L’AJUNTAMENT D’ONDARA SEGUEIX APOSTANT PER LA COEDUCACIÓ I LA PREVENCIÓ DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN ELS CENTRES EDUCATIUS D’ONDARA

Durant aquest curs s’han organitzat tallers coeducatius i xerrades per a la prevenció de la violència de gènere a tots els centres educatius d’Ondara en diferents etapes educatives

Ondara, 20.05.22. Durant aquest curs escolar, des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel Mengual, s’han seguit duent a terme diferents tallers de coeducació, sexualitat i prevenció de la violència de gènere per a l’alumnat del centres educatius d’Ondara.

Al mes de febrer es va realitzar un taller de sexualitat per a l’alumnat del PFQB d’Ocupació domèstica de l’Ajuntament d’Ondara i per a l’alumnat de 2n d’FP Bàsica de l’IES Xebic. En aquest taller, van treballar aspectes relacionats amb l’autoestima i la sexualitat positiva, oferint recursos i informació per a respondre els dubtes i els interessos de l’alumnat en una etapa de preocupació pel cos, l’aparença, i la pressió social. A més de la importància de conèixer i saber utilitzar l’assertivitat i el dret a dir «no», així com la responsabilitat sobre les conseqüències de les conductes sexuals.

Al mes d’abril, en col·laboració amb la MASSMA, es va organitzar amb l’alumnat de batxillerat i de cicles superiors de l’IES Xebic el taller de «Biblioteca Humana» que realitza l’Associació ALANNA. Les Biblioteques Humanes faciliten el diàleg constructiu i informal entre joves estudiants i dones víctimes de violència de gènere, que sovint han sigut objecte de prejudicis i estereotips, creant un espai d’oportunitat per a les relacions interpersonals entre els grups que normalment no tindrien la possibilitat d’interactuar, i permetent que la confrontació amb els estereotips i prejudicis es realitze en un ambient estructurat i protegit.

També al l’abril es van desenvolupar, en aquest cas per a l’alumnat de les Marjals i del Sanchis Guarner, els tallers de coeducació impartits per l’Observatori d’Igualtat de la UNED. En aquesta activitat, dos personatges: «Coe i Educa» ajuden als xiquets i les xiquetes a desmuntar estereotips sexistes. Per a les etapes d’infantil es van treballar els estereotips que es troben en molts contes de la literatura infantil; en l’etapa de primària es van treballar amb diferents dinàmiques la localització i reflexió d’estereotips de gènere que existeixen entre la societat i principalment en les etapes adolescents. Finalment, per al tercer cicle de primaria els tallers han tingut l’objectiu d’informar i previndre conductes ciberdelictives, tant per part d’agressors/es, víctimes i còmplices. Aquests tallers realitzats al col·legi Les Marjals i al Sanchis Guarner compten amb el finançament de la Diputació Provincial d’Alacant.

Per últim, aquest mes de maig s’ha presentat el projecte de la MASSMA de Servei Jove d’Atenció a les sexualitats (SJAS): un servei que té una besant de prevenció i educació i una altra assistencial. El projecte pretén, per un costat, ser una eina de divulgació pedagògica sobre els drets sexuals que done a la població jove les eines necessàries per a viure una sexualitat positiva per el web www.serveijove.org o per les xarxes socials amb el nom de «Obrim melons». D’altra banda, ofereix assessorament individualitzat per a joves, atenent els seus dubtes i possibles consultes amb la pretensió de garantir els seus drets sexuals i el desenvolupament d’una vida plena, lliure de violències masclistes per correu electrònic o Telegram.

Publicado en Actualitat, Cultura.