ONDARA RECUPERARÀ EN 2025 LA GESTIÓ MUNICIPAL DEL SERVEI DE SUBMINISTRAMENT I ABASTIMENT D’AIGUA POTABLE

  • L’Ajuntament vol recuperar la gestió del servei d’aigua perquè «és un servei públic bàsic i no hauria de gestionar-se per proporcionar beneficis a una empresa privada»
  • S’eleva al ple de l’Ajuntament la proposta de disposar la prestació i gestió directa per part de l’Ajuntament d’Ondara dels serveis de subministrament d’aigua potable i clavegueram del municipi a partit del 31 d’agost de 2025 (data en que finalitza l’actual concessió per gestió indirecta amb Aguas de Valencia, S.A.)

Ondara, 26.09.24. L’Ajuntament d’Ondara elevarà hui dijous 26 de setembre al ple ordinari del mes de setembre l’acord de disposar la prestació i gestió directa per part de l’Ajuntament d’Ondara dels servicis de subministrament i abastiment domiciliari d’aigua potable i clavegueram del municipi a partit del proper 31 d’agost de 2025, data en que finalitza l’actual concessió per gestió indirecta del servici amb Aguas de Valencia, S.A; i iniciar les actuacions necessàries per a fer la comanda de gestió directa del servici a l’empresa municipal Serveis Integrals de Neteja i Medi Ambient, S.L. (SINMA). L’acord preveu comunicar a l’actual empresa concessionària Aguas de Valencia, S.A la decisió municipal de no prorrogar el contracte vigent ni procedir tampoc a efectuar una nova licitació per a la gestió indirecta del servici. Cal esmentar que en data 1 de setembre de 2005 es va signar el corresponent contracte amb Aguas de Valencia per la concessió del servei d’aigua. És a dir, en 2025 farà 20 anys. Per recuperar el servei d’aigua, des de l’Ajuntament d’Ondara s’invocarà la clàusula tercera del contracte, que diu textualment que “el plazo del contrato es de veinte (20) años contados a partir del 1 de septiembre de 2005, prorrogables por un período de cinco (5) años más, siempre que sea necesario para la adecuada amortización de las inversiones generadas por la actividad de la concesión”. Per tant, de la clàusula citada es desprèn que la concessió acordada acabarà el proper 31 d’agost de 2025.

Segons ha informat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, la intenció de l’equip govern municipal és NO procedir a prorrogar el contracte, ni convocar nova licitació, sinó «assumir directament la prestació i gestió del servici, el qual es prestarà per via de comanda de gestió per l’empresa de titularitat municipal SINMA». Segons ha indicat Ramiro, l’Ajuntament vol recuperar la gestió del servei d’aigua perquè «és un servei bàsic i al igual que la sanitat, no hauria de gestionar-se per proporcionar beneficis a una empresa». Per a l’Alcalde d’Ondara «l’aigua ha de ser un servei de gestió pública, perquè és un servei bàsic, i a més els pous dels quals s’abasteix Ondara són municipals; és a dir, el recurs, l’aigua, és municipal». Ha destacat que «la municipalització de la gestió de l’aigua és un dels objectius de l’Equip de Govern, i per això ho portàvem al nostre programa» perquè «no pot ser que un recurs públic estiga gestionat per una empresa privada». Segons argumenta l’Alcalde, una empresa privada «busca rendibilitat i beneficis», mentre que l’Ajuntament el que persegueix són «millores en la gestió del servei per invertir en millores en la xarxa i la qualitat de l’aigua». L’objectiu final de la reversió del servei és millorar el rendiment (percentatge de l’aigua dels pous que arriba finalment als domicilis); reinvertir en solucionar les fugues i fer una millor planificació.

Respecte als motius per assumir directament la prestació i gestió del servici, el qual es prestarà per via de comanda de gestió per l’empresa de titularitat municipal SINMA, el Conseller delgat de SINMA, Jordi Dominguis, ha reafirmat que «SINMA és eficient i porta anys gestionant diversos serveis municipals adequadament»; a més que per les seues característiques, des de SINMA «es poden compartir recursos i personal amb la gestió del servei d’aigua». No cal oblidar que, per exemple, SINMA és l’encarregada de la piscina municipal (amb tot el que allò té a veure amb la gestió de l’aigua) i també de la brigada municipal d’obres i serveis, entre altres comandes de gestió, a la que ara es vindrà a sumar també el servei de l’aigua.

Cal esmentar també que l’Ajuntament d’Ondara compta amb el recolzament tècnic i d’experiència per portar aquesta gestió amb èxit; de fet, l’Ajuntament d’Ondara compta amb l’informe favorable de la Universitat Politècnica de València respecte a la viabilitat de la municipalització del servei d’aigua (segons es desprèn d’aquest informe, és molt viable que el servei siga assumit de manera directa, segons les dades de la concessionària en matèria d’inversió i facturació). A més a més, l’Ajuntament d’Ondara està en contacte amb la Universitat Politècnica de València; Amjasa (empresa municipal d’aigua de Xàbia, amb experiència en un procés de municipalització similar) i Aeopas (Associació d’Operadors Públics d’Aigua).

Amb tot això, l’acord que es porta hui a aprovació pel ple de l’Ajuntament d’Ondara és el següent; Primer.- Disposar la prestació i gestió directa per part de l’Ajuntament d’Ondara dels servicis de subministrament i abastiment domiciliari d’aigua potable i clavegueram del municipi. Aquest acord serà efectiu a partit del proper 31 d’agost de 2025, data en que finalitza l’actual concessió per gestió indirecta del servici amb Aguas de Valencia S.A.; Segon.- Iniciar les actuacions necessàries per a fer la comanda de gestió directa del servici a l’empresa municipal SINMA S.L; i Tercer.- Comunicar aquest acord a l’actual empresa concessionària Aguas de Valencia S.A. per a que prenga coneixement de la decisió municipal de no prorrogar el contracte vigent ni procedir tampoc a efectuar una nova licitació per a la gestió indirecta del servici. Per tant, al mateix temps s’emplaça a la dita empresa per a iniciar ja les actuacions que siguen necessàries per a efectuar una transició consensuada i, en especial, el que fa al procés de liquidació de la concessió administrativa.

*AJUNTAMENT D’ONDARA*

Publicado en Actualitat, Ajuntament, Política.