ONDARA REP LA GUIA COM “SMART CITY” EN IMPULSAR LA TRANSFORMACIÓ DIGITAL DE SERVEIS BÀSICS AMB LA COL·LABORACIÓ D’AVAESEN I DIPUTACIÓ

La Diputació d’Alacant va lliurar la guia SmartCity a set ajuntaments de la província, entre ells el d’Ondara, per a impulsar la seua transformació digital

El document reflectix l’estratègia de ciutat intel·ligent d’un municipi i inclou propostes per a millorar els serveis i productes de la ciutadania

Ondara, 08.11.21. L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va rebre el passat 4 de novembre, en un acte organitzat en la Diputació Provincial d’Alacant, la guia “Smart Cities”, que ha sigut dissenyada per l’Associació d’Empreses de l’Energia (AVAESEN) en col·laboració amb el propi Ajuntament d’Alacant, gràcies al conveni subscrit amb la Diputació Provincial d’Alacant. Un document que marca el full de ruta per a la introducció de tecnologia en la gestió municipal de diferents serveis, els projectes de la qual poden ser finançats pels fons europeus Next Generation. La Guia Smart Cities arreplega els passos necessaris per a impulsar el desenvolupament i la transformació digital de serveis bàsics, amb la introducció de noves ferramentes tecnològiques en matèria de gestió dels serveis bàsics municipals, amb l’objectiu de dirigir a Ondara cap a un model de “Ciutat Intel·ligent”, segons ha indicat José Ramiro.

La transformació digital de serveis bàsics a Ondara s’evidencia, per exemple, amb la instal·lació de pilars retràctils automàtics per a peatonalitzar l’àrea històrica (que eviten el trànsit i la contaminació ambiental i sonora); la connexió amb la Policia Local del circuit tancat de televisió (CCTV) que s’instal·larà en el Polígon Marjals dins del Pla IVACE II; la sensorització de gran part dels fanals led que s’han instal·lat al nucli urbà per a millorar la seua eficiència a través d’un sistema informàtic; o la dotació d’estacions de càrrega de vehicles elèctrics controlables per aplicacions informàtiques en diversos punts del nucli urbà (sent Ondara un dels municipis de la província que compta amb més electrolineres). Junt amb això, gràcies a la guia SmartCities, Ondara disposarà d’un document estratègic que permetrà continuar, en 2022, introduint millores per a aconseguir la transformació digital dels serveis que es presten als ciutadans. Entre altres objectius, Ondara planteja continuar treballant en sistemes més eficients la climatització d’edificis públics i instal·lant els sistemes de telegestió en il·luminació urbana, així com realitzant la interconnexió dels edificis municipals a través de fibra òptica. Els sistemes ‘smart’ també es podrien aplicar en el servei d’arreplegada de residus i neteja; o la regulació del trànsit amb cambres i sistemes lectors de matrícules, entre altres.

Respecte a la guia Smart City, la Diputació d’Alacant va lliurar als alcaldes de set municipis de la província (Ibi, Torrevella, Villena, Xàbia, Ondara, Rafal i Penàguila) les seues guies, que van encaminades a prestar noves propostes que milloren els serveis i productes per a la ciutadania. Es tracta d’un full de ruta gratuït, amb un ecosistema de solucions adaptat a cada ajuntament per a permetre identificar reptes i aportar solucions, decidint inversions o sol·licitant subvencions. El diputat d’Innovació i Agenda Digital, Juan de Dios Navarro, va expressar que “gràcies a la col·laboració de la institució provincial i l’Associació Valenciana d’Empreses de l’Energia (AVAESEN), aquests municipis conclouran 2021 amb aquesta ferramenta que els permetrà treballar en nombroses àrees durant els pròxims anys de forma integral i coordinada”. L’acte de lliurament de les guies, celebrat al Palau Provincial, va comptar amb la presència de Marcos J. Lacruz, president d’AVAESEN. Aquesta associació va crear fa cinc anys el Think Tank Smart Cities, el major hub public-privat on unes dos-centes empreses, entitats i municipis treballen per a acostar les millors solucions als departaments o àrees dedicades a energia, medi ambient, mobilitat urbana, infraestructures, digitalització, innovació social, benestar, govern de la ciutat i economia intel·ligent, que inclou tot el que es referix a destinacions turístiques intel·ligents.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.