ONDARA SUMA 6 NOUS COMERÇOS HISTÒRICS A LA CAMPANYA «ONDARA, UNA HISTÒRIA DE COMERÇ»

  • La iniciativa consisteix en una ruta per comerços locals històrics; alguns d’ells ja tancats, i altres encara oberts, que disposen d’una placa amb un codi QR, que aporta tota la informació sobre el comerç
  • La intenció és afegir més comerços, motiu pel qual des de la Regidoria de Promoció Econòmica s’ha fet una crida a la participació de tots aquells negocis, comerços, indústries, i locals l’hostaleria i restauració, de caràcter històric, rellevant o emblemàtic al poble, per a que se sumen a aquesta iniciativa, contactant en el telèfon 664 44 97 19

Ondara, 15.07.24. Ondara, amb la seua posició estratègica entre la costa i l’interior, ha estat històricament un punt clau per a l’intercanvi comercial a la península Ibèrica. Aquesta tradició comercial no només ha impulsat l’economia local, sinó que també ha servit com a pont cultural entre diverses comunitats, reflectint i enriquint la identitat de la localitat. Les fires, mercats i botigues d’Ondara són testimonis de segles d’història i tradició. És vital que es reconega i es conserve aquest llegat, ja que va més enllà del merament econòmic, sent un pilar fonamental de la cultura i la història d’Ondara. Amb aquest objectiu, la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel Mengual, va impulsar a l’octubre de 2023 la iniciativa «Ondara, una història de comerç»; una ruta històric – comercial d’Ondara, que dona valor al poble i que recupera la memòria comercial del poble, reivindicant que Ondara ha sigut tot un referent comercial a la Marina Alta durant la història. «Ondara, una història de comerç» es vertebra per mitjà d’una ruta per comerços locals històrics; alguns d’ells ja tancats, i altres encara oberts, que disposen d’una placa amb un codi QR, que aporta tota la informació sobre el comerç, història i fotos antigues.

La Regidora de Promoció Econòmica, Raquel Mengual, ha anunciat que aquest estiu s’han integrat 6 nous comerços locals a la ruta, que es venen a sumar als 15 comerços locals històrics amb què es va engegar la primera fase de «Ondara, una història de comerç» (que van ser Casa Rosita Grimalt, Ca la Baixaeta, Tejidos Bosch, Català la Moda, Ca Paquitina, Papereria Iñareta, Bodegas Leopoldo, Bodegas Aguilar, Ferreteria Llúzar, Carnisseria Alberto Picó, Tejidos Català, Mercat Municipal, Mobles Escrivà i La Drogueria). Ara, a aquests 15 comerços, s’han sumat 6 més: Mejias, Casa Giner, Sastreria Frasés, Fotoestudi Fonseca, D’Estarca Cortines, i Casa Pedro Pérez (La Baixaeta).

Mejias. El negoci Mejias, començat com a venda ambulant el 1942, es va transformar en una tenda diversificada fins al 2003, expandint-se posteriorment amb dos negocis adicionals fins l’any 2013. Ara es dedica a la importació i distribució d’articles de platja.

Casa Giner va ser fundada l’any 1936 per Vicente Giner Bolufer i tancada el 2011. Aquest negoci era un taller de reparació i venda de bicicletes, motos i accesoris d’aquests.Actualment, a la persiana del local s’aprecia un graffiti d’una moto realitzada per Rubén Sendra Giner, net de Jose Giner i visnet de Vicente Giner.

Sastreria Frasés. Fundada el 1927 per Antonio Frasés Bolufer, La Sastreria Frases va ser un pròsper negoci de vestits d’home que va passar per diverses generacions fins a transformar-se en tenda de roba infantil fins al 2008.

Fotoestudi Fonseca, fundat el 1922 per Enrique Fonseca Crespo, ha passat de generació en generació fins a arribar a Gaspar Gavilà Tomàs en 2002, mantenint el negoci actiu i convertint-lo en centenari.

D’Estarca Cortines. Abans de la guerra civil (1936 – 1939) al C/ Sant Josep 19, Cirilo Estarca Giner va fundar un xicotet comerç de roba de la llar que ha evolucionat fins a convertir-se en una tenda de cortinatge.

Casa Pedro Pérez (La Baixaeta). Oberta en 1926 per Batiste Pérez Domenech i posteriorment gestionada per Pedro Pérez Pérez fins a 1992, la botiga oferia espardenyes, i venent molts articles a granel envoltats en paper.

Es pot obtindre més informació en la web de la campanya i d’Ondara Activa: www.ondaractiva.com/historia-comercial . La intenció és poder anar afegint i incorporant a més comerços que estiguen interessats en aquesta iniciativa, ja que les plaques amb la informació romandran en els establiments, proposant així una ruta turística – comercial que perdurarà en el temps. Per aquest motiu, des de la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament s’ha fet una crida a la participació de tots aquells negocis, comerços, indústries, i locals l’hostaleria i restauració, de caràcter històric, rellevant o emblemàtic al poble, per a que se sumen a aquesta iniciativa. Per informar-se i adherir-se poden contactar amb el telèfon 664 44 97 19.

REGIDORIA DE PROMOCIÓ ECONÒMICA**AJUNTAMENT D’ONDARA*

Publicado en Actualitat, AFIC, Ajuntament.