EL DIRECTOR DE l’IVAJ VISITA L’ESPAI JOVE D’ONDARA COM A ESPAI DE REFERÈNCIA DE LA JOVENTUT DE LA COMARCA

Ondara, 06.10.22. L’Espai Jove d’Ondara, inaugurat el passat mes de febrer, s’ha consolidat com un espai de referència en la comarca de la Marina Alta per a desenvolupar les polítiques de Joventut en què s’escolta als joves i se’ls té en compte. Hui, l’Espai Jove ha rebut la visita del director general de l’IVAJ (Institut Valencià de la Joventut), Jesús Martí, el qual ha sigut rebut per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i personal municipal.

El director de l’IVAJ, acompanyat per l’Alcalde i per la Presidenta de la Xarxa Jove Marina Alta, Montse Villaverde (Regidora de Joventut de Xàbia) ha visitat tota la instal·lació de l’Espai Jove d’Ondara i ha rebut les explicacions sobre el seu funcionament per part dels tècnics de Joventut d’Ondara, Pedro Gil i Mari Ferrer (a més, l’Espai Jove compta amb una tècnica dinamitzadora, Raquel Vives). L’Espai jove té amb una superfície total de 790 m² (inclou planta baixa, 1a planta, 2a planta i terrassa superior). El nucli de l’immoble acull les zones d’escales, ascensor i lavabos, i vertebra tot l’edifici, amb les seues tres plantes que donen a l’exterior (tot l’edifici és completament accessible, amb ascensor i lavabos adaptats). La planta baixa compta amb zona de vestíbul, informació, i despatxos, entre altres dependències. La primera planta es dedica a l’oci; una planta diàfana amb diversos elements per al joc, l’animació i l’oci dels joves (racó musical, àrea de videoconsola i televisió, billar, futbolí, tennis-taula, taules amb jocs…). La segona planta es dedica a la formació, amb aula, sala d’estudi i treball, ordinadors, zona diàfana per a la realització de classes i activitats (l’EspaiJove té servei de préstec dins de l’edifici de tablets i ordinadors per a consulta i treball ). També s’ha adequat la zona de terrassa per a poder disposar d’ella.

En el transcurs de la visita a l’Espai Jove, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, ha puntualitzat que des de l’arribada de l’Equip de Govern al govern municipal d’Ondara, tenien clar que feia falta impulsar polítiques de joventut per al sector de la població de 12 a 30 anys, i que per a això feia falta “personal, espai i pressupost”. Assegurant que “en data de hui tenim aquestes tres coses i estic content perquè he pogut complir la meua paraula”; l’Espai Jove ja està a ple funcionament; hi ha pressuposat per a Joventut, i personal, amb tres tècnics de Joventut (dos d’ells contractats amb l’ajuda econòmica de la Generalitat; una cosa que José Ramiro ha agraït a l’IVAJ per haver posat els recursos necessaris i el suport econòmic per a dotar on l’Ajuntament d’Ondara no arriba). En aquest sentit, ha explicat que gràcies a eixa dotació de personal es pot oferir un horari digne en l’Espai Jove. Del disseny de l’edifici, l’Alcalde ha recordat que els que anaven a usar-ho, són els que ho han dissenyat; de fet, es van fer 200 enquestes a joves perquè digueren què volien en eixe espai (oci, musical, formació, multiusos..), així que «l’Espai Jove s’ha fet per ells i per a ells». Ramiro ha aprofitat per a oferir a la Xarxa Jove Marina Alta l’Espai Jove per a poder ser utilitzat en l’àmbit comarcal.

Per la seua banda, la Presidenta de la Xarxa Jove Marina Alta, Montse Villaverde, ha agraït aquest oferiment assenyalant que “segur que serà un recurs compartit”. Hi ha posat en valor el fet de que des de l’IVAJ es dote de recursos als municipis de la comarca (per exemple, gràcies a l’IVAJ la Xarxa Jove disposa d’una tècnica de Joventut) i agraït la seua visita al Director de l’IVAJ.

El Director de l’IVAJ, Jesús Martí, ha indicat que els joves necessiten una persona adulta jove pròxima, que els acompanye i que els escolte. Partint d’eixa idea, ha assenyalat que “la política del govern valencià ha sigut posar-se al seu costat en el moment en què se senten més lliures i a gust; que és quan necessiten tenir a algú que els inspire confiança”. Per a això, ha explicat que “busquem posar al costat de la gent jove, a través de la Xarxa Jove, un referent que puga escoltar-los i acompanyar-los”. També ha exposat que el que pretenen amb les polítiques de joventut és que els joves senten que formen part d’això; perquè “si un jove va a creure en el seu municipi és perquè forma part d’eixe projecte col·lectiu i ho considerara com seu”; és per això que “les polítiques d’identitat, d’arrelament, són necessàries perquè el jove es crega el poble en què està i vullga tornar al seu poble”. Sent per a això necessaris els Ajuntaments, per als que des de l’IVAJ, ha afirmat “hem intentat estar al vostre costat i posar pressupost per al que necessiteu”.

Després de la visita a l’edifici, s’ha mantingut una reunió de treball amb el personal tècnic i polític de Joventut de la Marina Alta, per a abordar punts com les polítiques de joventut de la Comunitat Valenciana; els programes de l’IVAJ i de la Xarxa Jove en la Marina Alta; les perspectives de futur o el congrés de la Joventut 2022.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.