ONDARA ACULL LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “UN VIAJE A FILIPINAS” QUE DETALLA EL VIATGE DE L’ONDARENC JOSEP JOAQUIM BONET I SERRA ENTRE 1889 I 1891

Ondara, 08.07.16. La Casa de Cultura d’Ondara va ser l’escenari de la presentació, el passat dimecres, 29 de juny, del llibre «Un viaje a Filipinas», de Josep Joaquim Bonet i Serra. Es tracta de l’edició facsímil d’un manuscrit espectacular: una espècie de dietari que explica amb pèls i senyals -i amb unes il·lustracions extraordinàries- el viatge que l’ondarenc Josep Joaquim Bonet i Serra va fer a Filipines entre 1889 i 1891: tot just uns anys abans de la declaració d’independència d’aquelles, al juny de 1898.

presentacio filipinas (1) presentacio filipinas (3)
Van intervindre a la presentació Zeus Serrano Soler, Alcalde d’Ondara; Joan Borja, en representació del Departament de Publicacions i Investigació de l’IAC Juan Gil-Albert; Vicent Ortuño i Ginestar, autor de la introducció i Emili Soler Pascual, historiador i responsable del pròleg.
L’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, va introduir l’acte i es va mostrar molt satisfet per l’edició tan acurada del llibre i va agrair a l’Institut de Cultura Joan Gil-Albert la decisió d’editar-lo. Joan Borja va fer un repàs de les vicissituds que ha seguit el procés d’edició de l’exemplar i va fer també unes valoracions de l’ús de la nostra llengua, tot i que el llibre està escrit en castellà. El geògraf Vicent Ortuño, president de l’Associació Cultura Ocell, va explicar un bon grapat de curiositats sobre Josep Joaquim Bonet i Serra; gràcies al treball d’investigació s’ha pogut certificar que es tracta del mateix autor que va pintar el quadre més antic de la Mare de Déu de la Soletat que es conserva a Ondara, concretament a la capella del Crist, i sobre el llibre, va relatar que l’original es va salvar per casualitat quan ja anaven a tirar-lo al fem i s’ha pogut conservar fins hui gràcies a la valoració que del llibre tenien Vicent Nàcher i Josefa Poquet. I l’erudit Emili Soler, va fer un pròleg a cavall entre l’erudició, la divulgació i l’amenitat, parlant sobre el singular context històric del viatge de Bonet i Serra a les Filipines.

Cal destacar que el proper 13 de juliol es tornarà a presentar aquesta obra a València, a la seu del Consell Valencià de Cultura.

Publicado en Actualitat, Cultura.