ONDARA APROVA UN PRESSUPOST DE 6.400.000 EUROS PER A 2018

Els comptes municipals del pròxim exercici, que comptaran per primera vegada amb una partida destinada a pressuposts participatius, van ser aprovats amb els vots a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís i en contra del PP

Ondara, 22.12.17. Ondara va celebrar anit l’última sessió plenària ordinària de 2017. En el ple va ser aprovat, amb els vots a favor de l’Equip de Govern (PSPV-Compromís) i en contra del PP, el Pressupost General per a l’exercici 2018 de l’Ajuntament d’Ondara, que ascendeix a 6.400.000 euros, sent el pressupost de l’empresa municipal PIMON de 989.450 euros, i el de l’empresa SINMA de 723.500 euros. L’augment pressupostari en l’Ajuntament és de 350.000 euros més respecte al de 2017.

favor equip governcontra pp

L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va destacar que els pressuposts del proper exercici seran els primers de la història d’Ondara que inclouran una partida específica de Pressuposts Participatius, dotats amb 75.000 euros. Indicant que “sabem que la quantia pareix poc, però és el que tenim”, i recordant respecte d’això que els comptes municipals de 2018 vénen marcats pels 572.500 euros que seran empleats per a l’amortització i interessos dels diferents préstecs bancaris contrets per l’Ajuntament en l’anterior legislatura.

Respecte a l’increment pressupostari del pròxim exercici, va explicar que es basa en cinc partides d’ingrés; tres d’elles vinculades amb l’evolució creixent de llicències urbanístiques i la modificació de compatibilitat urbanística del Parc Comercial Marjals; una altra per la transferència de la Generalitat Valenciana de 100.000 euros sobre el Fons de Cooperació (encara que va matisar que la dita quantia podria ser major amb l’aportació de la Diputació), i una altra per l’Impost sobre Béns Immobles rústica. Al contrari, va ressaltar la reducció en la recaptació de l’’Impost sobre Béns Immobles Urbana.

equip govern

L’Alcalde va exposar que el Pressupost Municipal 2018 està concebut sobre cinc pilars fonamentals dins de les polítiques marcades per l’Equip de Govern: l’eficiència i control de despeses; la recuperació de despesa en les partides de caire social ( joventut,cultura, educació, serveis socials, majors, festes, etc.) i suport a les associacions locals i comarcals d’àmbit assistencial; la transparència dels comptes públics; la inversió pública i dotació de maquinària i equipament; i la participació ciutadana, que es concretarà en els pressuposts participatius.

El PP va votar en contra dels Pressuposts 2018. El seu portaveu, Javier Lozano, va recalcar que en el tema de la participació, des del PP no havien participat en l’elaboració dels pressuposts, i això «tenint en compte que representem a més de 1.000 votants».

javier lozano

També va considerar que la ciutadania hauria de participar de forma transversal en l’elaboració del pressupost, i no deixar una partida de 75.000 euros per a pressuposts participatius (quantitat que va titlar “d’una inversió ridícula”). Enfront d’això, va matisar que durant el govern popular de passades legislatures, es van fer grans inversions que eren demandades per la gent, “i això també era participatiu”, en referència a infraestructures com el pavelló i la piscina coberta, o el camp de futbol. El Regidor del PP, Isidro Catalán, va exposar el vot en contra del seu partit “perquè tenim una altra forma de fer política” i va retraure a l’Equip de Govern l’augment de despeses en retribucions d’alts càrrecs.

El ple també va aprovar, en aquest cas per unanimitat de tots els grups polítics (Compromís, PP i PSPV) la modificació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament d’Ondara, per a incloure els següents llocs i els seus corresponents complements de destinació i específics; Agent de desenvolupament local, arxiver/a, i tècnic/a informàtic. En el cas de l’Agent de desenvolupament local i de tècnic informàtic, són dos llocs ja coberts, mentre que el d’arxiver és de nova creació.

D’altra banda, la sessió va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics (PSPV, Compromís i PP) la modificació del Reglament per a la concessió condecoracions, honors i distincions de l’Ajuntament d’Ondara, i del Reglament per a la concessió condecoracions, honors i distincions de la Policia Local. En concret, el reglament de distincions de la Policia va sorgir, a proposta de la Direcció de Policia, com un annex al reglament de l’Ajuntament, on no estaven regulades les condecoracions policials. Però, finalment, es va considerar que el tema de les distincions de la policia tenia suficient entitat per a disposar del seu propi reglament (en el que es regulen les felicitacions, creu al sacrifici en l’exercici del deure, medalla al mèrit policial, medalla a la permanència en el cos de la Policia Local d’Ondara, o condecoracions per jubilació, entre altres distincions). I en el Reglament de l’Ajuntament s’han realitzat algunes modificacions, com llevar la part política en el consell d’assessors.

unanimitat

A més es va aprovar per unanimitat la moció per a regular adequadament la figura del consumidor vulnerable, amb l’objectiu de protegir als consumidors domèstics d’energia elèctrica, i evitar el tall de subministrament elèctric a les llars que acrediten la condició de vulnerabilitat. El ple va aprovar amb aquesta moció (que va ser llegida pel Regidor d’Urbanisme, Francesc Giner) instar el Govern d’Espanya a reforçar el Pla Concertat de prestacions bàsiques de serveis socials; reformar el Reial Decret regulador de la figura del consumidor vulnerable, el bo social i altres mesures de protecció per als consumidors domèstics d’energia elèctrica, i incloure en els pressupostos generals de l’Estat una quantitat suficient per a sufragar el cost de la protecció al consumidor vulnerable, així com aprovar una norma que impedisca el tall del subministrament de gas als consumidors vulnerables.

També va ser aprovada per unanimitat la moció sobre el finançament del sistema d’autonomia i atenció a la dependència. Es va realitzar una breu recessió per a incloure en la moció les propostes plantejades pel PP, de manera que la moció va ser presentada al ple de forma conjunta per tots els grups polítics (PP, PSPV i Compromís). Va ser llegida per la Regidora d’Atenció Social, Mª Carmen Velázquez.

mari carmen velazquez

A través d’aquesta moció, el ple de l’Ajuntament d’Ondara insta el Govern d’Espanya a garantir el compliment de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, oferint a totes les persones valorades en situació de dependència uns serveis i prestacions adequats.

Publicado en Actualitat, Política.