ONDARA ACOLLÍ AHIR AMB ÈXIT LA XII CURSA SANT SILVESTRE

Fotos: Somesport

Ondara, 30.12.2022. Conjugant ambient lúdic i esportiu, la dotzena edició de la Sant Silvestre d’Ondara es va celebrar ahir dijous 29 de desembre amb la participació de 448 persones entre corredors, corredores i caminants. Cal esmentar que enguany el número de participants de fora del poble ha sigut d’un 60% respecte al total d’inscripcions. Es tractava, un any més, d’una cursa solidària ja que la recaptació anirà destinada a la Residència Mare de Déu de la Soledat d’Ondara, entitat per a la qual es van aconseguir vora 2.300 euros gràcies a totes i tots els inscrits.

I és que, més enllà de la competició, un dels grans al·licients d’aquesta cita és l’ambient festiu i d’alegria tenint en compte l’incentiu dels guardons a les millors disfresses i també el fet que la prova estiguera amenitzada per la batukada. Dins la classificació masculina la victòria va ser per a Andrejus Dolgovas de Focus seguit de Jorge Llácer Espluges (Ondara Tri-Esport) i Andrew Wobster en tercera posició. Pel que fa a les xiques, la primera classificada va ser Vida Dolgoviene del C. Top Team Cycling seguida de Raquel Bertomeu Vives del C. D. Kamikazes Gang i, en tercer lloc, Vanessa Escrivá Pons. A més, tal com recollia la convocatòria, també s’hi van lliurar els premis a les millors disfresses. El premi a la millor disfressa grupal va ser per als Arbres de Nadal (Club Llebeig Xàbia) mentre que la millor disfressa individual va ser per a la disfressa de Guàrdia civil.

Des de la regidoria d’Esports, organitzadora de la convocatòria amb la col·laboració del Club d’Atletisme Ondara, la seua responsable Mar Chesa valorà l’èxit de l’edició d’enguany així com agraí a totes i a tots els participants la seua presència així com el recolzament solidari. Pel que fa als agraïments, la regidora d’Esports també valorà la col·laboració empresarial d’Ale-Hop, Pons Ondara i Esports Colau i, ja a nivell institucional, la tasca de Protecció Civil i i la Policia Local.

COMUNICAT POLICIA LOCAL ONDARA – CAP D’ANY 2022

Ondara, 28.12.22. La Policia Local d’Ondara informa, referent a aquest dissabte 31 de desembre de 2022, que per a la celebració de les campanades i per evitar danys, es prohibirà l’accés a la plaça Major a partir de les 23:00 hores, i estarà prohibit l’estacionament en els carrers: Lluís Santonja i tota la plaça Major ( a partir de les 20:00 h) .

Informen que es col·locaran papereres per a la seva utilització.

Es prega respecten la senyalització

Disculpen les molèsties

COMUNICAT POLICIA LOCAL ONDARA – SANT SILVESTRE 2022

Ondara, 28.12.22. Des de la Policia Local d’Ondara s’informa que amb motiu de la celebració de la cursa Sant Silvestre d’Ondara, demà dijous 29 de desembre, estarà prohibit l’estacionament als carrers General Bosch, V.A. Estellés i la zona del balcó del Prado.

També s’informa que es restringirà l’accés de vehicles al C/ General Bosch des de les 17:00h, el qual romandrà tallat fins la finalització de l’esdeveniment.

Així mateix, al llarg de la vesprada es restringirà la circulació de vehicles pels carrers on transcórrega la cursa. D’altra banda, en la mesura del possible, es podrà donar pas als vehicles aturats en aquells llocs on resulte adient, sempre que no es comprometa de cap manera la seguretat de l’acte.

Es prega respecten la senyalització

Disculpen les molèsties

ELS EMISSARIS REIALS VISITARAN ONDARA LA VESPRADA DEL 2 DE GENER PER A LA RECOLLIDA DE CARTES

Ondara, 28.12.22. El properdilluns 2 de gener, fidel a la seua tradicional cita amb els xiquets i xiquetes de la localitat, els Emissaris Reials visitaran Ondara. A les 19 hores, el Emissaris Reials arribaran al Prado per a recollir les cartes per als Reis Mags d’Orient amb els desitjos de totes i tots.

Un acte que impulsa la Regidoria de Festes i Tradicions d’Ondara, i que suposa un avanç de la gran Cavalcada de Reis Mags del dijous 5 de gener .

REGIDORIA DE FESTES I TRADICIONS * AJUNTAMENT D’ONDARA

GRAN PARTICIPACIÓ A LA I EDICIÓ DE NADAL JOVE ONDARA

Ondara, 27.12.22. Ahir 26 de desembre es va celebrar a Ondara la I Edició de Nadal Jove a Ondara. La climatologia i la bona temperatura van permetre que la jornada es realitzara a l’aparcament del carrer Picasso i a l’interior de l’Espai Jove. Va ser una iniciativa multiactivitat impulsada per la Regidoria d’Infància, Adolescència i Joventut de l’Ajuntament d’Ondara.

La jornada va comptar amb diferents activitats com joc de jupetins interactius, scaperoom unflable, tir amb arc, bolera gegant, zona de consoles i realitat virtual, zona jove amb jocs i unflables.

L’acollida per part de xiquets, xiquetes i adolescents va estar molt positiva, trobant així aquests una alternativa d’oci per al tradicional segon dia de Nadal dins del context de les vacances de Nadal.

A més, la jornada va comptar amb la presència de voluntaris i voluntàries de la Creu Roja d’Ondara que realitzaven un joc sobre Cooperació Internacional i difonien el serveis que ofereix la Creu Roja en aquestes situacions.

Des del Departament de Joventut de l’Ajuntament d’Ondara, que dirigeix l’Alcalde, José Ramiro, han valorat també molt positivament la jornada emfatitzant en la necessitat de seguir treballant en propostes d’oci alternatiu per xiquets/es i adolescents com la d’ahir, les quals es recullen en el I Pla Jove que es va aprovar el passat octubre pel Plenari de l’Ajuntament d’Ondara.

ONDARA VA ACOLLIR LA II TROBADA D’ALUMNAT FEMINISTA DE LA MARINA ALTA

Ondara, 27.12.22. Ondara va acollir el passat dimecres 21 de desembre la II Trobada d’Alumnat Feminista de la Marina Alta on van participar més de 180 joves de diferents IES de la comarca. En concret, van participar alumnes dels IES de Benissa, Gata, Teulada, Xàbia, Dénia, Pedreguer i Ondara, que en aquesta edició actuava d’amfitriona.

L’Edifici El Prado va servir d’eix central de la trobada i allí es va realitzar no només l’acollida, sinó també un taller dirigit a l’alumnat sobre eines i accions per a l’organització i el treball en grups i detecció de necessitats. El taller va estar dinamitzat per L’Argila, un projecte que treballa la facilitació i la formació amb mirada feminista interseccional. Tot seguit, a la terrassa de la plaça de bous, Sara Gee & Ramblin’ Matt van oferir un concert pedagògic a l’alumnat, fent un recorregut per diferents cançons del blues i com aquestes cançons, cantades per dones, van servir en la seua època en pro de la igualtat i el feminisme. Finalment, la Jornada va acabar amb un dinar de germanor amb tot l’alumnat participant, amb la col·laboració de La Coqueria Jordi al Nin de Jesús Pobre.

Cal remarcar que el projecte d’Alumnat Feminista és una iniciativa que es du a terme als centres educatius on hi participen alumnat i professorat per tal de dur accions al centre (i també a la vida dels pobles on aquests s’ubiquen) en defensa de la igualtat i en contra de qualsevol tipus de discriminació.

La Trobada va comptar amb la col·laboració de les Regidories d’Igualtat i Joventut de l’Ajuntament d’Ondara i el Departament d’Igualtat de la MASSMA (Mancomunitat de Serveis Socials de la Marina Alta).

L’alumnat ha valorat molt positivament aquest tipus de trobada i des de les Regidories d’Igualtat i Joventut de l’Ajuntament d’Ondara s’ha recalcat la importància de que hi haja joves implicats en aquests causes per a la transformació feminista dels centres educatius i de les seues localitats i que a més, senten el recolzament de les institucions.

EL PARE NOEL VISITA ONDARA I ARREPLEGA LES CARTES AMB ELS DESITJOS DE 300 XIQUETS I XIQUETES

Ondara, 26.12.22. El passat divendres 23 de desembre, fidel a la seua tradicional cita amb els xiquets i xiquetes de la localitat, el Pare Noel va visitar Ondara. El Pare Noel va realitzar un vistós recorregut pel nostre poble, muntat en carro, i amb ambientació musical nadalenca. A continuació va arribar al Prado on va recollir les cartes amb els desitjos dels quasi 300 xiquets i xiquetes que van acudir fins allí per a saludar-li i entregar-li les seues cartes. Tots els que van acudira depositar la seua carta van ser obsequiats, per part de la Regidoria de Festes, amb un tiquet per xocolate i xurros en la Xurreria la Caspolina.

En la seua visita a Ondara, el Pare Noel va comptar amb la col·laboració de la Associació de Carreters i Cavallistes d’Ondara, i D’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, així com de persones voluntàries que van contribuir en que l’acte fora un èxit. Cal esmentar que el Pare Noel també va acudir a la Residència Mare de Déu de la Soledat d’Ondara per visitar a les persones residents i portar la màgia del Nadal als majors.

D’altra banda, cal recordar que les cartes per als Reis Mags d’Orient es podran portar als seus Emissaris Reials el proper dilluns 2 de gener 2023. Primer realitzaran una visita pels carrers del poble, fins arribar al Prado a les 19 hores per a la recollida de cartes. Uns actes que impulsa la Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament d’Ondara.

REGIDORIA DE FESTES I TRADICIONS * AJUNTAMENT D’ONDARA

L’EQUIP HUMÀ DE L’AJUNTAMENT D’ONDARA DESITJA BONES FESTES I PRÒSPER 2023

Ondara, 23.12.22. Els membres de la corporació municipal, acompanyats pels treballadors i treballadores de l’Ajuntament d’Ondara i de l’empresa municipal SINMA, han celebrat aquest migdia el tradicional brindis nadalenc a la Casa de Cultura d’Ondara, moment que han aprofitat per a felicitar aquestes festes a la ciutadania.

**BONES FESTES**

***AJUNTAMENT D’ONDARA***

COMENÇA EL NOU CURS “ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA A PERSONES DEPENDENTS EN INSTITUCIONS SOCIALS” QUE IMPARTEIX L’AJUNTAMENT D’ONDARA DURANT 1 ANY

10 alumnes es formen en atenció sociosanitària per a tindre una professió en el sector de l’atenció social

Ondara, 26.12.22. L’Ajuntament d’Ondara ha començat a impartir el nou curs de formació “Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials”. Aquest curs correspon al nivell de certificat de professionalitat II, i s’imparteix a Ondara gràcies a la subvenció tramitada per l’ADL -AFIC d’Ondara, segons han donat a conèixer des de les Regidories de Personal (que dirigeix Raquel López) i d’Atenció Social (que dirigeix Mª Carmen Velázquez), les quals, conjuntament amb l’Alcalde, José Ramiro, han donat la benvinguda a les participats en aquesta acció formativa i d’ocupació.

Es tracta d’una ajuda de la Generalitat Valenciana – Labora -Servei Valencià d’Ocupació i Formació que sufragarà el personal docent i material necessari per a realitzar el curs. El curs té una durada de 12 mesos (desembre 2022-desembre 2023). Aquest programa s’imparteix a l’Espai Jove en horari de 7 a 15 hores de dilluns a divendres.

10 alumnes estan cursant aquest programa, formant-se en aquesta especialitat per a tindre una professió en el sector de l’atenció social, que correspon a un nivell de certificat de professionalitat II. El curs s’està impartint de forma presencial per a 10 alumnes, i compta amb 2 formadores. La directora és Ana Julia Fernández Rojo i la formadora, Marta Morant.

L’AJUNTAMENT D’ONDARA APROVA UN PRESSUPOST MUNICIPAL PER 2023 DE 7.825.000 EUROS AMB ELS VOTS EN CONTRA DE PP

Ondara, 23.12.22. L’Ajuntament d’Ondara va aprovar ahir, en el ple ordinari d’aquest mes de desembre (i darrer ple d’enguany 2022), el Pressupost Municipal de 2023, bases d’execució i plantilla de personal. Aquest punt va ser votat a favor per l’Equip de Govern PSPV-Compromís i en contra del PP (el portaveu de Ciutadans, Joan Costa, no va poder assistir al ple per malaltia, i per tant Ciutadans no va participar en la sessió). El Pressupost General per a l’exercici 2023 de l’Ajuntament d’Ondara ascendeix a 7.825.000 euros, la qual cosa suposa un increment de 525.000 euros (+7,2%) respecte al pressupost de la present anualitat 2022 (que ascendia a 7.300.000 euros). El pressupost de l’empresa municipal SINMA és de 2.070.000 euros per a 2023 (el que suposa un augment de 105.000 euros respecte 2022).

Segons va argumentar l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, es manté la filosofia de l’equip de govern en la contenció pressupostària, tot i les dificultats dels darrers mesos pel que fa a la inflació i augment de preus tant de subministres, com de serveis i obres. Precisament, l’Equip de Govern ha optat per un pressupost expansiu a causa de la inflació i l’augment de preus (en el cas de les despeses), i per l’increment de les aportacions supramunicipals i dels ingressos gràcies a l’evolució creixent de llicències urbanístiques i a la instal·lació de noves empreses i comerços al Parc Comercial (en el cas dels ingressos). En el cas de les inversions, la més destacada per 2023 són els 110.000 euros que es destinaran al nou Bar de la Plaça de Bous (sent la principal obra que s’executarà a Ondara el pròxim any); els 50.000 per als pressupostos participatius de 2023; 40.000 euros per al pla de pluvials, o 10.000 pel Pla de Mobilitat Urbana Sostenible d’Ondara. Destaquen també per al proper exercici els 20.000 euros més que es destinaran a la aportació a la Parròquia (fent una aportació total de 22.600 euros), amb motiu de la celebració del Centenari de la Mare de Déu en 2023.

Segons va detallar l’Alcalde, en l’apartat d’ingressos, l’increment del pressupost municipal de 2023 es concentra en diferents partides. El 62,5 % de l’augment d’ingressos, 328.000 € dels 525.000 € d’increment del Capítol IV (Transferències Corrents), ve donat per l’augment de les aportacions de l’Administració General de l’Estat, Generalitat Valenciana – Escola Infantil, i Generalitat Valenciana – Xarxa Jove (280.000, 35.000 i 28.000 € respectivament). El 19,3 % de l’augment d’ingressos, 101.200 € incrementa al Capítol III (Taxes i altres impostos); de les partides més significatives s’han incorporat 22.000 € de la recaptació d’activitats educatives que altres anys no estaven comptabilitzats (escoles d’estiu), 25.000 € i 15.000 € per l’alta d’objectes tributaris i llicències d’obertura d’establiments; 18.000 € de la taxa d’aprofitament del vol, cables i postes. A més, l’aplicació l’Ordenança Municipal de Circulació, l’Ordenança Municipal de Civisme, l’Ordenança Municipal d’Animals d’Acompanyament i la Llei 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana ha suposat un increment en l’apartat de sancions i grua de 13.200 €, entre altres. Pel que fa al Capítol I (Impostos directes) s’ha incrementat en 100.000 €, el 19 % de l’augment d’ingressos, la partida d’Impost sobre Béns Immobles Urbana. Dit increment, tot i que per al 2023 s’ha aprovat una baixada del tipus impositius a l’IBI urbana i conseqüentment a tots els rebuts de la població, ve degut a la incorporació al padró de nous objectes tributaris que s’ha produït o està previst que es produïsquen en 2023, sobre tot en la part terciària i industrial de la població, gràcies a l’evolució creixent de llicències urbanístiques i la modificació de compatibilitat urbanística del Parc Comercial Marjals, que permet noves construccions en dit parc i la instal·lació de noves empreses i comerços amb les seues llicències urbanístiques i d’obertura d’establiments (un hotel i un casino, per exemple) .

Quant a les despeses, el Pressupost Municipal d’Ondara 2023 ve marcat, d’una banda, pel Control Pressupostari en partides afectades per la inflació, i l’augment de preus en subministres, serveis i personal. Per tal de garantir l’estabilitat pressupostària, s’ha realitzat un augment en partides pressupostàries vinculades a la despesa autònoma, a serveis necessaris per al bon funcionament de l’ajuntament i al personal municipal. En 15 partides suposa un increment de 666.610 € que han de ser compensat en altres partides econòmiques (destacant especialment l’increment en 154.950 euros la despesa en subministres d’energia, que passa 199.650 euros en 2022, a 354.600 en 2023). En despesa corrent i despesa de regidories, hi ha un increment del 5% i un decrement de l’1% respectivament respecte a l’exercici anterior, el que marca clarament l’increment de preus i la contenció en les despeses de les regidories.

D’altra banda, en les despeses, s’ha tingut en compte la reorganització de serveis municipals amb l’Empresa Municipal SINMA, amb més dotació de recursos. Per a l’exercici 2023 continua aquesta reorganització amb la comanda de gestió a SINMA de la neteja de diversos edificis municipals, a més d’assumir la consergeria i manteniment diari del pavelló municipal. L’aportació a SINMA és de 105.000 € més que en 2022.

Continuant amb les despeses, dins de la planificació de recursos humans de l’Ajuntament, en 2023 s’avança en allò pactat a la Mesa General de Negociació a l’hora de transformar llocs de treball «per a fer un equip de treballadors i treballadores més robust i estructurat». A part de l’increment que marcaran els PGE per a tot el funcionariat, previsiblement el 2,5 % de la massa salarial, dites transformacions suposen un increment en el Capítol de Personal, quantificat en 161.500 €, un 6% més respecte al 2022. Quant al recolzament a les entitats socials i comarcals d’àmbit assistencial,s’ha mantés l’aportació de les subvencions a associacions locals, i comarcals d’àmbit assistencial, arribant a una quantia econòmica de 174.900 €, (20.000 € més que en 2022). Pel que fa a la capacitat inversora dels pressupostos 2023, s’ha pressupostat 265.000€. S’han dotat les partides de Pressupostos Participatius, Projecte del Bar de la Plaça de Bous, i una partida per al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible d’Ondara, entre altres inversions.

Per part del PP, el seu portaveu, Àlex Hernández, va indicar que amb els 625.000 euros que es recapten més que en 2022, es podria haver baixat més el tipus impositiu de l’IBI per 2023 (més del que s’ha acordat baixar ja). Respecte la pujada del rebut de la llum d’un 70%, va indicar que es podria haver invertit més en energia renovable. En l’apartat sanitari va tornar a demanar la figura d’un sanitari pels centres escolars. Va demanar un millor manteniment de les dutxes al poliesportiu, amb l’esperança que ara que s’encarregarà SINMA, comence com més prompte millor a solucionar el problema. També va recordar que el PP sempre demana la baixada de sou dels regidors i regidores de l’Equip de Govern, i ara no només no baixa sinó que puja lleugerament. També va aprofitar la inclusió d’una inversió de 40.000 euros en pluvials, per a presentar en cas d’uns veïns i veïnes del carrers Joan Gil i Santa Anna (que van acudir al ple a demanar la solució al seu cas, degut a la necessitat d’una xarxa de pluvials en condicions en aquests carrers). Àlex Hernández va demanar el compromís de l’Ajuntament a donar una solució als veïns, independentment de qui governe pròximament. Aquest assumpte es va abordar en precs i preguntes. Van prendre la paraula diverses persones del públic, veïns i veïnes del carrers Joan Gil i Santa Anna, per la problemàtica que pateixen des de fa 12 anys en no tindre pluvials en la urbanització dels carrers. Des de l’Equip de Govern els van instar a presentar una instància-reclamació per registre d’entrada per tractar d’arribar a una solució.

D’altra banda, al ple també es va aprovar, en aquest cas per unanimitat, amb els vots a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís i del PP, el pla d’autoprotecció de l’àrea recreativa del Molí Colí (actuació front a les emergències i protecció front als incendis forestals); i també uns reconeixements extrajudicials de crèdits.