- Segons l’autor, «Ondarenques i ondarencs» és un conjunt 64 textos que componen una panoràmica global i episòdica del passat d’Ondara, des del període més remot al més actual
- Jordi Ruiz-Orejón i Rosa Ana Marí, responsables de les àrees de Joventut i Educació, respectivament, acompanyaren l’historiador en la presentació d’un treball especialment adreçat a la la joventut local
Ondara, 29.10.24. El passat divendres 25 d’octubre la Casa de Cultura d’Ondara acollí la presentació del volum «Ondarenques, Ondarencs» de l’historiador i professor Robert Miralles. Un acte en què l’acompanyaren la Regidora d’Educació, Rosa Ana Marí; el Regidor de Joventut, Jordi Ruiz, i l’Alcalde, José Ramiro, per tal de presentar un treball de gran simbologia local i institucional. No debades, l’Ajuntament d’Ondara és l’organisme editor d’un volum que va ser lliurat recentment per les Regidories de Joventut i d’Educació de l’Ajuntament d’Ondara a les noves generacions. De fet, tot l’alumnat de 6è de primària del CEIP Sanchis Guarner va obtindre un exemplar del llibre a finals del curs passat, en passar a 1er de l’ESO.
I és que, tal com el seu autor abordà recentment en l’entrevista que se li realitzà als Matins de la Veu d’Ondara, «l’objectiu del projecte es fonamentà des del principi en sintetitzar el gruix de la història local per compondre una panoràmica global i episòdica del passat d’Ondara, des del període més remot al més actual». En aquest sentit, «Ondarenques, Ondarencs», recorre la història local d’Ondara amb un llenguatge accessible i un tractament «diferent» al que estem acostumats a trobar en els llibres d’història. «És la història del nostre poble com mai te l’havien contada», reconegué l’autor en la introducció de l’acte per tal de subratllar l’abast pedagògic d’un volum que pretén apropar la història a les noves generacions, així com a tots els segments de població. Si més no, el contingut del llibre és el fruit d’una meditada elaboració, seleccionant la informació de més interès, fugint d’un vocabulari especialitzat i triant l’expressió més senzilla i fàcil d’entendre.
D’altra banda, a «Ondarenques, Ondarencs» distingim fins a 64 textos, correlatius però tancats, independents els uns dels altres. Cada text té un principi i un final, lligat a l’anterior i al següent. La temàtica és àmplia, com correspon a una visió moderna de la història: en les seues pàgines s’aborden aspectes físics, econòmics, demogràfics, urbanístics, polítics, militars i socials. El conjunt és un puzle de seixanta-quatre peces que, una vegada encaixades, permeten disposar d’una instantània del passat d’Ondara, des del període més remot al de fa quatre dies, tal com exposà en la presentació del nou volum. «La història d’Ondara és senzillament apassionant; ara, la presentem amb un tractament diferent», subratllà l’autor a l’hora de reconéixer el repte de fusionar els episodis en la mitjana d’una plana per tal de refermar el caràcter panoràmic de tot el conjunt.
Amb tota una vida professional centrada en la docència i la recerca, Miralles va ser un dels ideòlegs primerencs en inserir dins dels itineraris escolars la història i l’etnografia local. Artífex junt a Josep Cloquell del popular i innovador «El llibre d’Ondara» en els primers anys huitanta, l’historiador ondarenc assoleix amb «Ondarenques, Ondarencs» una nova fita pel que fa a la vertebració i coneixement de la història d’Ondara.
REGIDORIES DE JOVENTUT I EDUCACIÓ * AJUNTAMENT D’ONDARA