JA ÉS UNA REALITAT LA PRIMERA PARCEL·LA REPLANTADA A ONDARA PER LA INICIATIVA GESTIÓ EN COMÚ DE LA MARINA ALTA DE RECUPERACIÓ DE PARCEL·LES PER A MANTINDRE L’ACTIVITAT AGRÍCOLA AL TERRITORI

CooPego s’ha fet càrrec de 3 parcel·les agrícoles abandonades en la partida Vinyals mitjançant l’arrendament i ha plantat alvocaters

Ondara, 14.09.22. La Iniciativa Gestió en Comú de la Marina Alta (IGC Marina Alta), amb l’objectiu d’impulsar un model associatiu de recuperació de parcel·les agrícoles, ja té la seua primera iniciativa posada en marxa a Ondara, que compta amb el suport de la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Pere Picorcell. CooPego s’ha fet càrrec de 3 parcel·les agrícoles abandonades en la partida Vinyals mitjançant l’arrendament, que s’han agrupat, i ha plantat alvocaters. En total s’ocupa una superfície de 2 hectàrees, 20.000 m2, que abans estaven abandonades.

Es tracta d’un projecte encapçalat per CooPego, amb la participació d’Anecoop, Fundació Cajamar, Universitat Politècnica de València, i Cooperatives Agro-Alimentàries Comunitat Valenciana, que compta amb fons europeus per a portar avant aquests projectes de recuperació de terres agrícoles abandonades o en desús.

Ondara, igual que altres municipis de la Marina Alta, presenta la problemàtica de tindre un elevat percentatge de terra agrícola abandonada, per diferents causes, com per exemple, la falta de relleu generacional. I les terres que estan cultivades, solen tindre unes reduïdes dimensions parcel·làries. A això se suma el procés d’envelliment de la població; la baixa professionalització en l’agricultura; l’abandó del cultiu i la falta d’il·lusió i motivació. Enfront d’aquest escenari de partida, el que es pretén amb aquest projecte «Iniciativa de Gestió en Comú de la Marina Alta» (IGC Marina Alta), és la recuperació i la posada en producció de terres abandonades; mantindre l’activitat agrícola al territori; afavorir el relleu generacional i revalorar la professió agrícola, al mateix temps que es conserva el paisatge agrícola amb productes diferenciats i es crea un model d’agricultura de Residu Zero i Ecològica a la Comarca. De moment, a Ondara, aquesta agrupació de parcel·les en la partida Vinyals ha sigut la primera iniciativa que es posa en marxa emmarcada en aquest projecte.

Cal esmentar que els propietaris de terrenys agrícoles d’Ondara i de la Marina Alta es poden adherir al projecte de recuperació de parcel·les agrícoles, mitjançant diferents formes d’arrendament. Des de la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament d’Ondara, el seu responsable, Pere Picornell, ha animat aquells propietaris de terres agrícoles abandonades que se sumen a aquest projecte, per a aconseguir extensions de terrenys agrícoles de major magnitud (en sumar diverses xicotetes parcel·les) i poder recuperar terreny agrícola, al mateix temps que millorar el manteniment de les parcel·les que actualment estan abandonades. Segons es considera des de la Regidoria d’Agricultura, aquest projecte pot propiciar la creació de llocs de treball en el sector agrícola; millorar el paisatge (s’eviten els bancals abandonats) i es dóna eixida als productes dels llauradors.

Les persones interessades en el projecte poden posar-se en contacte amb CooPego en el correu: igc_marinaalta@coopego.com o per telèfon amb la Regidoria d’Agricultura d’Ondara, el responsable de la qual és Pere Picornell, telefonant a l’Ajuntament d’Ondara (965766000).

Publicado en Actualitat, Ajuntament.