L’AJUNTAMENT D’ONDARA APROVA AMB L’ABSTENCIÓ DEL PP LA FINALITZACIÓ DEL CONTRACTE DE CONCESSIÓ DEL SERVEI DE SUBMINISTRAMENT I ABASTIMENT D’AIGUA POTABLE

  • Ondara recuperarà després de 20 anys la gestió directa del subministrament d’aigua perquè «és un servei públic bàsic i no hauria de gestionar-se per proporcionar beneficis a una empresa privada»
  • El ple de l’Ajuntament aprova la proposta de disposar la prestació i gestió directa per part de l’Ajuntament d’Ondara dels serveis de subministrament d’aigua potable i clavegueram del municipi a partit del 31 d’agost de 2025 (data en que finalitza l’actual concessió per gestió indirecta amb Aguas de Valencia, S.A.)

Ondara, 27.09.24. Ondara recuperarà després de 20 anys la gestió directa del subministrament d’aigua. L’Ajuntament d’Ondara va aprovar ahir dijous 26 de setembre al ple ordinari l’acord de finalització i liquidació del contracte de concessió del servei de subministrament i abastiment d’aigua potable i clavegueram, per disposar de la prestació i gestió directa per part de l’Ajuntament d’Ondara d’aquests serveis a partit del proper 31 d’agost de 2025, data en que finalitza l’actual concessió per gestió indirecta amb Aguas de Valencia, S.A; i iniciar les actuacions necessàries per a fer la comanda de gestió directa del servici a l’empresa municipal Serveis Integrals de Neteja i Medi Ambient, S.L. (SINMA). L’acord inclou comunicar a l’actual empresa concessionària Aguas de Valencia, S.A la decisió municipal de no prorrogar el contracte vigent ni procedir tampoc a efectuar una nova licitació per a la gestió indirecta del servici. Cal esmentar que en data 1 de setembre de 2005 es va signar el corresponent contracte amb Aguas de Valencia per la concessió del servei d’aigua. És a dir, en 2025 farà 20 anys. Aquest punt de l’ordre del dia va ser votat a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís i el PP es va abstindre.

La intenció de l’equip govern municipal és NO procedir a prorrogar el contracte, ni convocar nova licitació, sinó «assumir directament la prestació i gestió del servici, el qual es prestarà per via de comanda de gestió per l’empresa de titularitat municipal SINMA». Per a l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, «l’aigua ha de ser un servei de gestió pública, perquè és un servei bàsic, i a més els pous dels quals s’abasteix Ondara són municipals; és a dir, el recurs, l’aigua, és municipal». Ha destacat que «la municipalització de la gestió de l’aigua és un dels objectius de l’Equip de Govern, i per això ho portàvem al nostre programa». Segons argumenta l’Alcalde, una empresa privada «busca rendibilitat i beneficis», mentre que l’Ajuntament el que persegueix són «millores en la gestió del servei per invertir en millores en la xarxa i la qualitat de l’aigua». L’objectiu final de la reversió del servei és millorar el rendiment (percentatge de l’aigua dels pous que arriba finalment als domicilis); reinvertir en solucionar les fugues i fer una millor planificació.

Respecte als motius per assumir directament la prestació i gestió del servei, el qual es prestarà per via de comanda de gestió per l’empresa de titularitat municipal SINMA, el Conseller delgat de SINMA, Jordi Dominguis, ha reafirmat que «SINMA és eficient i porta anys gestionant diversos serveis municipals adequadament»; a més que per les seues característiques, des de SINMA «es poden compartir recursos i personal amb la gestió del servei d’aigua». No cal oblidar que, per exemple, SINMA és l’encarregada de la piscina municipal (amb tot el que allò té a veure amb la gestió de l’aigua) i també de la brigada municipal d’obres i serveis, entre altres comandes de gestió, a la que ara es vindrà a sumar també el servei de l’aigua. Cal esmentar també que l’Ajuntament d’Ondara compta amb el recolzament tècnic i d’experiència per portar aquesta gestió amb èxit; de fet, l’Ajuntament d’Ondara compta amb l’informe favorable de la Universitat Politècnica de València respecte a la viabilitat de la municipalització del servei d’aigua (segons es desprèn d’aquest informe, és molt viable que el servei siga assumit de manera directa, atenent a les dades de la concessionària en matèria d’inversió i facturació). Jordi Dominguis va explicar al ple que «en eleccions teníem el compromís de revertir el servei d’aigua i per això es va encomanar una auditoria externa, la qual ha demostrat que és un servei deficitari quant a la inversió realitzada; per aquest motiu volem recuperar la gestió i controlar millor la inversió».

Al respecte, el portaveu del PP Àlex Hernàndez va preguntar si aquesta municipalització anava a suposar un estalvi per a les butxaques dels veïns d’Ondara; cosa a la que Jordi Dominguis va contestar que «no a curt termini» perquè l’estalvi seria a través de reinvertir en el servei per millorar-ho. Davant d’això, el PP va argumentar el seu vot d’abstenció, perquè tot i estar «a favor de fer pública la gestió de l’aigua», tenien «falta de confiança» en l’Equip de Govern perquè no sabien «quan repercutirà com un estalvi en la factura de l’aigua». També van anunciar que al llarg de l’any que falta per la recuperació del servei, des del PP farien propostes encaminades a trobar una solució i rebaixar el rebut de l’aigua, segons va anunciar Hernàndez.

*AJUNTAMENT D’ONDARA*

Publicado en Actualitat, Política.