AQUEST CAP DE SETMANA (9-10 NOVEMBRE) COMENÇA LA XXXIV FIRA DE FIRES D’ONDARA 2019

 primer cap de setmana fira ondara 2019 v

Aquest primer cap de setmana firal, el protagonisme recaurà en la “V Fira Marina Alta amb els 5 sentits: El tacte” (saber fer, oficis i artesanies); la Fira d’Atraccions, el Concurs Caní, i la novetat de la Fira «Fet a mà a la Marina» Productes artesanals i gastronòmics de la comarca, el diumenge dia 10

Ondara, 07.11.19. Aquest cap de setmana, dissabte 9 i diumenge 10 de novembre, comença la XXXIV Fira de Fires d’Ondara 2019, sota el lema “La Fira de Fires des de 1690”, que se celebrarà englobant diversos esdeveniments firals durant els tres pròxims caps de setmana, del 9 al 24 de novembre 2019. Com ha recordat l’Alcalde d’Ondara i responsable del departament de Turisme i Promoció Econòmica, José Ramiro, aquest primer cap de setmana, els dies 9 i 10 de novembre, se celebraran els esdeveniments V Fira Comarcal amb els 5 sentits «El tacte»: Saber fer, oficis i artesanies, organitzada per la Macma, i el Fòrum: «El paisatge de pedra seca. Reptes i oportunitats de futur (a l’interior del Prado) (coordinat per la Macma); el Concurs Caní (diumenge 10 al Carrer Vicent Andrés Estellés); la novetat de la Fira «Fet a mà a la Marina» Productes artesanals i gastronòmics de la comarca (diumenge 10, en Av. General Bosch) i la Fira d’atraccions (al carrer Nacions sense Estat; els dies del xiquet-a de la fira d’atraccions seran els dimecres 13 i 20 de novembre, i les atraccions tindran el preu de 1,5 euros). El “trenet” efectuarà una ruta circular pel nucli urbà d’Ondara. Cal indicar que enguany, el dissabte 9 de novembre es farà obertura de fira en compte d’inauguració, per tractar-se de la jornada de reflexió prèvia a les eleccions d’aquest diumenge 10 de novembre.

concurs cani

La “V Fira Comarcal amb els 5 sentits «El tacte»: Saber fer, oficis i artesanies, coordinada per la Macma, i el Fòrum: «El paisatge de pedra seca. Reptes i oportunitats de futur» se celebrarà al Prado d’Ondara durant aquest primer cap de setmana de la Fira de Novembre (9 i 10 de novembre). Enguany, un dels objectius de la fira és donar-li un nou enfocament a través del Fòrum com un espai de treball, de debat i de creació de sinergies per a la posada en marxa de projectes turístics sostenibles i comarcals. I d’altra banda, incentivar la generació d’economia circular a través d’una fireta exterior i complementària en la que productors i artesans podran vendre els productes fets a la Marina, incentivant així la creació d’un mercat de proximitat artesanal. Enguany 2019 tocava dedicar la fira al sentit del tacte, i la proposta va ser que girara al voltant dels oficis i artesanies. Per això, el Fòrum estarà dedicat a una de les tècniques més transversals i idiosincràtiques de la comarca: El Paisatge de Pedra seca i altres tècniques constructives. El fòrum estarà coordinat per la MACMA junt al GAL Muntanya d’Alacant. El dissabte 9 de novembre estarà dedicat a la reflexió i al debat, i el diumenge 10 se centrarà la programació en un públic més familiar i una proposta més ludicofestiva, amb la fireta de productes artesans, contacontes, tallers o rutes al voltant de l’artesania, la pedra i la cultura popular col·lectiva.

programació fira

Està confirmada l’assistència a aquesta cinquena edició de la Fira Marina Alta dels següents participants, entre municipis, institucions, i associacions: Els Poblets, El Poble Nou de Benitatxell, Dénia, Beniarbeig, Orba, Xàbia, Benidoleig, Ondara, Teulada Moraira, Ruta RiuRaus, La Vall de Laguar, Castell de Castells, El Verger, Gata de Gorgos, Mancomunitat Pego i les Valls, i a més: Macma, Gal Olis de Diània, Iecma, Caixes del Tacte Pego, i l’Exposició de fotografia “Mans d’artesanes” cedida pel Centre de Artesania CV (Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball).

V Fira comarcal (1)

La programació del Fórum de la Macma és la següent :

PROGRAMACIÓ FÒRUM COMARCAL: EL PAISATGE DE PEDRA SECA. REPTES I OPORTUNITATS DE FUTUR

DIJOUS 7 – ‘LA PRÈVIA DE LA FIRA’

20.00 h – Casa de Cultura d’Ondara.

Presentació del documental “Calciners. Els emblanquinadors de la lluna”, del Director Toni Canet. Una producció de Gorgos Films, la Diputació de València i l’Associació d’oficis de tradició oral “Pedra i Calç·. Apta per a tots els públics. 2018.

11

DISSABTE 9 NOVEMBRE

10.00 h a 14.30 h i de 16.00 h a 21.00 h – Obertura de la Fira Comarcal.

11.30 h– Presentació del Tractat el Paisatge de Pedra Seca comarcal, a càrrec del GAL Rural Muntanya d’Alacant.

12.00 h – Demostració de cuina compromesa amb el territori, a càrrec d’Evarist Miralles del Restaurant El Nou Cavall Verd de la Vall Laguar.

4

13.00 h – Presentació del llibre ‘Pedra i Calç’ a càrrec del col·lectiu Pedra i Calç.

7

16.30 h a 20.00 h – Fòrum comarcal

El paisatge de pedra seca. Reptes i oportunitats de futur”

5

16.30 h – Ivana Ponsoda “Coneixements i tècniques de l’art de construir murs de pedra en sec”.

17.00 h – Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera ‘Camins històrics de la Vall de Gallinera. Posada en valor i perspectives de futur”.

17.30 h – Pego Viu ‘ La recuperació dels Corrals de muntanya i els seus ramats per a la conservació de sendes i control de la xara’.

18.00 h – Mancomunitat de la Vall de Pop ‘Camins de Pedra i aigua. Un exemple de turisme i vertebració del territori’

18.30 h – Mancomunitat Cultural de la Marina Alta ‘Calaix de projectes: El patrimoni en pedra com a potencialitat de turisme sostenible i formació de futur’

19.00 h – Grup d’Acció Local Muntanya d’Alacant ‘Línies de finançament i optimització d’inversió”.

19.30 h a 20.30 h – Taula rodona: “El paisatge de Pedra Seca. Un futur per reconstruir”.

DIUMENGE 10 NOVEMBRE

10.00 a 15.00 h i de 16.30 h a 19.00 h – Obertura de la Fira Comarcal.

10.00 h – Ruta urbana ‘Picapedrers, ferrers i manyans. Els oficis que engalanaven els pobles’ guiada per Vicent Ortuño.

Eixida: Porta del Prado.

Dificultat: baixa.

Duració: 1 hora.

6

10.00 h a 15.00 h – Mercat artesanal i gastronòmic comarcal. El tacte ‘FET A LA MARINA’. Un mercat de productes artesanals i de KM 0, tot fet a la Marina Alta.

8

11.30 h – Contacontes “Rogeta, l’ovella guirra” a càrrec del Col·lectiu Esquellana – Tramussera.

3

11.30 h – La restauració del paisatge a través de projectes agricoles i gastronòmics: el blat de la Marina i els Olis de Diània, a càrrec de Pep Romany del Restaurant Pont Sec de Dénia.

13

12.00 h – Tast de seitan artesanal amb productes valencians i ecològics, a càrrec del Restaurant Vegà Tribus del Poble Nou de Benitatxell.

14

12.30 h – Passacarrer de la Banda Juvenil d’Ondara.

16

13.00 h– “El present del sector pesquer i la diversificació com a eix de la futura sostenibilitat dels oficis a la mar” a càrrec del Projecte de Turisme Pesquer Trip & Feel de Xàbia.

15

17.30 h – Taula rodona: En femení: Sabers invisibles.

12

Presentació del documental Les Dones del Romer de Xaló.

Presentació del documental de sobre Les Cures: mans invisibles que sostenen la vida de Parcent.

Presentació del documental Les Estisoradores de Benissa.

Durant tot el cap de setmana:

9102 

Taller de fang en l’estand d’Orba.

Taller de pilota en l’estand d’Ondara.

Exposició “Mans Artesanes” del Centre d’Artesania CV de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

Exposició dels Il·lustradors i Il·lustradores de la Marina Alta.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.