“ONDARA ES DESTAPA”: LA RUTA DE LA TAPA D’ONDARA SE CELEBRARÀ ELS DIVENDRES DEL 18 D’OCTUBRE AL 29 DE NOVEMBRE

Un total de 16 bars i restaurants d’Ondara participaran en aquesta saborosa proposta culinària, on la tapa més beguda tindrà un preu de 3,5 euros

Ondara, 15.10.24. Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament d’Ondara la proposta impulsada per la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Ondara, que dirigeix Raquel Mengual: “Ondara es destapa”. Es tracta de la segona edició enguany de Ruta de la Tapa (que es va engegar als mesos de maig i juny), i que es tornarà a realitzar als establiments locals. En aquesta ocasió, «Ondara es destapa» s’oferirà tots els divendres dels mesos d’octubre i novembre, des d’aquest divendres 19 d’octubre fins el divendres 29 de novembre 2024. L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora de Promoció Econòmica, Raquel Mengual, han animat a la ciutadania a participar en «Ondara es destapa», que serà «un bon aparador per degustar el producte local, i una bona forma de conèixer la gastronomia d’Ondara».

Un total de 16 bars i restaurants d’Ondara participaran en aquesta saborosa proposta culinària: Bar Friends, Cafè Sendra, Bar-Rte Racó d’Ondara, Bar Gavilà, Cafeteria Centre Social, Restaurant Desig, Restobar La Mona, Bar-Rte ExisZe, Bar Prado, Kiko’s Bar, Bergante, Bar el Bosc, Allí Baix Bar, Hotel Ramis, Bar Cafeteria Karma, i Bar La Dinaora. Segons ha explicat Raquel Mengual, per aquesta segona edició enguany de la ruta de la tapa s’ha triat els divendres com a dia per oferir-les.

La metodologia serà de tapa lliure; cada establiment tindrà plena llibertat en l’elaboració de la tapa, que podrà ser la mateixa o anar variant cada setmana, segons decidisca cada bar participant; també tindrà llibertat cada establiment per a posar l’horari en que se servirà la tapa. El preu serà tapa més beguda, cervesa, vermut o vi, per 3,5 euros. Tots els clients que completen la Ruta de Tapes en els 16 locals participants, entraran al sorteig de 2 sopars per 2 persones. Per això s’ha creat un passaport de la Ruta de la Tapa, que podran anar segellant en cada local que visiten i consumisquen la tapa. El passaport es depositarà en l’Espai Català i, finalitzada la ruta, es realitzarà un sorteig entre tots els passaports completats.

REGIDORIA DE PROMOCIÓ ECONÒMICA * AJUNTAMENT D’ONDARA

L’AJUNTAMENT D’ONDARA CONVOCA AJUDES ECONÒMIQUES PER A FAMÍLIES AMB BAIX NIVELL DE RENDA, PER SUFRAGAR PART DE LES DESPESES RELATIVES A L’HABITATGE (IBI I TAXA DE RESIDUS) I ESCOLES ESPORTIVES

  • La quantia de l’ajuda per a despeses unides a l’habitatge serà d’un màxim de 200 euros i per les escoles esportives, de 50 euros
  • El termini de presentació de les sol·licituds serà des del 16 d’octubre fins al 7 de novembre

Ondara, 15.10.24. L’Ajuntament d’Ondara ha convocat ajudes econòmiques familiars destinades a persones amb nivell de renda baix, per a despeses unides a l’habitatge (IBI i Taxa de Residus) i per a despeses de les escoles esportives municipals. La quantia de l’ajuda econòmica familiar per a despeses unides a l’habitatge en l’exercici 2024 serà d’un màxim de 200 euros (corresponent a 170 euros per l’IBI i 30 euros per la Taxa de Residus) per a cada unitat familiar; i en el cas de les escoles esportives, la quantia de l’ajuda econòmica serà de 50 euros per cada alumne. D’aquesta manera, segons explica l’Alcalde, José Ramiro, «volem bonificar l’impost més important que es recapta des de l’Ajuntament com és l’IBI, perquè els beneficiaris siguen les famílies i col·lectius amb una renda més baixa; així, l’Ajuntament d’Ondara ofereix aquestes ajudes amb l’objectiu de subvencionar l’IBI de l’habitatge habitual de l’any anterior a la convocatòria, i de la taxa de les escoles esportives, amb la finalitat de contribuir a pal·liar les despeses en aquests conceptes, i que suposen un cert alleujament econòmic a les famílies».

El termini de presentació de les sol·licituds serà de 15 dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació de l’extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de la Província (s’ha publicat hui 15 d’octubre); és a dir, serà des del dimecres 16 d’octubre fins al 7 de novembre de 2024. El model de sol·licitud es podrà obtindre en l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament d’Ondara o descarregar a través de www.ondara.org . Les sol·licituds i la documentació es presentaran preferentment a través dels mitjans telemàtics establits a la seu electrònica de l’Ajuntament d’Ondara https://ondara.sedelectronica.es .També es podran presentar presencialment en el Registre General de l’Ajuntament d’Ondara, en horari d’atenció i registre de sol·licituds, de dilluns a divendres de 8:30 a 14:30 hores.

L’Ajuntament d’Ondara ha aprovat en Junta de Govern la concessió d’aquestes ajudes de caràcter social, convocades mitjançant concurrència competitiva, destinades a recolzar econòmicament els veïns del municipi d’Ondara amb un nivell de renda baix, per a col·laborar amb les despeses unides a l’habitatge habitual (IBI i Taxa de Residus) de l’exercici 2024 i amb les despeses per la prestació de serveis de les escoles esportives municipals (temporada 2024-2025). Podran ser beneficiàries d’aquestes ajudes (IBI i taxa de residus) les persones que no siguen titulars cadastrals o registrals de cap altre bé immoble de caràcter urbà en tot el territori nacional, excloent-se el garatge i/o traster de l’habitatge habitual; que el valor cadastral de la vivenda habitual que figure en el rebut de l’IBI corresponent a l’exercici 2024, siga igual o inferior a 75.000 euros; i els ingressos bruts anuals de tots els membres de la unitat familiar o de convivència, no podran superar l’ IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples) anual de 2023 (8.400 euros), ponderat amb el nombre de membres de la unitat familiar o de convivència segons els següents índexs correctors (d’1 a 2 persones IPREM 2023 x 2,0 16.800 euros; de 3 a 4 persones IPREM 2023 x 2,3 19.320 euros; 5 persones o més IPREM 2023 x 2,8 23.520 euros).

En el cas de persones que sol·liciten ajudes per la prestació de serveis per les activitats de les escoles esportives municipals d’Ondara de la Temporada 2024/2025, la persona sol·licitant de l’ajuda haurà formalitzat la matrícula dels seus fills/es en les escoles esportives municipals per a la temporada 2024/2025 i haurà realitzat el pagament total de la taxa, dins del termini de presentació de sol·licituds d’aquesta convocatòria. A més hauran de complir els requisits econòmics anteriors.

La quantia de l’ajuda econòmica familiar per a despeses unides a l’habitatge en l’exercici 2024, serà d’un màxim de 200 euros (corresponent a 170 euros per l’IBI i 30 euros per la Taxa de Residus ) per a cada unitat familiar, sempre que haja realitzat el pagament. En el cas de les escoles esportives, la quantia de l’ajuda econòmica serà de 50 euros per cada xiquet o xiqueta, sempre que s’haja realitzat el pagament total de la taxa, corresponent a la prestació de serveis públics per les activitats de les escoles esportives municipals durant la temporada 2024/2025. Si en el moment de la concessió de les ajudes resten diners en la aplicació pressupostària es podrà ampliar l’import de l’ajuda econòmica destinada a despeses de les escoles esportives, fins a un import màxim de 100 euros per cada xiquet o xiqueta. El crèdit pressupostari disponible per a la concessió de la totalitat d’aquestes ajudes serà el previst en el pressupost municipal de l’Ajuntament d’Ondara en l’exercici 2024, amb càrrec a la partida pressupostària “Ajudes Socials Tributs”, per un import màxim de 30.000 euros.

**AJUNTAMENT D’ONDARA**

EL DIJOUS 31 D’OCTUBRE, NIT D’ÀNIMES A ONDARA!

Es farà el Passatge Terrorífic a l’Espai Jove, i la campanya «No tingues por al comerç local» en col·laboració amb els comerços i empreses locals

Ondara, 14.10.24. Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament d’Ondara la nova proposta engegada de forma conjunta per diversos departaments municipals amb la intenció de celebrar la Nit d’Ànimes, el dijous 31 d’octubre. En la presentació han participat la Regidora de Promoció Econòmica, Raquel Mengual; el Regidor de Joventut, Jordi Ruiz, la tècnica ADL, Ana Cotaina; i el tècnic de Joventut, Pedro Gil. Segons han explicat, la Regidoria d’Infància, Adolescència i Joventut d’Ondara, juntament amb la Regidoria de Promoció Econòmica, ha organitzat un complet programa d’activitats per a la celebració de la Nit d’Ànimes, amb l’objectiu d’oferir propostes lúdiques i dinamitzar les compres a la localitat durant aquesta festivitat tan especial.

Passatge Terrorífic a l’Espai Jove

Per part de la Regidoria de Joventut (dirigida per Jordi Ruiz), el dijous 31 d’octubre, tindrà lloc el ja tradicional Passatge Terrorífic a l’Espai Jove. Aquest esdeveniment, adreçat a infants i joves, ha estat preparat pels i les participants del programa de participació juvenil JovesPro, que des del mes d’agost han estat treballant en la creació d’una experiència «aterridora i única». L’activitat es realitzarà en dos torns per grups de màxim 8 persones: de 19:00 a 20:30 hores destinat a infants d’entre 7 i 10 anys; i de 21:00 a 22:30 hores: per a joves a partir dels 11 anys. Les inscripcions es poden realitzar ja al web de joventut: https://joventut.ondara.org/ .

«No tingues por al comerç local»

D’altra banda, la Regidoria de Promoció Econòmica (dirigida per Raquel Mengual), en col·laboració amb els comerços i empreses locals, ha posat en marxa la campanya «No tingues por al comerç local» que es desenvoluparà durant tota la setmana, del 28 al 31 d’octubre. Amb aquesta iniciativa, les persones que realitzen compres als comerços i empreses adherides durant la setmana, podran obtenir tiquets (entrades gratuïtes) per a participar en els tallers terrorífics que tindran lloc al Prado el 31 d’octubre de 17:30 a 20:30 hores: maquillatge terrorífic, globomòmies i ratpenats.

Amb aquesta oferta d’activitats, les Regidories volen incentivar la participació ciutadana, promoure l’esperit festiu entre els més joves i, alhora, donar suport al comerç de proximitat.

AJUNTAMENT D’ONDARA

COMENCEN LES OBRES D’ADEQUACIÓ I MILLORA DE LA PLAÇA MAJOR D’ONDARA

Es pretén millorar les condicions de la plaça Major perquè puga ser utilitzada per celebrar més esdeveniments a l’aire lliure; i per això es va a dotar de majors zones d’ombra

Ondara, 11.10.24. Ja han començat les obres d’adequació i millora de la Plaça Major d’Ondara. Fa 2 setmanes es va signar l’acta de replanteig, i les obres, que ja s’han iniciat, tindran un termini d’execució de dos mesos i mig, tal com ha avançat hui l’arquitecte José Luis Bertomeu, de l’Estudi Tomás i Bertomeu Associats, encarregat del projecte en qüestió. Amb lesobres d’adequació i millora de la plaça Major d’Ondaa es pretén reforçar i dotar el conjunt d’una millor presència i d’una utilització lúdica més dinàmica, reconfortant i agradable de tot l’entorn. No només per als veïns actuals, sinó per a la utilització de l’espai per a qualsevol esdeveniment important per al municipi. La zona a considerar de tot el recinte a tractar ve a assolir una superfície total de 2.038,00 m2, dels quals la plaça en si, sense comptabilitzar els carrers adjacents, té una superfície de 707.50 m2.

L’anterior projecte de remodelació de la Plaça Major d’Ondara és de l’any 2000; i les obres van acabar l’any 2003; per tant actualment la plaça Major està remodelada de fa 21 anys. Segons ha indicat l’arquitecte encarregat del projecte, es pretén que la nova reforma tinga una vida útil de 25 anys. S’ha destacat la importància d’aquest emplaçament, per la seua història (albergava el mercat), i per la seua ubicació al centre del poble. En concret, les principals actuacions que es van a realitzar a la plaça Major seran la seua adaptació a les noves tecnologies en tot el referent a la il·luminació i instal·lació elèctrica; amb elements que es van a reutilitzar, i altres que es van a canviar. Es pretén, sobretot, millorar les condicions de la plaça Major perquè puga ser utilitzada per celebrar més esdeveniments a l’aire lliure; i per això es va a dotar de majors zones d’ombra. En la plaça Major hi ha umbracles i es respectaran, augmentant-los amb noves cobertes, amb elements d’art floral i amb arquitectura tèxtil. S’aprofitarà el suport i es dotarà de 2 noves grans veles de 100 m² cadascuna, que se sumaran als actuals 200 m² de zona de coberta, amb la intenció de dotar de més ombra perquè es puga utilitzar més la plaça en període estival.

Respecte al finançament de les obres, cal recordar que l’Ajuntament d’Ondara va demanar en 2023 a la Diputació Provincial d’Alacant una subvenció dins de la Convocatòria d’Ajudes per a Infraestructures i Assistència a Municipal: PLAN +CERCA 2023, i la Diputació va acordar atorgar subvenció per aquest projecte «Obres Adequació i Millora de la Plaça Major d’Ondara», amb un pressupost d’execució de 136.987,08 euros (IVA inclòs). Les condicions de la subvenció és que el termini de les obres siga dos mesos i mig. La subvenció concedida és del 100% de les obres. Les obres van ser adjudicades el passat mes de juliol a Excavaciones y Desmontes Pistola SL.

** AJUNTAMENT D’ONDARA **

L’AJUNTAMENT D’ONDARA IMPULSA EL PROGRAMA DE BENESTAR EMOCIONAL A L’IES XEBIC AQUEST MES D’OCTUBRE

Les Regidories de Serveis Socials, Educació i Sanitat presenten aquesta iniciativa dirigida a cuidar de la salut mental de la població més jove

Ondara, 10.10.24. L’Ajuntament d’Ondara, a través de les Regidories de Benestar, Educació i Sanitat, ha impulsat un programa de Benestar Emocional dirigit als centres educatius (IES Xebic) que es desenvoluparà al llarg de les pròximes setmanes d’octubre. Els Regidors de Serveis Socials, Àngels Grimalt; Educació, Rosa Ana Marí; i Sanitat, Jordi Ruiz, han presentat aquesta iniciativa dirigida a cuidar de la salut mental de la població més jove. Han estat acompanyats per Esther Escrivà, Psicòloga i Coordinadora d’Amadem. El programa s’ha presentat hui 10 d’octubre, en coincidir amb el Dia Mundial de la Salut Mental.

El programa, amb els recursos i assessorament d’AMADEM, comptarà amb diverses activitats pendents del curs passat, que es reprenen ara a l’octubre. El programa de Benestar Emocional a l’IES Xebic començarà la pròxima setmana amb els Tallers de Salut Mental ONG-AMADEM (14,15 i 16 d’octubre) per a l’alumnat de 1er d’ESO. La intervenció té com a objectiu general que l’alumnat identifique les seues emocions, les valide i aprenga a regular la seua intensitat i dins d’aquestes, concretament l’ansietat, l’angoixa, l’estrès,… mitjançant dinàmiques, recomanacions i exemplificant algunes tècniques per rebaixar l’activació, recomanant entrenament, en el seu dia a dia. Aquesta activitat està organitzada per la Regidoria d’Atenció Social.

A partir del 17 d’octubre, a l’IES Xebic, es comptarà amb la Bústia de Salut Mental i el Racó del Benestar (en l’hora del pati) els dijous cada 2 setmanes; en la bústia es podran deixar per escrit consultes, que es resoldran o es derivaran als especialistes pertinents; i les respostes als dubtes plantejats en la Bústia de Salut Mental es donaran quan se celebre el Racó del Benestar, i es resoldran junts en l’hora del pati, els dies 17 i 31 d’octubre, 8 i 15 de novembre (a menys que es necessite una resposta de forma privada), i disposarà també d’una vessant digital.

Las activitats continuaran el dimecres, 23 d’octubre, a l’Auditori Municipal d’Ondara, amb el «Teatre No a l’estigma» amb associació ADIEM de malalts mentals d’Ontinyent, organitzat per la Regidoria d’Educació. El teatre anirà dirigit als cursos superiors de l’IES Xebic i s’oferirà en 2 sessions en horari de matí; de 9 a 11 hores per a Grau Bàsic inclusiu, TASPD i Educació Infantil; i de 12 a 14 hores per a 4t ESO, tallers ocupacionals i grup terapèutic d’Amadem.

Des de les tres Regidories, Serveis Socials, Educació i Sanitat, han valorat molt positivament aquest programa, i han mostrat la seua esperança en que el pròxim curs es puga repetir i ampliar. Rosa Ana Marí, com a Regidora d’Educació, ha recalcat el fet de que està «en costant contacte amb els centres docents per facilitar qualsevol recurs que implique una millora en el seu desenvolupament, i aquest programa servirà per a donar-los eines per enfrontar i gestionar qüestions emocionals». Jordi Ruíz, com a Regidor de Sanitat, ha insistit en que «la salut mental és un problema molt important i malauradament, és costós accedir a professionals de forma pública, per això amb aquest programa pretenem anar un pas més enllà i donar una resposta adequada». Àngels Grimalt, responsable de Serveis Socials, ha manifestat que «la salut mental era una qüestió de primer ordre per a nosaltres, i tot que en Serveis Socials hi ha diferents programes, pensem que és important ampliar l’oferta, en aquest cas, dirigida a la població més jove».

**AJUNTAMENT D’ONDARA**

ONDARA LLIURA LES III DISTINCIONS 9 D’OCTUBRE A UN GRUP DE LLAURADORS I LLAURADORA I A VÍCTOR MORENO

Ondara, 10.10.24. L’Ajuntament d’Ondara va celebrar ahir dimecres, 9 d’octubre, l’acte institucional que va acollir el lliurament de les III Distincions del 9 d’octubre a nivell col·lectiu, a un grup de persones (llauradors i llauradora) que tenen com a denominador comú l’amor per la terra (María Cervera Forqués, José Gil Zaragoza, Juan Ginestar Doménech, José Mut Poquet, Enrique Roig Pérez, Vicent Sastre Martí, i Baptista Sendra Castellano); i a nivell individual, a l’ondarenc Víctor Moreno Pérez.

Les distincions van ser lliurades per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i pel primer Tinent d’Alcalde i Regidor de Normalització Lingüística, Jordi Dominguis, en un esdeveniment que va estar presentat pel periodista i escriptor local Jovi Lozano. Els guardonats van rebre com a obsequi un obra de l’artista local Toni Ortolà: «El crit del País Valencià»; una làmina per al guardonat individual, i en cartó pluma, per als guardonats del premi col·lectiu.

Abans del lliurament de les distincions, es va realitzar el tradicional passacarrer pel poble, des de la Plaça 9 d’octubre, amb d’Ondara Colla de dolçaines i el Grup de Danses Ocell, que van actuar a la Placeta de les Escoles, per al gaudi del residents en la Residència Ntra Senyora de la Soledat; i van ballar també en arribar a la plaça del Convent. En l’acte també es va lliurar la corona de llorer a l’escultura de Jaume I que presideix el claustre de l’Ajuntament, enguany per part de la Regidora del PSPV, Rosa Ana Marí, i el Regidor de Compromís, Lluís Fornés.

La distinció 9 d’Octubre Vila d’Ondara 2024 dedicada a grups i col·lectius del municipi ha sigut enguany per a un grup de persones (llauradors i llauradora) que tenen com a denominador comú l’amor per la terra (María Cervera Forqués, José Gil Zaragoza, Juan Ginestar Doménech, José Mut Poquet, Enrique Roig Pérez, Vicent Sastre Martí, i Baptista Sendra Castellano). La presentació d’aquesta candidatura destaca que «sense terra no hi ha civilització, no hi ha res de res», i que hui, pràcticament ningú treballa la terra amb dedicació completa; «l’ofici de llaurador agonitza», però ressalta que «encara queda un grapat de valents que amb el seu coratge, dóna exemple i avisa del que està per vindre; Quan nosaltres deixem de treballar la terra, qui produirà els aliments?». En el premi lliurat es destaca: «Al col·lectiu de llauradors i llauradora que amb el seu amor cap a la terra, el seu coratge i exemple han servit per a conscienciar-nos que sense terra no hi ha civilització».

Quan a la distinció individual dels Premis 9 d’Octubre Vila d’Ondara 2024 va ser per a l’ondarenc Víctor Moreno Pérez, Doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport; Premi Nacional en recerca en Medicina Esportiva i professor titular en la Universitat Miguel Hernàndez d’Elx. És el creador de més de 80 articles científics sobre medicina i rendiment físic esportiu en futbol, ciclisme i tenis, i ha treballat amb reconeguts esportistes nacionals i internacionals.

Per a culminar l’acte institucional, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va pronunciar el seu discurs:

Discurs 9 d’octubre de 2024

«És un honor i un plaer per a mi poder tancar esta tercera edició de les Distincions 9 d’Octubre Vila d’Ondara. Hui és un dia per enaltir la nostra identitat com a poble valencià i per reconèixer les contribucions extraordinàries que les persones guardonades han fet a la societat.

El 9 d’octubre, dia de la Comunitat Valenciana, és una data que ens recorda la importància de la nostra història i les nostres arrels. Este dia simbolitza la nostra riquesa cultural, la nostra llengua, i el compromís de cadascú de nosaltres per preservar el llegat que ens han deixat aquelles persones que ens han precedit. Hui, ens reunim no només per celebrar, sinó també per reivindicar i reconèixer la diversitat que ens enriqueix com a poble.

Les distincions d’enguany són un reflex d’això. Els guardonats i guardonada no només són persones excepcionals, sinó també exemples vius del que significa per un costat la dedicació al coneixement i a la salut, i per l’altre, l’amor per la terra.

En la categoria individual, ens sentim orgullosos de reconèixer a l’ondarenc, Víctor Moreno Pérez. Destacat expert en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, i un referent en la recerca en medicina esportiva. La seua labor ha contribuït no només a l’àmbit acadèmic, sinó també a la formació i el desenvolupament de nombrosos esportistes. Víctor, la teua dedicació i compromís amb la salut i el benestar són una font d’inspiració per a totes i tots nosaltres.

I pel que fa la categoria col·lectiva. Que ressonen bé els seus noms! María Cervera Forqués, José Gil Zaragoza, Juan Ginestar Doménech, José Mut Poquet, Enrique Roig Pérez, Vicent Sastre Martí, i Baptista Sendra Castellano, llauradors i llauradora que ens recordeu, amb el vostre treball i passió, que sense la nostra agricultura i dedicació a la terra, no hi ha futur. Sou els valents que, malgrat les dificultats, heu mantés, i manteniu, viva la tradició agrícola i ens ensenyeu la importància de cuidar del nostre entorn.

I a mi personalment, m’ha fet especial il·lusió este reconeixement perquè, quan vam impulsar les Distincions 9 d’octubre Vila d’Ondara, volíem fer justícia amb aquelles persones que han fet coses extraordinàries i són font d’inspiració independentment del seu currículum acadèmic, des de la senzillesa. I hui pense que hem aconseguit part d’eixa voluntat de fer justícia. Sou història d’Ondara, perquè sou persones extraordinàries i exemples a seguir i recordant-nos que, amb esforç i passió, podem construir un futur millor. Moltes gràcies.

I per a acabar, moltes gràcies a tots i a totes per acompanyar-nos en este dia de celebració i reivindicació de les nostres arrels, la nostra cultura i la nostra gent. Que este 9 d’octubre ens inspire a continuar treballant units i unides per a fer Ondara cada vegada millor.

Que tingueu un gran dia. Moltes gràcies i visca Ondara!»

Per la seua banda, el primer Tinent d’Alcalde i Regidor de Normalització Lingüística, Jordi Dominguis, també va oferir el seu discurs en lliurar el premi col·lectiu:

«Ens reunim hui, en este 9 d’octubre, per commemorar un dia clau en la nostra història: el naixement del Regne de València. Aquell 9 d’octubre de 1238 no només va veure la conquesta de la ciutat de València, sinó també la creació d’un marc jurídic i polític que ens va dotar de personalitat pròpia dins la Corona d’Aragó i la Mediterrània. Esta data marca el moment en què la nostra terra va començar a forjar la seua identitat pròpia.

Hui és un dia de festa, però també de memòria. Recordem amb orgull les nostres institucions, que des de fa segles han estat el cor bategant de la nostra autonomia i llibertat. Institucions que ens han permés mantindre la nostra cultura, la nostra llengua i les nostres tradicions vives fins hui. Gràcies a elles, hem resistit a les adversitats i ens hem alçat una vegada i una altra, decidits a no perdre mai el nostre esperit valencià.

Però esta història no estaria completa sense la menció d’aquells que han estat i seguixen sent la base de la nostra societat: els llauradors, els homes i dones de la terra. El camp valencià ha estat durant segles el motor de la nostra economia, la font de la nostra riquesa i el sustent de generacions. Gràcies al seu treball incansable, la nostra terra ha florit i s’ha convertit en el que és hui. Ells són l’essència de la nostra identitat, de la nostra relació amb la terra que treballem i cuidem.

El llaurador no només cuida els camps, sinó que també és el guardià de la nostra cultura. Els cants, els balls, les festes i les tradicions valencianes estan impregnats de la vida rural. Per això, en este dia tan significatiu, volem retre homenatge a la seua labor, a la seua constància i al seu compromís amb la nostra terra. La faena de les mans valentes que durant segles han llaurat la nostra història és el que hui ens permet viure en un país fort i orgullós.

Commemorar el 9 d’octubre no és només mirar cap al passat, sinó també projectar-nos cap al futur. Un futur en el qual les nostres institucions continuen protegint els nostres drets i llibertats, on el treball del camp siga valorat i respectat, i on la cultura valenciana seguisca sent un far de llum i esperança per a les generacions que vindran.

Que este dia siga, per a tots nosaltres, una reafirmació de la nostra identitat i del nostre compromís col·lectiu amb els valors que ens definixen: la llibertat, la solidaritat i la fe en el futur.

Visca Ondara!

Visca el 9 d’octubre!

Visca el poble valencià!»

**AJUNTAMENT D’ONDARA**

COMENÇA EL CURS MENT ACTIVA PER A MAJORS 2024-2025

Ondara, 08.10.24. La Regidoria del Major d’Ondara, dirigida per Jordi Ruiz, ha informat ja ha començat el curs ment activa per a majors (impartit per Tere Fullada des al Centre Social, els dimarts i dijous en horari de matí, de 9 a 12:45 hores, en tres grups).

Des de l’Ajuntament d’Ondara es tornen així a impartir les activitats en grup dirigides a les persones majors, que es realitzaran fins a juny de 2025. Les propostes serveixen al mateix temps com a activitat lúdica i com a teràpia. Les persones majors participants han rebut de molt bon grau el reinici del curs.

REGIDORIA DEL MAJOR * AJUNTAMENT D’ONDARA

COMENCEN LES OBRES DE LA CONSTRUCCIÓ DE LA CASA DE MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES D’ONDARA

Amb un pressupost de quasi 1 milió d’euros, el termini d’execució de les obres serà de 14 mesos

Ondara, 08.10.24. Aquesta setmana comencen a executar-se les Obres de la Casa de Música i Arts Escèniques d’Ondara, que s’alçarà en una parcel·la municipal de 1.160 m², en la zona urbana de Tossals, al carrer Enric Valor nº13; reservada per a l’ús dotacional docent. Es construirà un edifici de dues plantes amb una superfície construïda total d’uns 530², amb la que es doblegarà l’espai de l’Aulari de Música, on actualment s’imparteixen les ensenyances musicals a Ondara. Per tal de construir la Casa de Música, es traslladarà el parc per a gossos (que s’ubicava de manera provisional en aquesta parcel·la) a un dels quadrants del Parc Tossals (el que consta de les pistes de petanca).

L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, ha explicat que una vegada signada l’acta de replanteig, aquesta setmana han donat inici les obres d’aquesta demandada infraestructura, que compta amb la subvenció de la Diputació Provincial d’Alacant (2020.PLA.209). Ha sigut la mateixa Diputació Provincial d’Alacant l’encarregada de licitar les obres per a la construcció de la Casa de Música i Arts Escèniques d’Ondara, per un import de 997.700 euros. El termini d’execució estimat de les obres és de 14 mesos.

La Casa de la música i arts escèniques serà un edifici de dues plantes amb una superfície construïda total d’uns 530², amb la que es doblegarà l’espai de l’Aulari de Música, on actualment s’imparteixen les ensenyances musicals a Ondara. L’Aulari de Música ofereix alguns dels usos que es pretenen en el nou edifici, però dita instal·lació té problemes de funcionalitat tant per l’espai existent, com per la pròpia configuració de l’edifici que no s’ajusta a les necessitats. Per tant, la solució plantejada amb la construcció de la Casa de Música i Arts Escèniques pretén cobrir les necessitats existents quant a superfície i quant a programa i configuració de la instal·lació; sent un edifici que acollirà les escoles de música, teatre, agrupacions musicals, etc. Quant al projecte, es tracta d’un edifici de 2 plantes que ocuparà únicament part de la parcel·la. Les condicions urbanístiques de la parcel·la permeten posteriors ampliacions.

*AJUNTAMENT D’ONDARA*

CREACIÓ D’UN HORT FAMILIAR ECOLÒGIC: ONDARA IMPARTEIX AQUEST TALLER TEÒRIC I PRÀCTIC DEL 14 AL 28 D’OCTUBRE

Ondara, 08.10.24. La Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Miguel Gomis, impartirà a partir del 14 d’octubre l’interessant curs sobre horticultura “Creació d’un hort familiar ecològic”. El taller comptarà amb continguts tant teòrics, que s’oferiran a la Casa de Cultura, com pràctics, que es realitzaran als horts urbans municipals.

Les inscripcions es poden realitzar per registre d’entrada a l’Ajuntament d’Ondara, i per seu electrònica. Hi haurà un total de 6 sessions al llarg del mes d’octubre; els dies 14, 16, 21, 23 i 28 d’octubre. El curs-taller està subvencionat per l’Ajuntament d’Ondara, la Diputació d’Alacant i Agricologia.

Segons ha informat Miguel Gomis, el projecte consisteix a dotar d’instruments formatius a la població amb un servei d’assessorament, formació i posada en pràctica de nous sistemes d’agricultura ecològica, potenciador l’activitat agroeconòmica del municipi, i dotar als assistents al taller d’eines efectives i reals a fi d’afrontar amb èxit la producció i comercialització de productes ecològics a Ondara, informant i divulgant entre la població en general dels avantatges que aquest tipus d’agricultura ofereix enfront de l’agricultura convencional, no sols per a la salut sinó també des del respecte cap al medi ambient.

Més informació als telèfons 965766000 i 615398238.

REGIDORIA D’AGRICULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA

EL COMPOSITOR VALENCIÀ DAVID POSTIGUILLO GUANYA EL PRIMER PREMI DE COMPOSICIÓ PER A DOLÇAINA I PIANO VILA D’ONDARA EN LA SEUA 8A EDICIÓ

El també compositor Adrià Salvador Alzina i Cendra aconsegueix el Premi del Públic

Ondara, 07.10.24.El compositor valencià David Postiguillo es va alçar amb el Primer Premi de Composició per a Dolçaina i Piano Vila d’Ondara en la seua 8ena edició per la peça «Roig Piripipip». Aquest premi, amb una dotació econòmica de 1.250 euros, està patrocinat per l’Ajuntament d’Ondara. Per la seua banda el compositor de Pego Adrià Salvador Alzina i Cendra va guanyar el Premi del Públic, dotat amb 500 euros i concedit per la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, gràcies a la peça «Transcendint els temps del poble».

Aquestes obres van ser les finalistes de l’edició d’enguany 2024; unes obres que van ser interpretades per l’ondarenc Josep Alemany a la dolçaina i per l’alacantí David González al piano, en l’acte de lliurament dels premis, celebrat divendres passat 4 d’octubre a la Casa de Cultura d’Ondara, organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara . Els i les presents van gaudir d’un gran concert perquè, a més, també es van interpretar altres peces, com ara «Sinèrgies», que va guanyar l’edició de 2023 i que també és obra de David Postiguillo, o «Caricatures», obra finalista a la 5a edició d’aquest premi.

Jordi Dominguis, Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament d’Ondara i Regidor de Normalització Lingüística, va ser l’encarregat de lliurar els premis als guanyadors. Ell va voler destacar la qualitat de les obres i també «la gran actuació que han fet Josep Alemany i David González».

**AJUNTAMENT D’ONDARA**