El pintor Antonio Torres i Fundem- Fundación Enrique Montoliu, premis Ocell-Ondara 2020


Aquests guardons són el reconeixement a aquelles persones o col·lectius que han destacat en la seua activitat profesional o per la transcendència i impacte en la societat.

**Nota de premsa Associació Cultural Ocell**

La plaça de Bous d’Ondara va acollir, el passat diumenge 30 de maig, el lliurament dels XX Premis Ocell-Ondara 2020, uns guardons que es basen en el reconeixement de les personalitats i entitats o associacions i que compten amb la col.laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara. Enguany, els membres integrants de l’Associació Cultural Ocell han atorgat el premi comarcal a Fundem-Fundación Enrique Montoliu, mentres que el premi local ha estat concedit al pintor Antonio Torres.
Amb els Premis Ocell es pretén aconseguir un reconeixement públic a persones o col·lectius que, en el camp professional, en el de la cultura, en el de l’esport, per la transcendència en la societat civil, etc., han sobreeixit de la mitjana de la població. És, per tant, un premi on tenen cabuda totes les activitats i posicionaments personals o col·lectius.
Els Premis Ocell compten, segons indiquen des d’Ocell, amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara “per tal de refermar el simbolisme i la significació institucional d’aquesta iniciativa”. Presentats per Rubén Almiñana, van ser lliurats per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual.
L’acte va concloure amb un recital del cantant menorquí Cris Juanico; un cantant extraordinari, fundador del grup de pop-rock Ja t’ho diré i que també va rebre el premi dels lectors de la revista Enderrock com a millor disc, millor autor i millor directe del 2004 dins de la categoría d’autor, però que a Ondara va oferir un concert en solitari que va satisfer al nombrós públic assistent.
Premi comarcal Ocell 2020
El Premi comarcal 2020 ha estat per a Fundem – Fundación Enrique Montoliu. L’entitat guardonada es va constituir l’any 1996 i és una fundació sense ànim de lucre per a la conservació de la flora i fauna mediterrània.
Les seues principals línies d’actuació són:
1-Difusió i foment de l’ús d’espècies autòctones en jardineria, pel seu interés des del punt de vista ecològic degut al baix consum d’aigua i disminució de plagues. La fundació posseeix en el terme municipal de Pedreguer un jardí mediterrani demostratiu: el jardí de l’Albarda, amb una superfície de 50.000 m2 i més de 700 espècies autòctones i és gestionat amb els més estrictes criteris de sostenibilitat.
A més de la seua gran biodiversitat botànica, l’Albarda recrea la imatge dels antics jardins renaixentistes valencians, influenciats per la cultura àrab i ha sigut reconegut per la Universitat de València amb el Premi Magister de Paisatgisme. El jardí està obert al públic tots els dies de l’any.
2-Gestió responsable del territori. A través de l’adquisició de terrenys d’alt interés ecològic que són cedits en custòdia a entitats ecologistes per a la seua conservació integral. La fundació posseeix aproximadament 500 hectàrees per tota Espanya, la majoria al territori valencià, gràcies al suport de socis col·laboradors que, mitjançant les seues donacions, contribueixen a la compra d’aquests terrenys.
3-Foment de donacions de grans jardins i el seu patrimoni arquitectònic, que, pel seu valor artístic o històric, meresquen ser conservats i suposen un atractiu turístic o cultural.
El principal objectiu de la fundació és conservar el nostre medi natural de manera sostenible, així com sensibilitzar i implicar la societat civil, sobretot a les futures generacions, en la preservació del patrimoni natural assegurant així la seua recuperació i conservació.

Premi local Ocell 2020
El Premi d’àmbit local corresponent al 2020 ha estat per al pintor manxec, però ondarenc d’adopció, Antonio Torres.
Al llarg dels 29 anys d’intens treball que porta realitzant ha anat experimentant diverses maneres de pintar, així com sondejar en diverses temàtiques, entre les que cal destacar: retrats, costumistes, indigents i, en els darrers 14 anys, el ballet.
Segons el pintor, per a arribar a aconseguirt ser un bon especialista en ballets, es necessari, no només treballar en l’estudi amb dedicació diària, sinó estar relacionat amb els millors professionals de la dansa mundial, dels quals es nodreix i inspira per tal de poder desenvolupar minuciosament els detalls de les poses i l’anatomia.
Utilitza un mètode de treball molt concret; en els primers passos realitza esborranys als ballarins i ballarines entre bastidors i durant les actuacions en els teatres per a, posteriorment, desenrotllar les obres en l’estudi. Manté, entre d’altres, relacions molt estretes amb l’Atlanta Ballet (EEUU), el Ballet de Moscú (Rússia) o el Ballet Nacional de Georgia.
La relació de sales on ha exposat no la llegirem per no fer-ho massa extens, però comentar que, a més d’Espanya, ha exposat a Estats Units, Escòcia, Anglaterra, Itàlia, Suïssa, França i que obres seues es troben a Espanya, bona part de països d’Europa, Estats Units, Emirats àrabs, Taiwan, Santo Domingo, Mèxic, i comentar que entre les seues ballarines col·laboradores es troben Mayya Zaripova, ballarina del Ballet de Moscú i Laurretta Summerscales, de Londres, ballarina principal del Bayeriches Staatsballett de Munic.

**Nota de premsa Associació Cultural Ocell**

Publicado en Actualitat, Associacions.