ONDARA COMPTARÀ PER PRIMERA VEGADA AMB PRESSUPOSTS PARTICIPATIUS EN 2018

Es destinarà una partida de 75.000 euros als projectes que decidisquen els veïns i veïnes d’Ondara

Ondara, 19.12.17. Ondara celebrarà aquest dijous 21 de desembre el ple ordinari corresponent al mes de desembre, en el que es debatran els Pressuposts Municipals de l’Ajuntament d’Ondara per a l’anualitat de 2018. El pressupost de l’Ajuntament d’Ondara per a 2018 ascendeix a 6.400.000 euros. El pressupost de 2017 va ser de 6.050.000 euros, per la qual cosa augment pressupostari és de 350.000 euros més respecte al de 2017.

Segons han avançat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora d’Hisenda, Raquel López, els pressuposts del pròxim exercici seran els primers de la història d’Ondara que inclouran una partida específica de Pressuposts Participatius, dotats amb 75.000 euros. Els veïns i veïnes del poble proposaran els diferents projectes a executar en el municipi amb aquesta partida, i seran triats per tota la població quins són els projectes prioritaris per a la majoria. Es compleix així un dels objectius de l’Equip de Govern d’Ondara (PSPV-Compromís) des de principi de l’actual legislatura; el poder impulsar la participació ciutadana a través dels primers pressuposts participatius.

jose ramiro - raquel lopez

Respecte al pagament del deute, des de l’Equip de Govern s’ha puntualitzat que el 9% del pressupost (572.500 euros) serà empleat per a l’amortització i interessos dels diferents préstecs bancaris contrets per l’Ajuntament en l’anterior legislatura, “lligant un any més la capacitat d’inversió que es disposa per al municipi”. Quant a les operacions d’inversió, i igual que enguany 2017, el pròxim exercici es realitzaran amb pressupost propi, sense recórrer a cap operació d’endeutament, per la qual cosa no hi ha cap nova operació de crèdit prevista per a 2018.

Quant a l’increment pressupostari del proper exercici, cal destacar que s’ha concentrat principalment en cinc partides d’ingrés; tres d’elles vinculades amb l’evolució creixent de llicències urbanístiques i la modificació de compatibilitat urbanística del Parc Comercial Marjals, que permetrà noves construccions i la instal·lació de noves empreses i comerços amb les seues llicències urbanístiques i d’obertura d’establiments. Concretament les partides d’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres; llicències urbanístiques, i llicències d’obertura establiments, incrementen 80.000, 58.650 i 15.000 euros respectivament. Les altres dos partides d’ingressos amb un increment significatiu són la transferència de la Generalitat Valenciana sobre el Fons de Cooperació Incondicional, dotat en 100.000 euros, i la de Impost sobre Béns Immobles rústica, amb 75.000 euros (a causa de la regularització realitzada en el 2016 i actualitzada en el 2017 de les construccions en rústica que no estaven donades d’alta en el cadastre).

Al contrari, cal ressaltar la reducció en 100.000 euros (un 4% menys) en la recaptació de l’Impost sobre Béns Immobles Urbana, encara que s’està aplicant, any rere any, l’increment del 10% en valors cadastrals a causa de la revisió cadastral de l’any 2012 i que es veu afectada fins al 2021. La reducció en la recaptació de l’IBI ha sigut possible, segons han afirmat José Ramiro i Raquel López, “continuant amb el compromís de congelació generalitzat de la pressió fiscal a la ciutadania, i rebaixant el tipus de l’IBI per a neutralitzar les pujades derivades de l’efecte de dita revisió, amb l’objectiu de no continuar carregant la crisi, i la revisió cadastral desmesurada, sobre les esquenes dels veïns i veïnes d’Ondara”.

Respecte a l’apartat de despeses, el Pressupost Municipal d’Ondara per al 2018 està concebut sobre cinc pilars fonamentals dins de les polítiques marcades per l’Equip de Govern. En primer lloc, l’eficiència i control de despesa autònoma. En segon lloc, la recuperació de despeses en les partides de caire social (joventut, cultura, educació, serveis socials, majors, festes, etc. tenen un increment de 41.000 euros respecte al pressupost del 2017) i suport a les associacions locals i comarcals d’àmbit assistencial (que tenen la dotació pressupostària més elevada dels últims cinc anys, sent de 128.530 euros en 2018, respecte als 100.600, 90.800, 71.150 i 84.760 euros dels anys 2014, 2015, 2016 i 2017 respectivament).

El tercer pilar és la transparència dels comptes públics (s’ha fet un treball exhaustiu de desplegament de partides econòmiques respecte a anys anteriors, havent-se creat 48 partides noves per a marcar des del mateix pressupost municipal quines són les despeses i a què estan vinculades per a donar major transparència).

El quart pilar en l’apartat de despeses és la inversió pública i dotació de maquinària i equipament. La inversió té un increment respecte al pressupost del 2017 de 173.870 euros. Destaquen, en aquest apartat, els Pressuposts Participatius; la compra d’un vehicle per a serveis; la segona fase d’eliminació de grava en el col·legi Sanchis Guarner; nous equipaments per a la policia (armilles antibala i pistola tàser); i compra d’equipaments. A més, se segueix en la línia de manteniment i millora d’edificis municipals iniciada en el pressupost del 2017, dotant a les partides de manteniment d’edificis de més quantia: 105.300 euros en 2018. En la mateixa línia, es crea una partida de Manteniment i asfalts camins rurals dotada amb 26.000 euros per a fer actuacions en diferents camins del terme municipal. I el cinquè pilar del pressupost de 2018 és la participació ciutadana, que es concretarà en 75.000 euros per als pressuposts participatius.

Aquestes són les principals línies del pressupost municipal d’Ondara, el document del qual serà debatut en la sessió plenària d’aquest dijous 21 de desembre a l’Ajuntament d’Ondara.

Publicado en Actualitat, Política.