EL FESTACARRER SE CELEBRARÀ A ONDARA DEL 15 AL 17 DE SETEMBRE

  Cartell_FESTACARRRER_2017

La 22a edició del Festacarrer comptarà amb els aplecs de colles de dolçaines i tabals, i de muixerangues de les comarques centrals; música (Dolç Tab Jazz, La Romàntica del Saladar, Rascanya, Pep Gimeno “el Botifarra”, Reacció, Seguirem, UMO, d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, Xirimitabs); cercaviles, lutiers, danses, fira, tallers, premi de composició i actuacions

Ondara 30.08.17. Aquest matí s’ha presentat a Ondara la 22a edició del Festacarrer 2017. Després de diversos anys en què s’ha celebrat en una única jornada, en aquesta edició tindrà tres dies de programació: el divendres 15, dissabte 16 i diumenge 17 de setembre, amb un complet programa carregat d’activitats i actuacions, relacionades amb la cultura popular valenciana. La presentació ha comptat amb la presència de l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; la Regidora de Cultura, Raquel Mengual; el president de la Federació Valenciana de Dolçaines i Tabals, Juanjo Trilles; el músic professional Josep Alemany (mestre de l’Escola de Música Tradicional i director d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals); i el membre de la Muixeranga de la Marina Alta i representant de les Muixerangues Centrals, Saül Ortolà.

presentacio festacarrer (1)

El Festacarrer Ondara 2017 comptarà amb els Aplecs de Colles de dolçaines i tabals de la Federacio Valenciana, i de Muixerangues de les comarques centrals; l’intercanvi comarcal de dolçaines i tabals; música amb Dolç Tab Jazz, La Romàntica del Saladar, Rascanya, Pep Gimeno “el Botifarra”, Reacció, Seguirem; d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, Xirimitabs, Unió Musical d’Ondara; així com amb cercaviles, lutiers, danses, fira, tallers, mercat de la terra, actuacions i el primer concurs de composició per a dolçaina i piano, entre altres actes. Un “no parar d’activitats de la nostra cultura popular des de la vesprada del divendres fins al migdia del diumenge”, com ha recalcat l’Alcalde, José Ramiro, el qual ha afegit que “només falta que vinga la gent per a participar en aquest gran cap de setmana”. Ramiro ha volgut agrair a tots els col·laboradors que han fet possible la celebració aquest gran esdeveniment; l’Associació Ocell, d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, la Federació Valenciana de Dolçaines i Tabals, la Unió Musical d’Ondara, el grup de Danses Ocell, i les Muixerangues de les comarques centrals.

jose ramiro

La Regidora de Cultura, Raquel Mengual, ha destacat la intenció de “no polititzar aquesta festa, que és una festa de tots per a reivindicar les nostres arrels i tradicions, atès que tenim una dansa, música, i instruments propis que s’han de defendre i no perdre’ls mai”. Raquel Mengual ha agraït la seua contribució a tots els col·laboradors, convidant la població a què participe aquest cap de setmana perquè hi haurà moltes activitats per a gaudir.

raquel megual

Josep Alemany ha explicat que s’han muntat les activitats al voltant dels grups locals d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, la UMO i el Grup de Danses Ocell, “aprofitant el potencial del poble per a celebrar el Festacarrer”, afegint que per a la Colla “és un orgull” organitzar i col·laborar en el Festacarrer. Segons ha detallat, el concert del dissabte a la nit s’ha organitzat pensant en públic de totes les edats; primer Pep Gimeno «El Botifarra», i després Reacció i Seguirem, per a un públic d’edat més jove. Respecte al 1er “Premi de composició per a dolçaina i piano Festacarrer d’Ondara”, la idea és que tinga continuïtat i es puga celebrar cada any. Té l’al·licient que l’obra premiada s’estrena al Festacarrer.

josep alemany

Durant tot el cap de setmana s’espera l’assistència de centenars de participants en els diversos actes, tant membres de les colles (hi ha 91 colles federades, com ha confirmat Juanjo Trilles, president de la FVDiT, i faran el màxim esforç per a ajudar la gent a desplaçar-se i aconseguir que el Festacarrer reunisca totes les tradicions d’un poble), com de les muixerangues (amb la participació de sis colles: les Muixerangues de la Safor, de Cocentaina, de la Marina Alta, de Sant Antoni d’Alacant, de Xàtiva i Ball dels locos de l’Olleria).

juanjo trilles

Segons ha ressaltat Saül Ortolà, les Muixerangues “vivim el millor moment de la història, i la prova és la celebració d’aquest primer Aplec de Muixerangues de les Comarques Centrals, perquè és la primera vegada que tenim colles a totes les comarques centrals”, afirmant que “omplir la Plaça de Bous d’Ondara de cultura popular és el millor que podem fer amb aquest espai emblemàtic”. A més ha aprofitat per a ressaltar que l’objectiu de la Muixeranga de la Marina Alta és que Ondara siga el centre neuràlgic d’aquesta colla, que pretén ser la Muixeranga de tots els pobles de la comarca.

  saul ortola

Respecte al programa del Festacarrer Ondara 2017, començarà el divendres 15 de setembre amb el lliurament, a la Casa de Cultura a les 20:30 hores, del 1er Premi de composició per a dolçaina i piano “Festacarrer d’Ondara”, l’actuació de Dolç Tab Jazz, i després del sopar, el concert de La Romàntica del Saladar a la Plaça Major.

El dissabte 16 de setembre, al matí hi haurà jocs tradicionals, fira de lutiers i Mercat de la Terra, que es completaran amb xerrades i tallers, i amb el concert i ball a càrrec de Rascanya, que presentarà un llibre CD amb balls tradicions enfocat a l’escola. Tant el dinar com el sopar popular del dissabte tindran lloc al Prado (segons ha recalcat Raquel Mengual, les inscripcions es realitzaran a la Casa de Cultura fins a l’11 de setembre; menjar 7 euros, sopar 8 euros, amb beguda inclosa).

El dissabte a la vesprada tindrà lloc el 18é Aplec de Colles de Dolçaines i Tabals de la Federació Valenciana, que començarà a les 16:30 hores amb concentració i cercaviles, continuant amb un taller de danses, i a les 19:30 hores començarà a la Plaça de Bous el 1er Aplec de Muixerangues de les Comarques Centrals, amb la participació de la Muixeranga de la Safor, Muixeranga de Cocentaina, Ball dels locos de l’Olleria, Muixeranga de Xàtiva, Muixeranga de la Marina Alta i la Muixeranga Sant Antoni d’Alacant com a convidada. Després de l’arribada de totes les colles a la plaça de Bous es realitzarà l’acte institucional i la posterior interpretació de la Muixeranga per part de totes les colles participants, amb la direcció del mestre Josep Alemany. Després del sopar al Prado, hi haurà “Dansà Popular” i el programa del dissabte culminarà amb l’espectacular concert, a la Plaça de Bous, de Pep Gimeno «El Botifarra», i dels grups Reacció i Seguirem.

El diumenge 17 de setembre se celebrarà el 1er Intercanvi Comarcal de Dolçaines i Tabals Vila d’Ondara, amb la participació de “Xirimitabs de Xàbia” i “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”, amb cercavila a les 12 hores des de la Plaça Major fins a l’Aulari de Música, des d’on, junt amb la Unió Musical d’Ondara, s’arribarà a la Plaça Major, on a les 13 hores tindrà lloc com última activitat de la programació el «Toc de Vermut» amb l’actuació d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, Unió Musical d’Ondara, i Xirimitabs, per a totes aquelles persones que vullguen ballar.

PROGRAMA FESTACARRER 2017

Cartell_FESTACARRRER_2017

prg_FESTACARRER_WEB

DIVENDRES 15 SETEMBRE

20.30 hores. PRESENTACIÓ DEL FESTACARRER a la Casa de Cultura.

A continuació LLIURAMENT del I Premi de composició per a dolçaina i piano “Festacarrer d’Ondara”, amb la interpretació, per part de Josep Alemany i David González, de les obres finalistes. I en acabar, actuació de DOLÇ TAB JAZZ.

21.30 hores. SOPAR DE CABASSET a la Plaça Major

23.00 hores. CONCERT BALL amb l’actuació de “LA ROMÀNTICA DEL SALADAR”, a la Plaça Major.

DISSABTE 16 SETEMBRE

11 a 14 hores. Al Moll del Prado, JOCS TRADICIONALS

11 hores. A l’Avinguda General Bosch, FIRA DE LUTIERS I MERCAT DE LA TERRA

XERRADES-TALLERS. Al carrer Vicent Andrés Estellés

11 hores. «Les Corregudes de Gall i les tocates de dolçaina». Xerrada amb Víctor i Recared Agulló (pare i fill). Seguidament, curses de galls per a xiquets i xiquetes.

12 hores. Presentació del llibre-CD “Ben ballat” i a continuació Concert – Ball de Rascanya

13 hores. Els nostres Lutiers. Un passeig per la fira acompanyats per Paco de Domingo (FVDiT) i els mateixos lutiers, on informaran sobre els seus productes, resoldran qüestions, inquietuds i dubtes del col·lectiu als assistents.

14 hores. DINAR POPULAR al Prado, amb tiquets.

18é APLEC DE COLLES DE DOLÇAINES I TABALS DE LA FEDERACIÓ VALENCIANA (FVDIT)

16:30 hores. CONCENTRACIÓ de les Colles al recinte del Prado i cercavila per tot el poble.

18.30 hores. TALLER DE DANSES a càrrec del “Grup de Danses Ocell”, al carrer Vicent Andrés Estellés.

19:30 hores. Plaça de Bous.

1ER APLEC MUIXERANGUES DE LES COMARQUES CENTRALS, amb la participació de la Muixeranga de la Safor, Muixeranga de Cocentaina, Ball dels locos de l’Olleria, Muixeranga de Xàtiva, Muixeranga de la Marina Alta i com a convidada d’aquesta edició la Muixeranga Sant Antoni d’Alacant.

20 hores. Arribada de totes les colles a la Plaça de Bous.

ACTE INSTITUCIONAL de les Colles de la Federació Valenciana (FVDiT). En acabar, interpretació de la MUIXERANGA per totes les Colles participants, dirigits pel mestre Josep Alemany

21.30 hores. SOPAR POPULAR al Prado, amb tiquets

22.30 hores. DANSÀ POPULAR des de l’Ajuntament fins a l’acabament del carrer General Bosch, dirigida per la professora Núria Goig.

23.30 hores. CONCERT, a la Plaça de Bous, a càrrec de: PEP GIMENO “EL BOTIFARRA», REACCIÓ I SEGUIREM

DIUMENGE 17 SETEMBRE

1ER INTERCANVI COMARCAL DE DOLÇAINES I TABALS VILA d’ONDARA” amb la participació de “Xirimitabs de Xàbia” i “D’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”

– 12 hores. CERCAVILA de les colles des de la Plaça Major fins arribar a l’Aulari de Música i des d’allí, i junt amb la “Unió Musical d’Ondara” cercavila fins arribar a la Plaça Major.

– 13 hores. “TOC DE VERMUT” , a la Plaça Major; amb l’actuació de: Xirimitabs, D’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, Unió Musical d’Ondara, i….. TOTS I TOTES AQUELLS I AQUELLES QUE VULLGUEU BALLAR.

Publicado en Actualitat, Cultura.