesta manera en una forma de mostrar solidaritat a través de la música. I els ondarencs Va d Rock DJ amenitzaran com des de fa anys els intercanvis de la vetlada.
D’altra banda, una de les principals novetats en la programació de Sant Jaume 2025, segons ha anunciat Miguel Gomis, arribarà amb la celebració, per primera vegada en les festes populars, de dues jornades destinades a les quintades, per poder oferir activitats adequades a totes les edats i específicament diferenciades per als xiquets i xiquetes d’Ondara menors de 16 anys. Així, el primer dia de les quintades de Sant Jaume serà el dijous 24 de juliol i estarà pensat especialment per a xiquets/tes i joves nascuts fins el 2009, que complisquen 16 anys enguany. Al llarg d’eixe dia s’oferiran pistes lliscants, entre altres propostes per al gaudí dels menuts, i de vesprada es farà l’entrada de les quintades infantils a la Plaça de Bous, que culminarà amb el concert de Ramonets (la reconeguda banda de música rock en valencià orientada a un públic infantil i familiar) dins de la plaça. Ja el divendres 25 de juliol, Dia de Sant Jaume, l’entrada i desfilada de les penyes i quintades a la Plaça de Bous serà per a majors de 16 anys. Aquest canvi en l’habitual programació santjaumera s’ha ideat tenint en compte les peticions de les famílies, segons ha indicat el Regidor de Festes, el qual ha presentat aquestes novetats prèviament en la reunió de la Comissió de Sant Jaume, que integra a representants de penyes i quintades.
REGIDORIA DE FESTES I TRADICIONS * AJUNTAMENT D’ONDARA