ONDARA APROVA UN PRESSUPOST MUNICIPAL PER A 2019 DE 6.650.000 EUROS AMB EL VOT EN CONTRA DEL PP

favor equip govern contra pp

  • L’Alcalde explica que el pressupost es basa en la reducció del deute; la joventut d’Ondara; l’eficiència i control de despesa autònoma; les partides de caire social i el suport a les associacions locals i comarcals d’àmbit assistencial; i la inversió pública, que s’incrementa un 160%

  • El portaveu de l’oposició considera que “gràcies al PP podeu pagar-ho tot i fer les inversions que feu”

Ondara, 30.11.18. El ple de l’Ajuntament d’Ondara va aprovar ahir, amb els vots a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís i en contra del PP, el Pressupost Municipal de 2019, bases d’execució i plantilla de personal. El Pressupost General per a l’exercici 2019 de l’Ajuntament d’Ondara ascendeix a 6.650.000 euros, sent el pressupost de l’empresa municipal PIMON de 1.010.000 euros, i el de l’empresa SINMA de 769.000 euros. L’augment pressupostari és de 250.000 euros més respecte al de 2018. Segons va detallar l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, el Pressupost de 2019 està concebut sobre cinc pilars fonamentals dins de les polítiques marcades per l’Equip de Govern: la reducció del deute; la joventut d’Ondara; l’eficiència i control de despesa autònoma; la recuperació de despesa en les partides de caire social i el suport a les associacions locals i comarcals d’àmbit assistencial; i la inversió pública, que s’incrementa per al pròxim exercici un 160%.

José Ramiro va detallar respecte a l’increment pressupostari en l’apartat d’ingressos, que es concentra en el capítol d’imposts directes amb 127.000 euros (a causa de l’increment anual de la revisió cadastral del 2012), i en el capítol de transferències corrents amb 146.000 euros (a causa de les partides d’Administració General de l’Estat i a la gratuïtat de l’Escola Infantil de 2 a 3 anys). Es mantenen per al pròxim exercici les expectatives d’ingrés en les partides vinculades amb l’evolució creixent de llicències urbanístiques, i amb la modificació de compatibilitat urbanística del Parc Comercial Marjals (que permet noves construccions en aquesta zona i la instal·lació de noves empreses i comerços, amb les seues corresponents llicències urbanístiques i d’obertura). Va recalcar que un dels eixos principals dels Pressuposts del 2019 són els joves d’Ondara; per això, es creen les partides pressupostàries per a la contractació d’un Tècnic/a de Joventut, a més de la inversió per a acabar l’Espai Jove amb 457.000 euros. S’augmentaran en 2019 les partides de caire social (joventut, cultura, educació, serveis socials, majors, festes, ocupació, …) i de suport a les associacions locals i comarcals d’àmbit assistencial. Les partides socials s’incrementaran 82.500 euros respecte al pressupost del 2018. A més, les subvencions a associacions locals i comarcals d’àmbit assistencial, tenen la dotació pressupostària més elevada dels últims 6 anys, sent de 161.180 euros en 2019. Cal destacar que la inversió pública s’incrementarà en 2019 un 160% respecte al 2018, passant de 377.050 a 607.830 euros. També es manté la partida dels Pressuposts Participatius, amb 50.000 euros per a 2019, la destinació dels qual serà triada per la ciutadania.

El PP va votar en contra d’aquest document. El seu portaveu, Javier Lozano, va començar a enumerar, en el seu argument contrari al pressupost, diverses qüestions relacionades amb la política local, amb les que el seu grup no està d’acord. Va començar pel sou de l’Alcalde, de 42.000 euros (dient que els seus socis de govern, Compromís, van dir que «no cobrarien per manar»); seguint per les iniciatives per a joves que es proposen en el pressupost (inversió per a acabar l’Espai Jove i contractar un tècnic de joventut), sobre les quals va destacar que el PP també va fer inversions en infraestructures per a joves (entre les que va incloure el pavelló o la piscina, entre altres).

javier lozano

També va assenyalar que la reducció del deute de què parla el govern “es fa gràcies al PP”, i que els préstecs contrets en anteriors legislatures “eren per a inversions”: “gràcies al PP podeu pagar-ho tot i fer les inversions que feu”, va assenyalar. Va recriminar a l’Equip de Govern que parle de superàvit, insistint en el fet que “quan estaven en l’oposició negaven el superàvit”. Va assegurar que amb el pressupost “esteu destrossant el que va fer el PP: canvieu senyals de lloc, canvieu arbres de lloc, lleveu contenidors soterrats…”. Respecte a la retirada de contenidors soterrats va demanar un informe tècnic, perquè van ser instal·lats amb una subvenció de la Unió Europea. I va afegir no entendre perquè no s’inverteix a arreglar-los o renovar-los, en compte de llevar-los. Va seguir amb l’apartat de Festes, dient que en festes no s’estalvia, i que s’està fent pagar als veïns coses que abans no es pagava. Quant a Promoció Econòmica, va dir que la Fira d’enguany no ha tingut res a veure amb les d’anys anteriors “no hi havia llums, ni fullets…la gent que va exposar va dir que va ser un desastre”, va assegurar Lozano. Respecte a la neteja del poble, va dir que “deixa molt a desitjar”. Va continuar criticant que “gasteu 100.000 euros a acomiadar gent treballadora de l’Ajuntament”; que “vau prometre abaixar els imposts un 30%, i on està eixa reducció?”; que el calfador del poliesportiu s’espatla i tarden a arreglar-ho…Respecte a la partida de pressuposts participatius, va considerar “pareix que vos burleu, perquè tot el pressupost hauria de ser participatiu”. Va continuar criticant que “el Betlem Municipal ho heu llevat, ni subvenció ni res”, i que “les jardineres que hi havia en tots els balcons del poble, ja no queda ni una”. Per a Javier Lozano, “en definitiva, anem cap arrere; 2 anys amb Alcalde de Compromís per a res, i després 2 anys amb Alcalde del PSOE cap arrere”, va concloure.

jose ramiro - javier lozano

Respecte d’això, l’Alcalde, José Ramiro, va respondre que en aquesta intervenció, el portaveu popular havia aprofitat per a parlar i fer balanç de qüestions de tota la legislatura de les què ja s’han donat les corresponents explicacions en plens anteriors, i que en canvi, no havia aportat ni proposat res sobre els pressuposts que s’aprovaven. Al que Javier Lozano va respondre que tot el que havia dit, afectava el pressupost.

Publicado en Actualitat, Política.