El Cor Capella Mare Déu de la Soledat interpreta un any més les simbòliques obres que el compositor Gonzalo Ortolà creà fa més d’un segle per homenatjar la Mare de Déu de la Soledat, patrona del poble d’Ondara
Ondara, 07.04.25. El passat dijous 3 d’abril i seguint una tradició ancestral es realitzava, després de la corresponent litúrgia, el Solemne Trasllat de la Imatge de la Patrona d’Ondara des de la seua capella al Convent ondarenc fins a I’Església Parroquial de Santa Anna. Un acte de gran transcendència dins la Setmana Santa ondarenca on participaren activament tant l’Associació de la Mare de Déu de la Soledat com els membres i festers i festeres de la Comissió de la Soledat. No debades, per mitjà de les seues declaracions a la Veu d’Ondara aquesta mateixa setmana, la presidenta de l’Associació de la Mare de Déu de la Soledat, Rosa Ana Costa, va recordar com el trasllat suposa l’avantsala dels Dolors a la Verge de la Soledat.


Sobre l’origen del Septenari dels Dolors, cal recordar que es tracta d’una estimada obra del compositor ondarenc Gonzalo Ortolà Marí (1899-1962), el qual va crear les composicions el 1924, precisament un any després del decret pontifici de juny de 1923 del Papa Pius XI que declarava canònicament la Verge de la Soledat com a patrona d’Ondara. Des d’aleshores i sobrepassant ja un segle de valor patrimonial i cultural local, els Dolors d’Ondara són una manifestació arrelada de com una composició d’inspiració religiosa ha aconseguit reconeixement popular i artístic a través del tradicional septenari que precedeix la Setmana Santa ondarenca, tal com Rosa Ana Costa remarcà als micròfons de la ràdio municipal. D’altra part, és important recordar també com des de l’Ajuntament d’Ondara es va iniciar el 2023 l’expedient per protegir els Dolors com a Bé Immaterial.
A més, la interpretació dels Dolors durant tota la setmana serà emesa simultàniament per l’emissora pública municipal, tal com ja es va fer aquest cap de setmana. I és que un any més i en coordinació i col·laboració amb la Parròquia de Santa Anna, la Veu d’Ondara retransmetrà simultàniament per la seua freqüència, la 107.4 FM, el desenvolupament d’una de les manifestacions musicals religioses més importants de la comarca. En resum, la retransmissió per lla Veu d’Ondara completa així l’espectre de difusió d’aquests cants patrimonials que també podran ser escoltats sense cap limitació geogràfica gràcies a l’emissió online de la Veu d’Ondara, la qual aproparà les composicions de Gonzalo Ortolà a tots els ondarencs i ondarenques que viuen fora del municipi, també a l’estranger, a més d’aportar caràcter internacional gràcies a la senyal d’Internet.



Pel que fa al programa d’engany, cal recordar que l’església parroquial de Santa Anna va acollir el dissabte 5 d’abril la primera sessió del Cant dels Dolors a les 20:00 hores: una interpretació coral que es realitzarà cada vesprada fins al divendres 11 d’abril, dia en què el septenari arribarà al seu punt àlgid amb la interpretació final de l’Himne a la Mare de Déu de la Soledat. La interpretació dels Dolors la desenvolupen els i les integrants del Cor Capella Mare Déu de la Soledat: agrupació coral encarregada des de sempre d’un septenari que suposa el tret d’eixida de la Setmana Santa ondarenca.
PROGRAMA DOLORS ONDARA 2025
DEL 5 AL 10 D’ABRIL – SEPTENARI DE DOLORS
20:00h. Missa amb predicació de Dolors a l’Església Parroquial.
A continuació, cant dels Dolors de la Mare de Déu.
11 D’ABRIL – DIVENDRES DE DOLORS
10:00h. Missa de la Mare de Déu dels Dolors i acomiadament de l’antiga imatge.
20:00h. Missa i predicació de Dolors.
A continuació, cant dels Dolors de la Mare de Déu. En acabar, Trasllat de la Imatge de la Patrona d’Ondara a la seua Capella.