LA SETMANA SANTA D’ONDARA 2023 COMPTARÀ AMB ACTES TOTS ELS DIES

El dissabte 1 d’abril es representarà La Passió pels carrers i places d’Ondara, i Diumenge de Rams (2 d’abril) se celebrarà dins del Prado

Ondara, 14.03.23. Enguany 2023, Ondara tornarà a gaudir de la seua Setmana Santa; un acte de gran tradició i arrelament en la població, que Ondara anhela celebrar any rere any. La Setmana Santa d’Ondara és una de les més vistoses i emblemàtiques de tota la comarca. Els actes començaran el dissabte 1 d’abril, amb la representació de La Passió pels carrers i places d’Ondara. Aquesta emblemàtica representació teatral a l’aire lliure, que es realitza íntegrament en valencià, escenifica la Passió i Mort de Jesucrist. La Passió és un acte organitzat conjuntament per la Parròquia Santa Anna, la Junta Central de Confraries, i el col·lectiu Júniors M.D, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament d’Ondara, i que s’espera compte amb la col·laboració de la Diputació Provincial d’Alacant. La Passió es representarà el dissabte 1 d’abril de 2023 (la vespra de Diumenge de Rams) a les 22:30 hores en diverses localitzacions del nucli urbà d’Ondara (començarà en el Prado).

Al igual que en anys anteriors, es representaran un total de set escenes amb el màxim detall, prenent com a emplaçaments carrers, places i edificis municipals del nucli urbà d’Ondara, el que li dota d’un encant especial a aquesta obra; en concret, el Prado, la Placeta de les Escoles, la Plaça Major, i la Plaça de Bous. Entre els participants es troben integrants de les diferents Confraries d’Ondara, del col·lectiu de Júniors M.D, diferents grups parroquials, Festers de la Soledat i Crist 2023, així com persones voluntàries del poble. En total, participaran al voltant d’unes 60 persones de totes les edats; unes quaranta com a actors principals i la resta com a figurants.

La primera escena és el Sant Sopar i es desenvoluparà dins del Prado. La segona escena és l’oració en l’hort de les oliveres, i tindrà lloc a l’exterior, a la zona del moll del Prado. A continuació, l’escenografia es traslladarà a l’interior de la Plaça de Bous d’Ondara, on es representarà la compareixença davant del Sanedrí. El juí davant de Pilat, la quarta escena, es recrearà en la Placeta de les Escoles. Jesús davant d’Herodes, serà en la Plaça Major. La condemna a mort de Jesús es tornarà a representar en la Placeta de les Escoles, i finalment, la crucifixió, en el moll del Prado. Cal indicar que un element característic de La Passió d’Ondara és que el públic està plenament integrat en l’obra, de manera que va seguint els actors en cadascuna de les escenes, formant també part de la història. Aquesta tradició es considera com un reclam cultural i turístic d’Ondara, sent un esdeveniment amb gran acollida tant a Ondara com en la resta de la comarca.

L’endemà, el diumenge 2 d’abril, l’edifici del Prado d’Ondara tornarà a acollir la missa del Diumenge de Rams a les 11:30 hores; acte que se celebrarà a cobert, donat el caràcter multitudinari de l’esdeveniment. En la Setmana Santa d’Ondara participen un total de set Confraries: Confraria de la Soledat, Confraria de la Dolorosa, Confraria del Crist de l’Agonia i les Set Paraules, Confraria de la Verònica, Confraria del Sepulcre, Confraria de la Pietat i Confraria de Jesús Natzarè. De nou, la Setmana Santa d’Ondara comptarà amb actes i processons tots els dies. A les Processons d’Ondara (hi ha quatre: el dilluns, dimarts, dimecres i divendres) assisteixen centenars de persones de tota la Marina Alta, i entre elles destaca especialment la Processó del Sant Enterrament, que es celebrarà el Divendres Sant, dia 7 d’abril a les 22:00 hores amb eixida des del Convent. A Ondara se celebren, a més a més, actes destacats i propis de la Setmana Santa d’aquesta població, com l’Encontre, que té lloc el Diumenge de Pasqua 9 d’abril a les 8 hores a la Plaça Major.

PROGRAMA DE QUARESMA, DOLORS i SETMANA SANTA 2023

DURANT TOTA LA QUARESMA

18:30h.Dilluns, dimarts i dimecres, “Via Crucis” a l’Església Parroquial.

Dijous, Exposició del Santíssim Sagrament a l’Església Parroquial, amb l’oració de “Vespres”.

10:00h. Divendres, Missa a la Capella del Santíssim Crist de l’Agonia i Cant Miserere.

19:30h. Dissabtes, Sant Rosari a l’Església Parroquial.

Abans i després de les misses, a la Capella de la Mare de Déu de la Soledat, es podrà visitar l’Exposició Commemorativa pel Centenari de la Proclamació Canònica de la Verge de la Soledat com a Patrona de la Vila d’Ondara. Es podran concertar visites a grups i col·legis a la Parròquia o l’Associació.

23 DE MARÇ – TRASLLAT DE LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT

19:00h. Missa a la Capella de la Mare de Déu de la Soledat.

20:00h. Solemne Trasllat de la Imatge de la Patrona d’Ondara a l’Església Parroquial.

24 DE MARÇ – CELEBRACIÓ DEL SAGRAMENT DE LA PENITÈNCIA

19:00h. Missa a l’Església Parroquial.

20:00h. Confessions a càrrec de diversos sacerdots per a joves confrares i feligresos a l’Església Parroquial.

DEL 25 AL 30 DE MARÇ – SEPTENARI DE DOLORS

20:00h. Missa amb predicació de Dolors a l’Església Parroquial.

A continuació, cant dels Dolors de la Mare de Déu.

31 DE MARÇ – DIVENDRES DE DOLORS

20:00h. Missa i predicació de Dolors. A continuació, cant dels Dolors de la Mare de Déu.

En acabar, Trasllat de la Imatge de la Patrona d’Ondara a la seua Capella.

1 D’ABRIL – REPRESENTACIÓ DE LA PASSIÓ

22:30h. Inici de la representació a l’edifici “El Prado”.

2 D’ABRIL – DIUMENGE DE RAMS

11:00h. Benedicció de rams a la Capella del Santíssim Crist i processó de Palmes.

Trajecte: José Iturbi, 9 d’Octubre, Sant Joan de Déu, Trinitat, Roser, Major, Sant Vicent, Convent, edifici “El Prado”.

En aplegar al Convent, eixida i trasllat extraordinari de la Mare de Déu de la Soledat, duta pels Confrares fins l’edifici del “Prado” per celebrar l’Eucaristia.

11:30h. Missa Solemne de Diumenge de Rams a l’edifici “El Prado”.

12:30h. Solemne Trasllat i visita de la Mare de Déu de la Soledat a la Residència de Majors dedicada al seu nom amb motiu del Centenari de la seua Proclamació Canònica. En arribar a la placeta de les Escoles, benedicció de rams als usuaris de la Residència, pregària i veneració de la Patrona d’Ondara.

3 D’ABRIL – DILLUNS SANT

21:00h. PROCESSÓ DE LA SEXTA ESTACIÓ.

Eixida des de la Capella de la Mare de Déu de la Soledat del Pas de la Verònica sense la Santa Faç, acompanyat per la Colla de Dolçaina La Xopena, Confraria de la Soledat de la Verge, Confraria de la Dolorosa i Confraria del Crist de l’Agonia i de les Set Paraules.

Trajecte: Virtuts, Sant Antoni, Sant Cristòfol, Sant Benet, Sol, creuament amb Dénia.

Eixida de l’Església del Pas de Jesús de Natzaret, acompanyat de les Confraries del Sant Sepulcre i Crist Ressuscitat i Confraria de la Pietat.

Trajecte: Església, Sant Joan, Sant Josep, Roser i Sol, creuament amb Dénia.

A l’encreuament del carrer Sol amb Dénia: Representació de la Sexta Estació del “Via
Crucis”: “La Verònica eixuga el rostre de Jesús”. En el moment de l’Encontre, la Verònica eixugarà el rostre de Jesús de Natzaret i se li col·locarà la Santa Faç a les seues mans, seguit d’una pregària i reflexió.

Després de l’encontre seguiran amb ordre: Confraria de la Soledat de la Verge, Confraria de la Dolorosa, Confraria del Crist de l’Agonia i les Set Paraules, Confraria del Sepulcre, Confraria de la Pietat, Confraria de la Verònica i Confraria de Jesús de Natzaret.

Trajecte: Dénia, Llibertat, Roser, Major, Sant Vicent i Convent.

4 D’ABRIL – DIMARTS SANT

21:00h. PROCESSÓ DE L’ENCONTRE DOLORÓS amb el Pas del Crist de l’Agonia i el Pas de la Dolorosa, que contemplarà amb dolor, l’agonia i sofriment del seu fill fins la mort.

Primerament, eixirà de l’Ermita del Crist la imatge i Confraria de la Dolorosa.

Trajecte: José Iturbi, plaça 9 d’octubre, Sant Lluis, Av. Alacant encreuament Verge dels Desemparats, la Pau encreuament Sol, Verge del Roser fins l’encreuament amb carrer Santíssima Trinitat.

A continuació, eixirà la imatge i la Confraria del Santíssim Crist de l’Agonia i les Set Paraules.

Trajecte: Menéndez Pidal, Pizarro, Dr. Albalat, plaça 9 d’Octubre, Sant Joan de Déu, La Pau encreuament Santíssima Trinitat fins encreuament amb Verge del Roser.

A l’encreuament del carrer Verge del Roser amb Santíssima Trinitat: Encontre Dolorós. Contemplació de la presència de Maria als peus de la Creu en l’Agonia i crucifixió de Jesús. Pregària i reflexió.

Després de l’encontre seguiran amb ordre: la Confraria del Sant Sepulcre i Crist Ressuscitat, Confraria de la Pietat, Confraria de Jesús de Natzaret, Confraria de la Verònica, Confraria de la Soletat de la Verge, Confraria de la Dolorosa (acompanyada per la Banda del Sant Sepulcre d’Oliva) i Confraria del Crist de l’Agonia i les Set Paraules (acompanyada per la Banda de la Confraria de la Dolorosa d’Oliva).

Trajecte: Verge del Roser, Major, Sant Vicent i Convent.

5 D’ABRIL – DIMECRES SANT

21:00h. PROCESSÓ DE L’AMARGURA.

Eixida des de la Capella del Cementeri del Pas del Sant Sepulcre, acompanyat per la Confraria de la Dolorosa, Confraria del Crist de l’Agonia i les Set Paraules, Confraria de la Verònica.

Trajecte: Dénia creuament Sol.

Eixida de la Capella de la Mare de Déu de la Soledat del Pas de la Pietat, acompanyat per la Unió Musical d’Ondara, Confraria de la Soledat de la Verge i Confraria de Jesús de Natzaret.

Trajecte: Sant Vicent, Sant Joan, Dénia, creuament Sol.

La processó anirà amb la llum dels ciris i, en arribar a l’encreuament del carrer Sol amb Dénia, pregària i reflexió del Sisè Dolor en el que Jesús és baixat de la creu i Maria rep el cos sense vida del seu Fill fins ser col·locat al Sepulcre.

Després de l’encontre seguiran amb ordre: Confraria de la Soledat de la Verge, Confraria de la Dolorosa, Confraria del Crist de l’Agonia i les Set Paraules, Confraria de la Verònica, Confraria de Jesús de Natzaret, Confraria de la Pietat i Confraria del Sant Sepulcre i Crist Ressuscitat.

Recorregut des de Sol a Sant Benet, Sant Cristòfol, Sant Antoni, Virtuts i Convent.

6 D’ABRIL – DIJOUS SANT

20:00h. Missa “In Coena Domini” a l’Església Parroquial.

Reserva del Santíssim Sagrament en el Monument, on serà vetlat ininterrompudament pels fidels fins els Sants Oficis de Divendres Sant.

L’Església romandrà oberta tota la nit.

23:00h. Hora Santa, davant del Monument.

7 D’ABRIL – DIVENDRES SANT

07:00h. “Vía Crucis” des de l’Església Parroquial al Cementeri.

Trajecte: Luis Santonja, plaça Major, Sant Benet, Roda, Llibertat, Mare de Déu del Roser, Sant Jaume, Dénia, Cementeri.
En cas de pluja no se celebrarà.

18:00h. Sants Oficis de la Mort del Senyor a l’Església Parroquial.

22:00h. Processó General del Sant Soterrament, des del Convent.

Trajecte: Convent, Sant Vicent, Major, Roser, Sol, Sant Benet, Sant Cristòfol, Virtuts, Convent.

8 D’ABRIL – DISSABTE DE GLÒRIA

20:30h. Solemne Vigília Pasqual a l’Església Parroquial.

9 D’ABRIL – DIUMENGE DE PASQUA

08:00h. Encontre del Ressuscitat amb sa Mare a la Plaça Major.

A continuació, Processó fins l’Església Parroquial i Missa Solemne del Dia de Pasqua.

23 D’ABRIL – III DIUMENGE DE PASQUA – CONFIRMACIONS

12:00h. Solemne Eucaristia a l’Església Parroquial amb l’administració del Sagrament de la Confirmació als nostres joves de la mà de l’Il·lm. D. José Francisco Castelló Colomer, Canciller i Secretari de l’Arquebisbat de València.

Publicado en Actualitat, Associacions.