GRAN ASSISTÈNCIA I PARTICIPACIÓ ACTIVA DE LES PENYES EN LA REUNIÓ DE VALORACIÓ DE SANT JAUME 2024

Es van exposar les conclusions de l’enquesta de valoració post Sant Jaume en una reunió a la qual van participar 25 penyes

Ondara, 02.10.24. Amb l’agenda de treball focalitzada en el Sant Jaume 2025, des de la Regidoria de Festes i Tradicions, dirigida per Jordi Ruiz, es va organitzar el passat divendres 27 de setembre una reunió dirigida a la ciutadania i a les penyes de Sant Jaume per a conèixer la seua opinió i exposar els resultats de l’enquesta realitzada per a valorar les Festes de Sant Jaume 2024. La reunió s’ha valorat molt positivament pel departament de festes, donada l’alta assistència de representants de penyes (van assistir de 25 penyes de Sant Jaume), i el bon ambient creat en l’encontre, en què es va engegar un diàleg molt participatiu i productiu, amb nombroses propostes realistes de cara al Sant Jaume de 2025, segons ha confirmat el Regidor de Festes, Jordi Ruiz.

Es va convidar a la ciutadania a presentar possibles millores a l’ordenança reguladora de festes de Sant Jaume. Entre les propostes presentades, i que es valoraran, es troba la modificació de l’ordenança; les possibles bonificacions a la taxa per instal·lació de garitos en via publica, i les possibles limitacions del preu de la taxa. Al respecte, cal destacar que el preu final pel consum realitzat per cada penya enguany 2024 ha sigut de 116 euros; xifra que seria la quantia de la taxa en 2025 i que reforça la idea de que aportar, per mitjà del pagament de la taxa, una aportació per cada penya en funció del consum real dels recursos, ha motivat una consciència de no malbaratar, i un millor control i estalvi en la despesa de recursos com la llum o la neteja, tenint en compte que la taxa, segon el consum de l’any passat, havia sigut enguany de 180 euros.

D’altra banda, en la reunió es van plantejar una sèrie de propostes, arreplegades de la participació de la ciutadania en l’enquesta post Sant Jaume, en què van participar 234 persones. Respecte a les propostes i suggeriments arreplegades en l’enquesta, en l’apartat d’actes taurins destaca un replantejament d’horaris i alguns actes. En l’apartat musical, es demana que s’augmente en més qualitat; no fer descans en les orquestres que es fan entre setmana; o, entre setmana, fer grupets per les nits, cada dia en una zona de penyes. Altres propostes són tornar a fer el GrandPrix a la plaça de bous; continuar amb el torneig de futbolí i les pistes lliscants (si no hi ha sequera). Es proposen també diversificar activitats que no siguen molt infantils, i augmentar el rang d’edat de les activitats per a una major participació de xiquets/es, o plantejar també alguna activitat tipus nocturna per a xiquets/es en alguna zona de garitos. Quant a les valoracions de la zona de garitos, per part de penyistes i ciutadania, s’han realitzat aportacions com tancar millor la zona de garitos de la O30 perquè no entren cotxes; tancar el carrer Sant Jaume quan hi ha orquestra des del principi per a que no hi haja cotxes pel centre del poble; o dotar amb WC portàtils o obrir els WC del Prado de manera coordinada amb les penyes per a tindre WC tota la nit.

Cal esmentar que des de l’Alcaldia i la Regidoria de Participació es va llançar en la reunió la proposta de crear una Federació de Penyes de Sant Jaume o organisme similar, amb entitat jurídica pròpia, que represente a totes les penyes i puga ser un interlocutor amb l’Ajuntament d’Ondara i poder regular problemàtiques existents entre garitos; una proposta que va ser ben rebuda per part dels assistents.

REGIDORIA DE FESTES I TRADICIONS * AJUNTAMENT D’ONDARA

Acta reunió: https://laveu.ondara.org/wp-content/uploads/2024/10/ACTA-REUNIO-SANT-JAUME-26_09_2024.pdf

Publicado en Actualitat, Ajuntament.