ONDARA RENDEIX HOMENATGE A LA PINTORA ROSA GAVILÀ EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

HOMENAJE ROSA GAVILA (5) homenaje (4) homenaje (5)

 

Nombrós públic va assistir ahir a l’homenatge per a expressar el seu reconeixement i afecte a Rosa Gavilà

 

Ondara, 09.03.16. L’Ajuntament d’Ondara, a través de la Regidoria de la Igualtat, va commemorar ahir dimarts 8 de març el Dia Internacional de la Dona a la Casa de Cultura amb la celebració de l’Homenatge a una dona destacada d’Ondara, la pintora Rosa Gavilà (Ondara, 1943), qui, després de viure a França, on va aprofundir en el món de l’art, ha impartit classes de pintura en la població i s’ha dedicat a la restauració d’art.

 

Davant un públic molt nombrós que va omplir la Sala d’Actes per a expressar el seu afecte i respecte cap a l’homenatjada, l’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano; la Regidora de la Igualtat, Raquel Mengual; el gerent de la Macma, Jovi Lozano-Seser, i la neboda de l’homenatjada, Montse Gavilà, van tindre paraules de reconeixement cap a Rosa Gavilà, una dona molt estimada i volguda en la població. L’acte d’homenatge va comptar amb el component musical a càrrec de Merxe Pineda al violí.

 

Raquel Mengual va donar les gràcies als assistents per acudir a celebrar tots junts i d’aquesta manera simbòlica el Dia de la Dona. Va explicar que des de la Regidora de Cultura havien volgut celebrar aquest esdeveniment perquè “creiem fermament que les efemèrides, a més de reivindicar-se, s’han de viure”, afirmant que “la vida de la nostra homenatjada és un cant a l’art i a la dedicació, també un cant a la superació. Per això hui no sols volem celebrar la trajectòria d’una ondarenca tan apreciada, sinó demostrar-li l’estima de tot el poble d’Ondara”.

 

El gerent de la Macma, Jovi Lozano-Seser, va explicar en la seua introducció que  Rosa Gavilà va nàixer a Ondara el 23 d’octubre de 1943. “Filla de Francisco Gavilà Català i Rosa Vita Blasco. És la menuda de cinc germans d’entre els quals, un va morir als pocs mesos. Als 19 anys decideix marxar a França per veure món i  aprendre  d´altres coses. En Octubre del 62, acompanyada pel seu germà Vicent i la seva cunyada, parteix cap al país veí aplegant a Aix en  Provence.  Molt ràpidament es traslladen a Marsella. Allí comença a  treballar d’Au-pair durant quasi un any i mig. Aprèn francès i des d’aquell moment comença a dibuixar i continua millorant dia a dia el seu estil. Passada aquesta època, torna al seu poble per a un curt període, i en el 64 retorna de nou a França, aquesta vegada sola, i es reuneix amb uns cosins. El seu nou destí serà París. Cuitat de la qual s’enamora i on passarà gran part de la seva vida. Allí, amb un treball que li permet tindre temps lliure per fer tot tipus de cursets de manualitats, de practicar tota classe de tècniques de pintura, descobreix també l´art de la restauració. Es relaciona amb gent del món de l´art i va adquirint unes experiències meravelloses tant personals com professionals.  En el 67, gràcies al seu amic Pierre, descobreix la tècnica de l’oli a sec, la qual adoptarà per realitzar gran part de les seves obres. La primera exposició de  quadres comença a preparar-la en França, però l’exposarà en Ondara l´any 1987. Desprès d’eixa experiència, es planteja quedar-se ací i continuar en el món de l’aquarel·la.  En aquest període és quan més imparteix classes, i exposa i restaura contínuament.  En el 98 realitza conjuntament amb el seus alumnes el primer taller de manualitats en el claustre de la Casa de Cultura d’Ondara.

Durant 13 anys i amb el suport de l’APA -hui és AMPA- donarà classes de pintura en els col·legis Les Marjals i Sanchis Guarner, i exposarà cada any els treballs realitzats pels alumnes. La seva casa ha estat, casa i taller durant anys. A dia de hui, en eixa casa, qualsevol persona que tinga el plaer de visitar-la, és més que benvinguda”.

 

La pintora Rosa Gavilà, emocionada, va agrair aquest gest d’homenatge a l’Ajuntament i a totes les persones presents.

homenaje (7) HOMENAJE ROSA GAVILA (2) HOMENAJE ROSA GAVILA (3)

Publicado en Actualitat, Cultura.