ONDARA LLIURA LES II DISTINCIONS 9 D’OCTUBRE A VICENT ORTUÑO I A LA UNIÓ MUSICAL D’ONDARA

Amb el lliurament de les Distincions 9 d’Octubre Vila d’Ondara i el concert anit de Smoking Souls van culminar les celebracions del 9 d’octubre i la cloenda del II Festival de Tradicions Arrels

Ondara, 10.10.23. L’Ajuntament d’Ondara ha celebrat del 5 a l’11 d’octubre la programació d’Arrels, el II Festival de Tradicions a Ondara, que va culminar ahir dilluns, 9 d’octubre, pel matí amb els actes commemoratius d’aquesta efemèride i per la nit amb el concert de Smoking Souls i Colomet. L’acte institucional, celebrat a la plaça del Convent, va acollir el lliurament de les II Distincions del 9 d’octubre a Vicent Ortuño i a la UMO, que van ser lliurades per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidoria de Cultura, Nerea Mallol, en un esdeveniment que va estar presentat pel periodista i escriptor local Jovi Lozano. Amb el lliurament de les II Distincions 9 d’Octubre Vila d’Ondara van concloure les celebracions del 9 d’octubre, i el Festival de Tradicions Arrels. Abans del lliurament de les distincions, ahir es va realitzar el tradicional passacarrer pel poble des de la Plaça 9 d’octubre amb d’Ondara Colla de dolçaines i tabals acompanyats per les “Ballaores d’Ondara” i la “Muixeranga de la Marina Alta”.

La distinció 9 d’Octubre Vila d’Ondara 2023 dedicada a grups i col·lectius del municipi ha sigut per a la Unió Musical d’Ondara. La distinció individual va ser atorgada a Vicent Ortuño. Els guardonats van rebre com a obsequi un obra en 3D, de l’artista local Toni Ortolà: «El crit del País Valencià», que recreava el mateix dibuix realitzat per a premiar amb la làmina als guardonats de 2022.

En l’acte també es va lliurar la corona de llorer a l’escultura de Jaume I que presideix el claustre de l’Ajuntament, enguany per part de la Regidora del PSPV, Rosa Ana Marí, i el Regidor de Compromís, Jordi Dominguis.

Durant l’acte institucional, van actuar a la Plaça del Convent les “Ballaores d’Ondara”; balls de la Processó del Corpus (amb grups de xiquetes) i la “Muixeranga de la Marina Alta” acompanyades per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals a la plaça del Convent, oferint un espectacular esdeveniment i unes complicades figures demostrant la seua força, equilibri i agilitat.

Vicent Ortuño i Ginestar va rebre la distinció individual dels Premis 9 d’Octubre Vila d’Ondara 2023. Nascut a Ondara el 1949, és Arquitecte tècnic i llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, també ha estat Mestre de Valencià per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Després d’una llarga trajectòria a Catalunya de 18 anys, va tornar a València on va exercir la docència abans de tornar a Ondara i a la Marina Alta i impulsar la configuració de la Macma, Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, de la que en fou fundador i gerent des de principis dels anys 90 fins a 2014. Ha estat responsable d’una llarga bibliografia d’articles i publicacions d’etnografia i història. Activista cultural incansable, des de la seua reivindicació de la recerca històrica com a reivindicació del poble valencià, i d’allò local com a fenomen universal, actualment dirigeix la col·lecció Personatges i fets d’Ondara, de la qual és autor de set volums.

Per la seua banda, la Unió Musical d’Ondara va rebre la seua distinció col·lectiva 2023 representada pel seu president, Jordi Romà, i un dels músics de la banda. La Unió Musical d’Ondara és una entitat sense la qual no s’entendria la banda sonora del nostre poble de l’últim segle. Elles i ells no només fan possible que l’aprenentatge musical esdevinga una disciplina d’abast social i cultural incalculable, sinó també un referent per atorgar dignitat i continuïtat a la música com a canal de transmissió oral i tradicional generació rere generació. Més que una agrupació, és un organisme estimadíssim al poble que s’alça com a mereixedor d’aquesta gran distinció 9 d’Octubre: la Unió Musical d’Ondara.

En l’acte institucional, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va pronunciar el seu discurs: «Veïns i veïnes, representants municipals i del món de la cultura, representants del teixit civil i empresarial, amics i amigues… És un plaer donar-vos la benvinguda, una vegada més, a la festivitat del 9 d’octubre, una festivitat que des de l’Ajuntament li vam donar un impuls l’any passat amb el Festival Arrels, una programació farcida de música tradicional i contemporània en valencià, danses, muixerangues, teatre, exposicions de dibuixos sobre Jaume I, el premi de composició de Dolçaina i Piano, o fins i tot els premis 9 d’octubre, que avui hem atorgat en la seua segona edició.

I tot el que s’ha programat ha sigut per a reivindicar els nostres trets d’identitat i la nostra llengua, últimament tan injuriada, fins i tot, pareix que normalitzar qui som, sembla, aquests dies un acte revolucionari.

Som valencians i valencianes. Som Ondarencs i Ondarenques. Som hereus d’Ausiàs March i Joanot Martorell, de Maria Ibars i Carmelina Sánchez Cutillas. Som les fogueres, les falles i la magdalena… Som Sant Antoni, Setmana Santa, la Soledat i Sant Jaume… El Montgó, el Penyagolosa, l’Aitana i els ports. I com no, som Segària, el Girona, l’Alberca i el seu Assut. Som el cant de batre, els gegants i cabuts, les albades,… Som els balls del Corpus, la Passió, les muixerangues i les “dansaes”… Som la gent de les muntanyes, de les valls i de la mar. Dels nostres carrers, dels nostres barris i les nostres places. Som un poble amb les arrels fondes i les portes obertes. Som acollidors i oberts. Som, perquè així ho volem, valencians i valencianes. Ondarencs i ondarenques.

Hui ho mostrem amb orgull i ho fem entregant el reconeixement 9 d’octubre, el guardó més important que atorga l’Ajuntament d’Ondara i que distingeix a qualsevol persona o institució que haja destacat per la seua contribució a la societat des de qualsevol vessant: solidaritat, art, ciència, arquitectura, política, drets humans…

Enguany les persones guardonades han estat Vicent Ortuño, estudiós de la vida d’Ondara i la Unió Musical d’Ondara, impossible imaginar qualsevol acte festiu o cultural sense la seua música i alegria.

Un veí i una institució d’Ondara als que vull mostrar públicament el meu agraïment i donar l’enhorabona.

Moltes gràcies a tots i a totes per acompanyar-nos en aquest dia festiu i de reivindicació de les nostres arrels i la nostra cultura.

Alcem la veu, units per recordar hui i sempre, que som un poble orgullós de la nostra història i que malgrat tot, mirem el futur amb esperança i sense oblidar el nostre passat.

Veïns i veïnes, que tingueu un gran dia. Moltes gràcies i visca Ondara.» 

Per la seua banda, Nerea Mallol, Regidora de Cultura, va oferir el seu discurs al començament de l’acte: «Benvinguts totes i tots els que esteu avui ací, sense dubte per a mi, com a Regidora de cultura i com a valenciana, aquest és l’acte institucional més important i especial que viuré. Avui és un dia per a celebrar, per celebrar la nostra identitat i també per donar homenatge als quals han lluitat per conservar les nostres arrels, els nostres drets, la nostra història, els nostres costums, la nostra cultura, les nostres tradicions i la nostra llengua. Persones com Lluís Miquel, Vicent Andrés estellés, o Teodor Llorente entre molts altres.

El 9 d’octubre és una data amb icones pròpies: Jaume I i la seua espasa, el centenar de la ploma, els furs, el penó de la conquesta… sant Dionís, la mocadorà… som un poble ric, divers i plural, també valent i lluitador.

Hui commemorem el nostre dia, 785 anys del naixement del poble valencià i la reafirmació d’un país. El País Valencià. És un dia per estar orgullosos d’on venim, del que som i del que serem i també del llegat únic del qual gaudim.

La vida és molt millor amb un got d’orxata i fartons a la mà, llegint un poema d’Àusias March, o un llibre de Carme Miquel, cantant i ballant amb Zoo, La Fúmiga o Smoking Souls.

I amb la importància i el sentir que té per a nosaltres la data del 9 d’octubre és tot un goix lliurar aquests guardons de la segona edició dels premis 9 d’octubre a les persones i entitats guanyadores.

Per la meua part, només em queda acomiadar-me, donar, l’enhorabona als guanyadors, s’ho mereixen molt i dir que espere que hàgeu gaudit d’aquests dies amb els diferents actes programats i també vos convide a acabar de celebrar el nostre dia tots junts amb els actes que queden com a cloenda.»

Ahir, després d’aquest acte institucional, ja a la nit, es va celebrar a la plaça de bous el plat fort del programa d’Arrels: el Concert dels grups de música en valencià Smoking Souls i Colomet, amb entrada gratuïta. El d’ahir va ser el darrer concert d’acomiadament de Smoking Souls a la Marina, abans de la seua aturada indefinida. El concert del 9 d’octubre també va estar protagonitzat per Colomet (el projecte musical de la valenciana Paloma Aparici).

Per a culminar els actes del Festival Arrels, hui dimarts, 10 d’octubre, l’Estranya Companyia representarà una obra de teatre infantil “Balls del poble” al Col·legi Marjals, i des del dimecres 11 d’octubre fins al 16 d’octubre es podrà visitar a la casa de Cultura d’Ondara l’Exposició del III Concurs de Dibuix 9 d’Octubre, amb els dibuixos de l’alumnat del CEIP Sanchis Guarner. Amb aquests últims actes, es donarà per finalitzat el segon Festival Arrels 2023, Festival de Tradicions a Ondara, que ha estat organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, i ha suposat una nova proposta cultural, d’oci i de posada en valor de les tradicions valencianes. Aquest festival ha comptat amb un ampli ventall de propostes per a tots els públics del 5 de setembre a l’11 d’octubre.

El divendres a la nit es va lliurar el “VII Premi Composició per a Dolçaina i piano Vila d’Ondara”, amb la interpretació per part de Josep Alemany i David Gonzàlez de les obres presentades en aquesta edició 2023. El 1er Premi de Composició per a Dolçaina i Piano Vila d’Ondara 2023, patrocinat per l’Ajuntament d’Ondara amb una dotació econòmica de 1.250 euros, va ser per l’obra «Sinèrgies» del compositor David Postiguillo. Aquesta peça també va ser la guanyadora del Premi del Públic, concedit per la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, amb una dotació de 500 euros. Curiosament, és la primera edició que una mateixa peça/obra guanya els dos premis. L’altra obra interpretada com a finalista va ser Dhansak, del compositor d’El Verger, Pasqual Salort. Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara es va agrair la seua participació als compositors que han participat en aquesta 7ª edició per la seua gran labor en el camp de la música i especialment en el d’aquest instrument tan representatiu com és la dolçaina.

Els actes van continuar el dissabte, 7 d’octubre. Primer es va fer un vistós passacarrer pel poble amb les muixerangues i a continuació, a la Plaça de Bous, es va poder gaudir de la “Muixeranga Segària”, la Muixeranga “Valls del Vinalopó” i “Nova Muixeranga d’Algemesí”, acompanyats per la dolçaina “Canya Badà”. Les muixerangues van realitzat impressionants figures. A continuació va actuar el “Grup de Danses de Pedreguer”, i a la nit, el Grup Valencià “Va de dones”; totes les actuacions van tindre lloc a la plaça de Bous; van contar amb una altíssima participació, i el públic va gaudir d’allò més. L’endemà, el diumenge 8 d’octubre, el públic infantil va gaudir amb Dani Miquel, que presentà el seu espectacle “Volem” a la Plaça de Bous.

Publicado en Actualitat, Ajuntament, Cultura.