GESTIÓ EN COMÚ DE LA MARINA ALTA PRESENTA A ONDARA ELS NOUS MODELS DE RECUPERACIÓ DE PARCEL·LES PER A MANTINDRE L’ACTIVITAT AGRÍCOLA AL TERRITORI

CooPego es fa càrrec de les parcel·les agrícoles abandonades mitjançant la seua cessió o arrendament

Ondara, 11.05.18. Dimarts passat 8 de maig, es va presentar a la Casa de Cultura d’Ondara la Iniciativa de Gestió en Comú de la Marina Alta, amb l’objectiu de presentar nous models associatius de recuperació de parcel·les agrícoles. La iniciativa compta amb el suport de la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Pere Picorcell. Es tracta d’un projecte encapçalat per CooPego, amb la participació d’Anecoop, Fundació Cajamar, Universitat Politècnica de València, i Cooperatives Agro-Alimentàries Comunitat Valenciana. Innoland és el projecte del Ministeri d’Agricultura que compta amb fons europeus per a portar avant aquests projectes de recuperació de terres agrícoles abandonades o en desús.

dav

Ondara, igual que altres municipis de la Marina Alta, presenta la problemàtica de tindre un elevat percentatge de terra agrícola abandonada, per diferents causes, com per exemple, la falta de relleu generacional. I les terres que estan cultivades, solen tindre unes reduïdes dimensions parcel·làries. A això se suma el procés d’envelliment de la població; la baixa professionalització en l’agricultura; l’abandó del cultiu i la falta d’il·lusió i motivació. Enfront d’aquest escenari de partida, el que es pretén amb aquest projecte és la recuperació i la posada en producció de terres abandonades; mantindre l’activitat agrícola al territori; afavorir el relleu generacional i revalorar la professió agrícola, al mateix temps que es conserva el paisatge agrícola amb productes diferenciats i es crea un model d’agricultura de Residu Zero i Ecològica a la Comarca.

Ondara inicitiava gestio en comu

Els propietaris de terrenys agrícoles d’Ondara i de la Marina Alta es poden adherir al projecte de recuperació de parcel·les agrícoles, mitjançant dos mecanismes. D’una banda, “l’arrendament”, amb el que mantenen la propietat dels seus terrenys i reben una quantitat fixa anual d’arrendament pactat (per part de CooPego). D’altra banda, poden optar per la “cessió”, amb el que cedeixen les seues terres a la cooperativa (mantenint la propietat), tenint un rendiment variable anual a partir de la recuperació de la inversió del 50% del benefici. Així, des de la cooperativa s’inverteix en la terra, s’arregla i es manté, i quan es recupere la inversió realitzada, gràcies als beneficis pels productes cultivats, es comença a pagar un cànon de 50% d’aquests beneficis al propietari de la parcel·la. En ambdós casos, tant en l’arrendament com en la cessió, és CooPego qui es fa càrrec de les parcel·les per a poder recuperar-les per a l’agricultura.

Des de la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament d’Ondara, el seu responsable, Pere Picornell, ha animat aquells propietaris de terres agrícoles abandonades que se sumen a aquest projecte, per a aconseguir extensions de terrenys agrícoles de major magnitud (en sumar diverses xicotetes parcel·les) i poder recuperar terreny agrícola, al mateix temps que millorar el manteniment de les parcel·les que actualment estan abandonades. Segons es considera des de la Regidoria d’Agricultura, aquest projecte pot propiciar la creació de llocs de treball en el sector agrícola; millorar el paisatge (s’eviten els bancals abandonats) i es dóna eixida als productes dels llauradors.

Les persones interessades en el projecte poden posar-se en contacte amb CooPego en el correu: igc_marinaalta@coopego.com o per telèfon amb la Regidoria d’Agricultura d’Ondara, el responsable de la qual és Pere Picornell, telefonant a l’Ajuntament d’Ondara (965766000).

Publicado en Actualitat, Ajuntament.