En mig any s’han realitzat 120 inspeccions, de les quals s’han detectat 65 infraccions
Ondara, 01.10.24. L’Àrea Tècnica Municipal de l’Ajuntament d’Ondara ha realitzar una valoració estimativa, passats els primers sis mesos de la posada en marxa dels mecanismes per a millorar els processos tant de concessió com de control de llicències d’obra nova i de reformes, així com de seguiment de les obres que s’executen en el terme municipal. En aquest últim mig any, des de març de 2024, s’ha incrementat la inspecció i reforçat el control de totes les obres que s’executen per particulars, amb l’objectiu de garantir que es complisca la normativa, i, en cas negatiu, sancionar les infraccions, a fi de tenir un marc més just i igualitari per a tots. Dins de la millora dels processos, des de l’Ajuntament d’Ondara s’ha implantat l’obligatorietat que tota obra que s’estiga realitzant (obra nova, reformes, etc) tinga ben visible, des de la via pública, el cartell acreditatiu de la llicència amb la declaració responsable d’obres. Aquest document, que s’ha de col·locar en qualsevol obra que s’execute amb llicència en el terme municipal d’Ondara (tant en sòl urbà com en zona rústica o no urbanitzable), detalla el concepte de l’obra, qui és el promotor, el número d’expedient, i la data d’inici i de fi de l’obra, entre altres conceptes.
Segons s’ha donat a conèixer en la reunió d’avaluació dels mecanismes implementats, realitzada entre l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i els integrants de l’àrea tècnica municipal (arquitecte, tècnics i responsables de la inspecció), en els últims 6 mesos en què s’han posat en marxa les mesures d’inspecció, s’han realitzat un total de 120 inspeccions; de les quals s’han constatat 65 actuacions referides com infraccions. D’aquestes infraccions, en 40 dels casos s’ha demanat l’actualització (nova documentació i ampliació de la llicència per poder continuar l’obra amb legalitat). Els altres 25 casos restants, s’ha procedit a la paralització de l’obra fins l’esmena de les irregularitats. Segons s’ha constatat en aquesta reunió, tal i com ha destacat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, «s’ha notat una significativa milloria en els processos i el compliment de la normativa, i la inspecció d’obra per part de l’àrea tècnica es valora molt positivament».
Cal recordar també, respecte a les sancions en sòl no urbanitzable, comú o protegit, que Ondara és un municipi adherit a l’Agència Valenciana de Protecció del Territori, organisme autònom de la Generalitat, encarregat de vetlar per la utilització racional o legal del sòl i exercir les potestats administratives de disciplina urbanística respecte de les infraccions greus o molt greus comeses en sòl no urbanitzable, comú o protegit, en el territori dels municipis que s’adherisquen mitjançant l’acord d’adhesió. L’adhesió implica la delegació en l’Agència de les competències de sanció i restabliment de la legalitat urbanística que corresponguen al municipi d’Ondara, en els supòsits d’infraccions urbanístiques greus o molt greus en sòl no urbanitzable, comú o protegit. L’Ajuntament d’Ondara haurà de comunicar a l’Agència tots els actes d’ús o edificació que tinga coneixement i que es duguen a terme en sòl no urbanitzable dins del seu terme municipal, sempre que es puga derivar la comissió d’algun tipus d’infracció urbanística que puga qualificar-se com greu o molt greu. Ondara, com a municipi adherit, continua mantenint la seua competència urbanística en matèria d’inspecció i tramitació d’expedients de disciplina urbanística (tant sancionadors com de restabliment de la legalitat) respecte d’infraccions lleus, greus i molt greus en sòl urbà i urbanitzable així com respecte d’infraccions lleus en sòl no urbanitzable.